Огляд 18—24 червня 2018

Цифра тижня: 6 законопроектів щодо альтернативної енергетики зареєстровано у ВРУ за кілька днів

На цьому тижні законодавці зареєстрували аж шість законопроектів, що мають відношення до сектору ВДЕ. Безумовно така зацікавленість законодавців у реформуванні сектору не є випадковою. Одне з актуальних питань, яке лякає виробників «зеленої» електроенергії – це запровадження механізму аукціону для ціноутворення. Багато профільних асоціацій та об’єднань вже надіслали свої пропозиції до відповідних держустанов з приводу зміни підходу до формування тарифу, тож деякі з них і стали основою для зареєстрованих проектів.

Але не тільки власники СЕС прагнуть змін до стимулювання виробництва «зеленої» енергії. Біоенергетична Асоціація України також звернулась до Голови Держенергоефективності України Сергія Савчука з пропозиціями стимулювання вирощування енергетичних культур в Україні. Зокрема, експерти БАУ запропонували такі одноразові субсидії для вирощування енергетичних культур: на 1 га для тополі - 20 тисяч гривень, 21 тисячу гривень для верби та 24 тисячі гривень для міскантусу. 

Також стало відомо, які об’єкти енергетики запропановано Фондом держмайна для приватизації. До переліку увійшли: ДП "Северодонецька ТЕЦ", "Криворізька ТЕЦ", "Дніпровська ТЕЦ", ПАТ "Центренерго", "Тернопільобленерго", «Запоріжжообленерго» , "Харківобленерго", "Миколаївобленерго", «Хмельницькобленерго», "Херсонська ТЕЦ".

Компанія тижня: STRUM 

Власники електрокарів в Україні все ще мають усі підстави нарікати на недостатню кількість заправок. Тож новина про відкриття мережі швидкісних заправок STRTUM  концерну ДТЕК була позитивно сприйнята спільнотою власників електромобілів. Наразі заправки під брендом STRTUM розташовані у Києві, але розробники проекту вже тестують можливі варіанти розміщення на трасах у напрямках до Одеси, Львова, Харкова та Дніпра. Так, в компанії розглядають потреби автомобілістів та пропонують обрати найбільш комфортну відстань між майбутніми суперчарджерами. На думку фахівців компанії це можуть бути проміжки від 70-80 або 90-100 кілометрів. 

Подія тижня: В Харкові обговорили перспективи розвитку ВДЕ

Минулого тижня в Харкові відбувся енергетичний форум, в якому взяли участь представники державних та приватних установ, що опікуються проблемами впровадження ВДЕ. Під час обговорень представники Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України розповіли про успіхи у впровадженні енергоефективних технологій. Крім того, представники приватних компаній поділилися досвідом співпраці з іноземними партнерами. Питання змін в стимулюванні виробництва електроенергії сонячними станціями також не залишилось без уваги. Символічно, що під час проведення форуму електромережа, що живить приміщення, де проходив захід, була підключена до СЕС, яка розміщена на даху автоцентру. 

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами