Огляд 16—22 липня 2018

Інновації тижня: ДП «НЕК «Укренерго» готується до впровадження балансуючого ринку електроенергії

Відповідно до Закону України «Про ринок електричної енергії» в України має запрацювати балансуючий ринок е/е з новою системою розрахунків. З метою переходу на нові умови постачання електроенергії ДП «НЕК «Укренерго» підписало контракт на постачання програмного забезпечення, яке враховує усі майбутні зміни. 

Постачальниками ПЗ стануть угорська компанія IP Systems Zrt. та австрійська Smart Technologies Management-Beratungs und Beteiligungs mbH. Субпідрядником визначена компанія Siemens AG Austria. Контракт на загальну суму $8 млн також передбачає технічну підтримку упродовж п’яти років. 

За словами заступника директора ДП «НЕК «Укренерго» з розвитку ринку та ІТ Андрія Немировського, наразі в Україні відсутні платформи для конкурентної торгівлі, передбаченої переходом до балансючого ринку, тому зазначене ПЗ «стане основою для функціонування цих майданчиків та впорядкує всі бізнес-процеси на них». 

Подія тижня: Уряд підтримав стратегію переходу України до низьковуглецевого розвитку до 2050 року

Документ передбачає зниження викидів парникових газів, поступову відмову від викопих видів палива та ставку на ВДЕ. Зокрема, стратегією передбачається стимулювання використання альтернативних нафтопродуктам моторних палив та перехід до більш екологічно чистих видів транспорту, скорочення викидів парникових газів, таких як метан та оксид азоту. Збільшенню поглинання вуглецю, на думку розробників стратегії, має сприяти сталий розвиток сільського та лісного господарства. 

Цифра тижня: Виробництво е/е з ВДЕ у червні збільшилось на 30%

Українська асоціація відновлюваної енергетики з посиланням на Міненерговугілля повідомила про збільшення виробництва електроенергії станціями, що використовують вітрову, сонячну та енергію біомаси у червні поточного року на 30%. Всього за червень було вироблено 207,0 млн. кВт∙год, що на 50 млн. кВт∙год більше ніж у цей же період минулого року. 

Потужні інвестиційні плани щодо ВДЕ у найбільшої генеруючої компанії України – ДТЕК. У найближчі два роки компанія має намір інвестувати у будівництво ВЕС і СЕС близько 750 млн. євро. Запланована потужність майбутніх об’єктів має становити 740 МВт. Імовірність здійснення цих проектів досить велика адже за довгостроковим прогнозом Fitch Ratings DTEK Renewables B.V. має стабільні перспективи розвитку. 

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами