Енергоджерела 7 -13 червня 2021

#24_ЕнергоДжерела_07-13.06.2021

ПЛАНИ ТИЖНЯ: «Укренерго» планує випуск «зелених» облігацій на EUR500 млн для розрахунків з ВДЕ-генерацією
НЕК «Укренерго» планує восени поточного року випустити п’ятирічні «зелені» облігації на суму орієнтовно EUR500 млн для погашення боргів перед виробниками зеленої електроенергії за 2020 рік.
Про це сказав глава НЕК Володимир Кудрицький
За його словами, випуск цих облігацій дасть можливість НЕК покрити залишок заборгованості перед ДП "Гарантований покупець" за 2020 рік.
Кудрицький зазначив, що процентна ставка, під яку буде здійснюватися випуск, поки невідома.

РІШЕННЯ ТИЖНЯ:НКРЕКП зобов'язала виробників ВДЕ платити за небаланси держкомпанії
В Україні виробники електроенергії з відновлюваних джерел зобов’язані платити 100% вартість врегулювання небалансу «Гарантованого покупця».
Про це йдеться у постанові Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 15.01.2021 № 46 про зміни до «Порядку купівлі «Гарантованим покупцем» електричної енергії, виробленої з альтернативних джерел енергії, передає uare.com.ua.
«Згідно з Законом України «Про ринок електричної енергії», виробник відновлюваної електроенергії зобов'язаний вступити до балансуючої групи «Гарантованого покупця», яка покликана мінімізувати небаланси та відповідальність за їх створення, і в разі перевищення допустимого порогу відхилення фактичного відпуску «зеленої» електроенергії від прогнозного відшкодовувати частку вартості врегулювання небалансу «Гарантованого покупця», - зазначають в Українській асоціації відновлюваної енергетики. - Однак НКРЕКП своїм рішенням визначив, що така «частка» має складати 100%».
Результатом таких змін стали додаткові значні витрати операторів ВДЕ на відшкодування вартості небалансу, сформованого комерційною діяльністю «Гарантованого покупця».

ОБ'ЄКТ ТИЖНЯ: На Черкащині запустили сонячну станцію потужністю 25 МВт
У Кам'янці (Черкаська область) запустили сонячну електростанцію потужністю 25 МВт.
Проект реалізувало ТОВ "Чиста енергія-2011"(Scatec Ukraine).
Очікується, що СЕС вироблятиме близько 37 ГВт-год електроенергії на рік, забезпечуючи ресурсом понад 11 000 домогосподарств.
Проект спорудження СЕС у Кам'янці вартістю 30,5 млн євро стартував у грудні 2018 року після підписання норвезьким інвестором кредитної угоди з ЄБРР.
Як повідомили представники норвезької компанії, цього літа будуть підключені до енергосистеми і введені в експлуатацію ще дві СЕС: у селі Прогресівка (Миколаївська обл.) потужністю 148 МВт і перша черга станції у Чигирині (Черкаська обл.) потужністю 40 МВт.
Scatec є публічною компанією, одним з найбільших акціонерів якої є велика Норвезька енергетична компанія Equinor.

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами