Енергоджерела 22-28 листопада 2021

#48_ЕнергоДжерела_22-28.11.2021

ЦИФРА ТИЖНЯ: Українські міста можуть економити до 1 млрд.м3 газу на рік завдяки теплу, виробленому шляхом енергетичної утилізації сміття
Про це сказав виконавчий директор ДК «Кліар Енерджі» Сергій Савчук у ході круглого столу щодо розвитку в Україні сфери управління відходами, передає Kosatka.Media.
«В містах з центральною системою теплопостачання і великими обсягами накопичення сміття є перспективи щодо заміщення газу поновлюваним паливом з відходів – RDF (Refuse Derived Fuel) або SRF (Solid Recovered Fuel), - каже він. – Сміття, з якого вилучили вторинну сировину: макулатуру, склобій, пластик і метал, а також органіку, - близько 1/3 відходів може використовуватися як сировина для майбутнього RDF-палива: масу подрібнюють та пресують у брикети або гранули».
За словами Сергія Савчука, енергетична утилізація сміття підходить для Києва, Одеси, Харкова, Житомира, Тернополя, Луцька, Львова та інших, де утворюється значна кількість твердих побутових відходів.

ЗОБОВ’ЯЗАННЯ ТИЖНЯ: Україна взяла на себе зобов'язання погасити заборгованість перед виробниками електроенергії з ВДЕ і забезпечити 100-відсоткові розрахунки перед ВДЕ-генерацією з 2022 року
Про це йдеться у тексті оновленого меморандуму про економічну економічну і фінансову політику між Україною і МВФ за програмою stand-by.
Згідно з новими кількісними критеріями, Україна повинна забезпечити відсутність боргів перед відновлюваною генерацією станом на кінець 2021 року і кінець березня 2022 року.
Як випливає з тексту меморандуму, зобов'язання щодо забезпечення повних розрахунків за електроенергію перед ВДЕ-генерацією буде забезпечено, зокрема, за рахунок встановлення достатнього тарифу на передачу електроенергії для НЕК "Укренерго", з якого фінансується різниця між ринковою ціною електроенергії та законодавчо встановленими "зеленими" тарифами.

ФІНАНСУВАННЯ ТИЖНЯ: Українські домогосподарства отримали від держави на енергоефективні заходи 3,5 млрд гривень
В Україні понад 870 тисяч домогосподарств отримали допомогу від держави на енергоефективні заходи у розмірі майже 3,5 млрд гривень.
Як заявила заступниця міністра енергетики Юлія Підкоморна, такі результати Державної програми з енергоефективності за 7 років, передає saee.gov.ua.
Завдяки ухваленому в жовтні Закону про енергоефективність з наступного бюджетного року у проекті Держбюджету щорічно мають передбачатися видатки на програми з енергоефективності у розмірі не менше 1% видаткової частини бюджету, а це приблизно 14,5 мільярдів гривень.
Ще одне нововведення Закону – новий формат платіжки за комунальні послуги. Вона міститиме детальну інформацію про споживання енергії та порівняння поточних показників з минулорічними. Кожен зможе проаналізувати ефективність власного використання енергоресурсів та скористатися доступними програмами якості послуг з постачання природного газу та електричної енергії.

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами