Звернення Асоціації «Енергетичних та природних ресурсів України»

АЕПРУ

Шановні представники медіа, аналітики, журналісти, експерти!

Економіка Україна наразі перебуває не тільки під впливом повномасштабного військового вторгнення, але й у стані переходу до включення в економіку Євросоюзу. Фактично, вибравши курс на євроінтеграцію, ми створимо нову економіку України. Який економічний базис та яким чином його перенести у спільне економічне майбутнє, залежить від нашого розуміння перетворень, що зараз відбуваються у всьому світі і отримали назву шляхів Сталого Розвитку та Зеленого Переходу.
Ініціації директив, що змінюють ринки ЄС, наразі зачепили підприємства видобувної, енергетичної, транспортної та аграрної промисловості по всій Європі. З наступного року всі підприємства цих галузей можна буде поділити на дві категорії: на ті, що оплачують Зелений Перехід і на ті, що трансформуються шляхом Зеленого Переходу за рахунок як власних коштів, так і грантових ресурсів. Причому, у довгостроковій перспективі, зменшення квот на викиди, відсутність доступу до фінансових джерел ЄС призведе до того, що залишиться тільки ті бізнеси, які трансформувалися.
Україна підтримала ініціативи з запобігання кліматичних змін та твердо заявила про готовність трансформації своєї економіки разом з Європою.
На жаль, війна та отримане відтермінування по імплементації директиви ЄС призвели до того, що наразі ми почали суттєво відставати від змін, що відбуваються в економіках Європи. Якщо би зараз, в даний момент, в Україні почали би діяти всі наявні директиви щодо Сталого Розвитку та Зеленого Переходу, ми би опинитися у повній ізоляції від країн ЄС: наші підприємства за поодинокими винятками - не подають звіти, в Україні не організовано процес отримання квот на викиди, немає програм розвитку та трансформації, і багато всього іншого - наявність тільки наведених умов вже не дала би нам можливості продати хоч тону металу, кілограм зерна чи залучити наших транспортників при перетині кордону!
І це ще не всі закони та директиви імплементовано!
У нас є дедлайни: весна наступного року та літо наступного року - це законний термін для виконання домашнього завдання урядом України та Парламентом, проте, навіть якщо державні інституції виконають свою роботу - знайдуться всього десяток підприємства у всій нашій економіці, які отримають шанс на існування та роботу в ЄС! Так! Якщо би ми зараз стали країною ЄС, конкурентно на ринку ЄС працювати змогли би всього десяток компаній.
Саме для того, щоб захистити економіку України шляхом розробки програм розвитку та трансформації підприємства енергетичної та добувної галузей, ми прийняли рішення створити Асоціацію енергетичних та природних ресурсів України.
Членами Асоціації вже стали більше десятка підприємств добувної та енергетичної промисловості, профільні навчальні заклади.
Але у наших планах залучити більшість учасників ринку: ми розраховуємо не тільки на те, що унеможливлення старого стану речей примусить доєднатися до нас старі бізнеси, але і отримання грантів та доступ до європейських програм з розвитку призведе до активного залучення українських компаній у розбудову Нової Європи!
Саме для цього ми пропонуємо нашим членам найактуальнішу інформацію по змінам у ЄС, які стосуються цих підприємств та їх клієнтів та споживачів, експертизу з організації корпоративних змін, надання звітності, але головне - допомогу у розробці програм та подання заявок участі у грантових програмах ЄС.
Ми впевнені у тому, що урядові організації, державні компанії та європейська бюрократія дослухається до голосу бізнесу, якщо він потужний та легальний.
Для організації роботи у структуру керівників Асоціації ми залучили експертів з корпоративного управління, Олексія Колчанова, експерта з екологічних та енергетичних програм ЄС - Євгена Россікова, який також очолив місію Асоціації в Брюсселі, експерта з енергетики - Андрія Закревського, який допоможе в організації розробки технологічних проєктів у сфері видобутку, генерації, біоенергетики та водневих технологіях, експерта з стратегічного ESG та сталого розвитку – Ростислава Курінько.
Календарний план Асоціації забезпечить регулярні зустрічі представників бізнесу та державних установ, а щомісячний аналітичний звіт надасть змогу членам Асоціації зрозуміти процеси, що зараз відбуваються на аналогічних ринках Європи.
У нашій Асоціації є конкретна, термінова та досяжна мета: забезпечити адекватний, конкурентний та прозорий вихід українського бізнесу на ринки ЄС та зберегти наш внутрішній ринок від неконкурентного впливу зовнішніх чинників, зважаючи на військовий стан та руйнування, що зазнає Україна

З повагою, Олексій Колчанов
Директор
Асоціації «Енергетичних та природних ресурсів України»

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами