Огляд новин енергетики: 10-16.08.2020

РІШЕННЯ ТИЖНЯ: Президент України підписав Закон, яким впроваджуються зелені облігації в Україні
В Україні, Законом №738-IX вводяться в обіг зелені облігації як окремий клас цінних паперів та встановлюються «правила гри» для учасників цього ринку.
Про це повідомив т.в.о. Голови Держенергоефективності Костянтин Гура.
«Це ще один інструмент, що дозволить різним категоріям емітентів, у т.ч. муніципалітетам, залучати кошти у масштабні еко-проекти в Україні: наприклад, енергоефективність, термомодернізація бюджетних установ, управління відходами, альтернативна енергетика, електротранспорт тощо».
Він також додав, що Держенергоефективності вже розробили проект Концепції розвитку ринку зелених облігацій в Україні та план заходів щодо її реалізації.
Також наразі, опрацьовуються механізми стимулювання випуску зелених облігацій різними емітентами та аналізуються можливості запуску пілотних проектів, зокрема, муніципалітетами.

ЗВІТ ТИЖНЯ: Держенергоефективності презентувало брошуру про переваги СЕС для домогосподарств
Щороку попит на СЕС домогосподарств набирає стрімких обертів. Якщо у 2015 р. лише близько 200 родин в країні використовували сонячні панелі, то вже за 5 років на кінець II кварталу 2020 р. – майже 26 тис. сімей.
Обсяг коштів, вкладених родинами у СЕС, вже перевищує 500 млн євро.
У ТОП-3 регіони, де найбільше родин встановили СЕС, увійшли Дніпропетровська (понад 3400), Тернопільська (більше 2200) та Київська (близько 2000).
Як зауважив т.в.о. Голови Держенергоефективності Костянтин Гура, така популярність СЕС серед домогосподарств пояснюється бажаними можливостями:
- заощаджувати на рахунках за електроенергію;
- бути автономними та не залежати від енергопостачальника (за умови установки акумуляторного обладнання або комбінування різних технологій).
«Окрім цього, СЕСд – це додатковий стимул для сімей змінювати поведінку на енергоощадну: аналізувати енергоспоживання, користуватися енергоефективною електротехнікою та підвищувати енергоефективність будинку», - підкреслив заступник Голови Держенергоефективності Юрій Шафаренко.
З точки зору енергосистеми важливим є той факт, що СЕСд - це мала розподілена генерація, яка дозволяє використовувати енергію в точці її виробництва, що дозволяє зменшувати втрати в мережах.
Тож, для усіх, хто цікавиться або планує встановити СЕС, Агентство рекомендує ознайомитися із брошурою - http://saee.gov.ua/sites/default/files/Solar_energy_for_house_ua.pdf?fbclid=IwAR2mTGcmAm_aiY_oh2XRu8FBgXf3pQ0v7cmFM5yQBqg55jeFj9uOuATOh7k

ТЕХНОЛОГІЯ ТИЖНЯ: В Україні відбулися перші випробування водню у газорозподільній системі
Їх провела Регіональна Газова Компанія. Про це повідомляє прес-служба компанії.
Вказано, що в рамках EU Hydrogen Strategy, до якої долучилася РГК, відбувся перший в Україні експеримент з використання водню у газорозподільній мережі.
На спеціально підготовленому полігоні в Черняхові, Житомирська область, пройшли статичні випробування газових систем, при яких була досягнута 99% концентрація водню. Отримані в ході експерименту дані дозволять фахівцям і науковому співтовариству оцінити сумісність діючих газопровідних систем з новими видами енергії.
Наступні етапи дослідницької програми РГК передбачають статичні і динамічні випробування водню і його сумішей з природним газом на ще чотирьох спеціально підготовлених полігонах у Волинській, Дніпропетровській, Івано-Франківській та Харківській областях.

#33_ЕнергоДжерела_10-16.08.2020-1_page-0001

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами