Огляд 3 грудня - 9 грудня 2018



Тема тижня: Бути чи не бути аукціонам на «зелену» генерацію?
_______
Цього тижня у профільному комітеті ВРУ тривали обговорення майбутніх законодавчих змін, щодо впровадження аукціонів для зеленої енергетики. Маючи найбільші в Європі ставки на продаж електроенергії з ВДЕ, Україна потребує врегулювання цього питання через економічний дисбаланс такого підходу адже задовге стимулювання «зеленої» енергетики потребує компенсації за рахунок підвищення тарифів для споживачів.
Наразі після важких дискусій до розгляду ВРУ запропоновано такі зміни в рамках законопроекту №8449-Д: започаткування аукціонів з 2020 р., зниження "зеленого" тарифу також з 2020р. на 25% для СЕС плюс подальше зниження кожного року на 2,5% упродовж 3 років, для ВЕС передбачено зниження тарифу на 10% зі зниженням на 1,5% упродовж 3 років.
Зниження тарифів неминуче, та чи всі галузі ВДЕ вже достатньо «простимульовані» та підтримані? На думку членів Біоенергетична Асоціація України, зниження на 10% «зеленого» тарифу для електроенергії з біомаси і біогазу з 2020 року і ще на 10% з 2025 року негативно вплине на розвиток галузі, яка ще досі не розкрила свій потенціал. До речі, тариф на виробництво електроенергії з біомаси в Україні значно менший за європейські, навідміну від сонячної та вітрогенерації.

Компанія тижня: НАЕК «Енергоатом» увійшов до п’ятірки найбільш чистих виробництв
_____
Таку оцінку компанія отримала за рейтингом «Кращі зелені енергогенерації: Безвуглецеві генеруючі потужності» (Top Green Power Generators: Carbon-Free Generation Capacity). В рейтинг включено 20 найбільших енергогенеруючих компаній світу. Підготовлений він Міжнародним інформаційно-аналітичним агентством Energy Intelligence Group в рамках проекту EI New Energy».

Цифра тижня: ЄБРР надасть до EUR150 млн ТОВ "Сивашенергопром"
______

Нагадаємо, що компанія є дочірнім підрозділом норвезької NBT. Раніше в ЄБРР заявили, що призупинять фінансування проектів сонячної генерації через затримку із впровадженням системи аукціонів. Підтримка проектів вітрогенерації була під питанням. EUR75 млн може бути виділено з власних коштів ЄБРР, друга половина - синдикована з інших джерел. Загальна вартість зведення ВЕС оцінюється в EUR369 млн.

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами