Огляд 1 жовтня - 7 жовтня 2018

Цифра тижня: Потужності об’єктів ВДЕ у третьому кварталі поточного року збільшились в 2,4 рази

У липні-вересні 2018 року в Україні введено в експлуатацію нові об'єкти на відновлюваних джерелах енергії загальною потужністю 160,1 МВт. За даними НКРЕКП, це в 2,4 рази перевищує показник за аналогічний період минулого року. Станом на 1 жовтня Україна має в своєму розпорядженні ВЕС загальною потужністю 522,4 МВт, СЕС - 1096,4 МВт, станції на біомасі - 43,8 МВт, біогазі - 44,6 МВт, малі ГЕС потужністю - 96,4 МВт. При цьому частка ВДЕ у виробництві електроенергії в Україні становить 1,8%, частка в загальній вартості електроенергії - 8,3%.

Лише наприкинці вересня дві сонячні станції загальною вартістю 72 млн. грн були введені в експлуатацію у Хмельницькій області. СЕС збудовані в Старокостянтинівському районі асоціацією «Новосвіт» (Вінниця). Вартість проекту Вишнопільської СЕС (1850 кВт/год) становить 49,5 млн грн, а Северинської  (837 кВт/год) – 22 млн грн.

Новина тижня: Фонд держмайна України затвердив умови продажу «Центренерго»

Згідно з повідомленням голови Фонда держмайна України, опублікованого у Facebook, Кабмін визначився з умовами продажу 78,3% акцій «Центренерго». Решта – 21,7% акцій підприємства торгуються на українській біржі цінних паперів. Початкова ціна становить 5,98 млрд. грн. Зараз, радник Фонду шукає покупців.

Технологія тижня: Touchstone Capital Group планує побудувати в Україні офшорну комбіновану вітро-сонячну електростанцію

Про це британська компанія повідомила на зустрічі з представниками Міненерговугілля. На думку менеджмента компанії, перевагою такого виду об’єктів ВДЕ є наявність власних балансуючих потужностей, що дозволить забезпечити більш рівномірний графік виробництва електроенергії. Про особливості і переваги гібридних установок читайте у новому номері аналітичного звіту «Баланс енергетики України».

Ще одне цікаве повідомлення, про нові технології надійшло від науковців Китаю та Японії. Вони вперше отримали перовскитні сонячні панелі дешевше за кремнієві.

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами