Огляд 3 вересня - 9 вересня 2018

Цифра тижня: Близько $400 млн інвестує норвезька NBT AS у будівництво 64 ВЕС у Херсонській області.

Загальна потужність майбутніх об’єктів досягне 250 МВт, а площа, буде розташовано вітрові установки займає понад 1300 га. Обсяг виробництва нової станції - понад 900 млн кВт/год/рік дозволить забезпечити третину обсягу споживання електроенергії в Херсонській області. Початок експлуатації станції заплановано на 2019 рік. Тільки в першому півріччі поточного року було встановлено майже 270 МВт потужностей ВДЕ, тож є всі шанси, що наступного року ці показники значно зростуть.

Подія тижня: Парламент прийняв закон № 8015, який спрощує дозвільні процедури на будівництво об’єктів ВДЕ

Згідно з прийнятим законопроекту, при визначенні класу наслідків, виключаються збитки інвестора і автоматичне перенесення об'єкта в клас наслідків СС2. Тепер інвестори зможуть будувати ряд проектів ВДЕ за спрощеною процедурою в рамках СС 1.

Також на цьому тижні в Держенергоефективності повідомили про старт роботи Українсько-Фінського Трастового Фонду, що стало можливо за підтримки Фінського Уряду. Фонд працюватиме через проект NEFCO разом з підрядною організацією Finnish Consulting Group. Задачі Фонду -  допомагати муніципалітетам та приватним девелоперам в розробці ТЕО та передТЕО для подальшої реалізації проектів зеленої енергетики, що дозволить залучати нові інвестиції в конкретні проекти. На це Урядом Фінляндії вже виділено 6 млн. EUR. Термін реалізації проекту - 5 років.

Компанія тижня: В Україні планують створити IRENA-центр

Голова Держенергоефективності Сергій Савчук обговорив із Аднаном Аміном, генеральним директором  IRENA концепцію створення в Україні IRENA-центру. Також під час зустрічі на «IRENA Innovation Week 2018» йшла мова про впровадження аукціонів вже з 2020 р. для проектів СЕС > 10 МВт та ВЕС > 20 МВт.

Нагадаємо, що Україна приєдналася до Статуту Міжнародного агентства з відновлюваних джерел енергії (IRENA) ще наприкінці минулого року. Участь в IRENA відкриває для України можливість подавати заявки до Абудабійського фонду розвитку на отримання пільгових кредитів на проекти з відновлюваної енергетики (під 1-2% на термін до 20 років, включаючи 5-річний пільговий період, за умови співфінансування 50/50).

 

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами