Зменшення тарифу на електроенергію для населення: хто за це заплатить?

Станіслав Ігнатьєв,  засновник Харківського енергетичного кластеру

35687696382_e605880fc7_o

Із 1 жовтня 2021 вступають у дію нові («знижені») тарифи на електричну енергію для населення: до 250 кВт/год - 1,44 грн за кВт/год, більше 250 кВт/год на місяць - 1,68 грн за кВт/год. Багато чи мало 24 копійки за кВт/год і хто за це заплатить?

СТРУКТУРА ТАРИФУ НА ЕЛЕКТРИЧНУ ЕНЕРГІЮ
Баланс електроенергетики по окремому ОСР (оператор системи розподілу - звичне обленерго) показує, що безпосередньо, вартість електричної енергії, закупленої на ринку становить 50-60% від електричної енергії, проданої кінцевому споживачу. Близько 25% становлять втрати (нестатки, сформовані крадіжками та несплатами споживачів + втрати у мережах). Це значнння перевищує кількість електроенергії, що фактично, продається населенню - 16-20% від загальної вартості електроенергії у тарифі. 10-15% тарифу складають витрати на ремонтні роботи та поранення складу аварійних матеріалів. До 10% - витрати на розвиток електромереж - фактично, заміна старих та аварійних трансформаторів, зміну дерев’яних стовпів (у кожній області в день падає 5-7 дерев’яних стовпів) на бетонні, заміну заржавілих проводів, що призводять до визначних втрат електроенергії та аварій на мережах. Отже, зниження тарифу на постачання електричної енергії населенню на 24 копійки призведе до скорочення витрат на закупку аварійного запасу матеріалів - як наслідок затягування ремонтних робіт, збільшення часу та випадків аварійних відключень, особливо у малих містах та сільській місцевості, де мережі є більш застарілими.

ЕНЕРГЕТИЧНА КРИЗА НА ДЕРЖАВНОМУ РІВНІ
Покладення спеціальних обов'язків (ПСО, початково походить від англійського public service obligations, скорочено PSO) запроваджено Законом України «Про ринок електричної енергії» та має повну назву «покладення спеціальних обов'язків для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку електричної енергії». Невиключний перелік та механізм ПСО передбачено розділом ХІІІ Закону України «Про ринок електричної енергії». За діючим механізмом ПСО, НАЕК «Енергоатом» зобов'язано продавати 80% електроенергії за ціною орієнтовно 57 коп. за кВт-год., а ПрАТ «Укргідроенерго» — 35% електроенергії за ціною орієнтовно 67 коп. за кВт-год. Така ціна в частині атомної генерації не покриває вартість палива, операційні витрати, зарплати, майбутні витрати на зняття з експлуатації блоків атомних станцій. Отже, перегляд ставки та вартості ПСО, що неминуче під час зниження тарифу, призведе до виникнення дефіциту ядерного палива, виведення блоків атомних станцій у аварійні режими через їх нерентабельність. Збільшення запитів на субсидії з боку державного бюджету від атомщиків для вирівнювання витратної частини енергогенерації із прибутковою. В цей час збільшується запит на електричну енергію від ТЕС та ТЕЦ, яка є дорожчою за атомну та гідро. Разом з тим загострюється проблема нестачі вугілля на паливних складах та невідпущення газу для комунальних ТЕЦ через іх борги перед Нафтогазом.

ХТО ЗА ЦЕ ЗАПЛАТИТЬ?
Внаслідок штучно створеної популістським рішенням про зменшення тарифу для населення, збільшиться напруга системної кризи у галузі електроенергетики. Отже, збільшиться вартість електроенергії на короткостроковому ринку - РДН (ринку на добу наперед), учасником якого ж промислові та комунальні підприємства. Як наслідок, в першу чергу заплатить приватний та комунальний бізнес. Але, поступово свої видатки вони перекладуть на кінцевого споживача, для котрого був знижений тариф на 24 копійки. Але, не забуваємо, що промисловість сплачує вищий тариф, ніж населення. Як наслідок збільшаться тарифи на водопостачання, водовідведення, електротранспорт, енергомісткі (електромісткі) продукти першої необхідності (хліб, молоко, яйця, курятина). Отже, кінцевий споживач електричної енергії заплатить і втратить більше, ніж заощадить.

ЧИ ВИГРАЄ ХТОСЬ У ЦІЙ СИТУАЦІЇ?
Беззмінно під час криз у електроенергетиці продовжують вигравати власники дахових сонячних електростанцій, що забезпечують не лише власну енергонезалежність, зменшують навантаження на локальні електромережі та значно зменшують власне енергоспоживання.

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами