Енерготиждень: Нові умови енергопостачання, збільшення частки ВДЕ в Україні за 2018 рік, Twinning - новий проект Держенергоефективності



Цифра тижня: Майже в три рази збільшилася кількість потужностей ВДЕ в Україні в 2018 році

Обсяг інвестицій у встановлені у минулому році потужності ВДЕ також вражає -  730 млн євро на розвиток 813 МВт.  За даними Держенргоефективності, на сьогодні в країні працює 2240 МВт потужностей, які генерують «чисту» електроенергію, що у 1,5 рази більше, ніж на кінець 2017 року (близько 1500 МВт).
Звісно, тенденція дуже надихаюча. Втім, не варто недооцінювати конкурентність традиційних джерел електропостачання. Наприклад, у Китаї прийняли рішення не сприяти додатково розвитку ВДЕ доки вугільна, чи інша теплова генерація є більш конкурентною за ціною. Логічно, але трохи бентежно, адже незрозуміло, як без додаткового стимулювання нові джерела вийдуть на той самий конкурентний рівень. 

Компанія тижня: Twinning – новий проект Держенргоефективності

Спільний проект з профільними енергоустановами Австрії та Італії розпочнеться у березня поточного року. Його метою стане імплементація статей 28-ї Директиви ЄС щодо відновлюваної енергетики до законодавства України, сприяння реалізації Національного плану дій з відновлюваної енергетики до 2020 р. та Енергетичної стратегії України до 2035 р. у частині «зеленої» енергетики, підвищення обізнаності суспільства щодо переваг «чистої» енергетики, особливостей розвитку цієї сфери, наявних програм підтримки, потенційних проектів тощо.

Подія тижня: Енергопослуги населенню надаватимуть різні компанії, що має сприяти розвитку конкурентних відносин

З 1 січня 2019 року енергопослуги клієнтам в Україні надаватимуть дві різні компанії - оператор системи розподілу і компанія-постачальник електроенергії. Оператор системи розподілу здійснюватиме діяльність виключно з розподілу електроенергії та експлуатації електромереж. Компанія-постачальник електроенергії буде займатися постачанням електроенергії споживачам, відповідати за нарахування платежів і розрахунки. Відповідно, у клієнтів будуть 2 договори - про надання послуг з розподілу і про постачання електроенергії. Вартість послуг для побутових споживачів не зміниться, а зміниться лише зовнішній вигляд рахунка, і то лише після 1 лютого 2019 року: споживачі отримають один загальний платіжний документ з новими реквізитами. Там будуть два окремі рядки: за послуги розподілу і за послуги постачання електроенергії.

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами