Енергоджерела 24-30 січня 2022

5,1

ЦИФРА ТИЖНЯ: ВДЕ у 2021 році виробили на 15% більше електроенергії
Протягом 2021 року відновлювані джерела енергії (ВДЕ) виробили на 15% більше електроенергії, ніж у 2020 році. Такі дані заступник міністра енергетики України з питань європейської інтеграції Ярослав Демченков навів на семінарі з оперативного планування діяльності на 2022 рік проєкту "Підтримка структурних змін у вугільних регіонах України".
"Декарбонізація – не модний тренд, а нагальна необхідність діяти вже сьогодні. У 2023 році енергосистема України має бути синхронізована з енергосистемою континентальної Європи ENTSO-E. Ми зможемо експортувати більше енергії в Європу. Враховуючи Європейський "зелений" курс і зобов’язання Європи стати кліматично нейтральним континентом до 2050 року, енергетичний мікс, який буде експортуватися до ЄС, має бути чистим. Вже зараз в енергобалансі України зростає відсоток "зеленої" електроенергії: у 2021 році зросли обсяги виробництва як атомною генерацією – на 13%, так і генерацією з відновлюваних джерел – на 15%", – зазначив Ярослав Демченков.

ПЕРСПЕКТИВА ТИЖНЯ: Фонд енергоефективності збільшить компенсації у 2022 році
Фонд енергоефективності збільшить компенсації для учасників програми "Енергодім" у 2022 році, яка дозволить заощадити до 70% витрат на проведення енергоефективних заходів.
Про це повідомив міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов під час відкриття Восьмої Координаційної ради донорів "Фонду енергоефективності".

ОБ’ЄКТ ТИЖНЯ: Перша вітротурбіна Тилігульського вітропарку продаватиме "зелену" енергію дешевше оптових цін
Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, прийняла рішення про видачу «зеленого» тарифу для першої вітротурбіни ДТЕК Тилігульської вітроелектростанції.
Це рішення було прийнято на засіданні 25 січня.
Нова Тилігульська ВЕС компанії ДТЕК вироблятиме електроенергію по 8,82 євроцента(≈2,85 грн)/кВт·годину, що на 13% нижче за поточні ринкові ціни. Перша вітротурбіна Тилігульської ВЕС була повністю змонтована і введена в експлуатацію 29 грудня 2021 року.
Плановий щорічний відпуск електроенергії вітротурбіною становить 20,7 млн кВт·год на рік. Повна потужність ВЕС після завершення будівництва складе 500 МВт.
Перша черга об'єкта матиме потужність 126 МВт (21 вітроустановка). Її запуск очікується у ІІ кварталі поточного року.
Угоду про будівництво першої черги «Тилігульської вітроелектростанції» «ДТЕК ВДЕ» і датська компанія Vestas уклали у березні 2021 року.

Читати номер: https://drive.google.com/file/d/13ttGcNTzjjKq9_EAGRKYkdcjx49WQFT2/view?usp=sharing
Відео огляд: https://www.youtube.com/watch?v=-EbGLxnFwnQ

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами