Огляд новин енергетики: 02-08.03.2020

ПРОЄКТ ТИЖНЯ: На Харківщині збудують сонячний кооператив
Під Харковом на дахах муніципальних будівель Мерефянської ОТГ, невдовзі з’являться сонячні панелі. Місцеві жителі вже отримали пропозицію інвестувати у цей проєкт власні кошти, виступивши у ролі пайовиків.
В місті вже кілька років поспіль діє аналогічна наземна електростанція.
Але, оскільки земля нині в дефіциті, співробітники кафедри електрозабезпечення і енергетичного менеджменту Харківського національного технічного університету сільського господарства запропонували більш зручний варіант.
Розробники спирались на досвід схожих проєктів у місті Славутич Київської області та кооперативів Німеччини.
За розрахунками фахівців, вкладені кошти окупляться містянам через сім років. Кооператив також стане демонстраційним майданчиком для членів інших ОТГ, які приїздитимуть сюди переймати перспективний досвід.
Нагадаємо, що в селищі Андріївка Балаклійського району компанія «Нафтогаз» невдовзі профінансує будівництво СЕС, виділивши понад 23 мільйони гривень.

ФІНАНСУВАННЯ ТИЖНЯ: ЄБРР має намір залучити грантові кошти на реалізацію «Укренерго» проєкту з energy storages
У коментарі агентству «Інтерфакс-Україна» старший банкір департаменту енергетики ЄБРР Ольга Єрьоміна зазначила, що в даний час рано говорити про можливі суми фінансування, в тому числі кошти банку і НЕК, але при цьому акцентувала увагу, що це буде залежати від того, чи буде затверджено надання гранту.
Планується, що після введення системи накопичення в експлуатацію, перший час вона буде перебувати у власності та управлінні оператора системи передачі. Однак після того, як в країні буде сформована регуляторна база в сфері технологій energy storages, система по блокам може бути запропонована приватним інвесторам.

ТЕНДЕНЦІЯ ТИЖНЯ: Французький нафтовий гігант «Total» інвестує у будівництво морських вітряних електростанцій
Великі нафтові компанії прагнуть увійти у сектор ВДЕ. За повідомленням Bloomberg, французька енергетична компанія «Total SA» наймає в Великобританії і Данії команди, щоб підготуватися до боротьби за державні контракти для будівництва морських вітряних електростанцій.
Очікувана вартість будівництва близько € 2 млрд ($ 2,2 млрд).
«Total» стала ініціатором переходу нафтовидобувної промисловості на використання відновлюваних джерел енергії, направивши з 2015 року більше $ 5 млрд на технології від батарей до берегових вітряних і сонячних електростанцій.
Минулого року гендиректор Патрік Пуйянне заявив, що компанія планує взяти участь в майбутньому аукціоні по офшорним вітроустановкам в Шотландії.
#10_ЕнергоДжерела_02-08.03.2020-1_page-0001

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами