Найбільша у світі установка для прямого вилучення вуглекислого газу з повітря введена в експлуатацію в Ісландії

Найбільша у світі установка для прямого вилучення вуглекислого газу з повітря введена в експлуатацію в Ісландії
В Ісландії почав роботу завод з вилучення та зберігання вуглекислого газу Mammoth. Його 72 контейнери-збирачі можуть щорічно вилучати до 36 тисяч тонн CO2 з повітря.
Технології прямого вилучення вуглекислого газу з повітря (DAC) витягують CO2 безпосередньо з атмосфери, і цей газ можна постійно зберігати в глибоких геологічних формаціях, таким чином забезпечуючи видалення CO2.Це другий комерційний об'єкт DAC компанії-розробника Climeworks, він приблизно в десять разів більший за попередній завод Orca, також розташований в Ісландії. Завод використовуватиме геотермальну відновлювану енергію для забезпечення процесу прямого вилучення вуглекислого газу з повітря.
За даними Climeworks, як тільки CO2 буде витягнутий з фільтрів, партнер із зберігання Carbfix транспортуватиме CO2 під землю, де він вступить в реакцію з базальтовою породою в ході природного процесу перетворення на камінь і залишиться на постійному зберіганні. Climeworks розробляє кілька мегатонних вузлів у США, а також проекти в Норвегії, Кенії та Канаді. Проекти DAC генерують кредитина вилучення вуглекислого газу (CDR), які також можуть бути отримані за рахунок посиленого вивітрювання гірських порід, вилучення та зберігання вуглецю з біомаси, а також проектів з виробництва біовугілля. DAC і біоенергетика з вилученням та зберіганням вуглецю (BECCS) – це дві технології вилучення викидів, з якими пов'язані найбільші угоди з постачання вуглецевих кредитів.Технологічні та авіаційні корпорації були основними покупцями цих кредитів.
завод з вилучення та зберігання вуглекислого газу Mammoth
По всьому світу введено в експлуатацію майже 30 заводів з прямого вилучення СО2 з повітря, але більшість з цих об'єктів перебуває на дуже ранніх стадіях будівництва.Вартість кредитів, отриманих в результаті реалізації технологічних проектів з вилучення вуглецю, що торгуються на добровільному вуглецевому ринку в 2024 році, була оцінена агентством Platts у 109 доларів за тонну СО2-екв. За даними S&P Global, вуглецеві кредити від проектів прямого вилучення СО2 з повітря коливаються від 300 до 2000 доларів за тонну СО2-екв. в залежності від технології та масштабу.На думку Міжурядової групи експертів зі зміни клімату (МГЕЗК), технологія прямого вилучення СО2 з повітря може відіграти важливу роль у досягненні світових кліматичних цілей до 2050 року. Прихильники даної технології вважають її постійність, гнучке розташування, масштабованість та простоту моніторингу привабливими якостями.Критики зазначають, що технологія все ще потребує масштабування і що вона надзвичайно дорога.
Проте, на думку аналітиків S&P Global, цей сектор готовий до швидкого зростання: очікується, що до 2030 року його потужність складе 8,5 млн тонн СО2-екв. Великі проекти заплановані у США, Європі та Великобританії.За даними Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), до введення заводу Mammoth заводи з прямого вилучення СО2 з повітря вилучали лише близько 10 тис. тонн СО2 на рік. Згідно зі сценарієм досягнення чистих нульових викидів до 2050 року, розробленим МЕА, до 2030 року технологія прямого вилучення могла б забезпечувати вилучення майже 65 млн тонн СО2 на рік.
-------------
[1] Добровільні вуглецеві кредити (також відомі як компенсаційні кредити) - це сертифікати, які представляють вилучення або скорочення однієї метричної тонни еквівалента вуглекислого газу (CO2e) з атмосфери.Вони випускаються на основі проектів зі скорочення викидів парникових газів, таких як лісовідновлення, енергоефективність, відновлювані джерела енергії та прямий вилов вуглецю з атмосфери. Ці проекти перевіряються незалежними аудиторами відповідно до затверджених стандартів.На відміну від обов'язкових схем торгівлі викидами, добровільний вуглецевий ринок не регулюється зобов'язаннями за Кіотським протоколом чи іншими міжнародними угодами. Компанії, уряди та приватні особи можуть добровільно купувати ці кредити для компенсації власного вуглецевого сліду або досягнення цілей зі скорочення викидів парникових газів.
Джерело :
https://www.spglobal.com/commodityinsights/en/market-insights/latestnews/
energy-transition/050824-worlds-largest-direct-air-capture-plant-entersoperation-
in-iceland
https://climeworks.com/plant-mammoth

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами