Енергоджерела 13-19 вересня 2021

#38_ЕнергоДжерела_13-19.09.2021

ЦИФРА ТИЖНЯ: «Укргідроенерго» отримало $211 млн. кредиту на встановлення СЕС та систем акумулювання енергії
Міжнародний банк реконструкції та розвитку і Фонд чистих технологій нададуть ПрАТ «Укргідроенерго» позикові кошти на $ 177 млн і $ 34 млн відповідно на установку систем накопичення енергії (energy storage) і СЕС.
Відповідні угоди підписали 13 вересня в Кабінеті міністрів генеральний директор «Укргідроенерго» Ігор Сирота та регіональний директор Світового банку у справах країн Східної Європи Аруп Банерджі.
«Фінансування надається на установку 197 систем накопичення енергії в поєднанні з сонячними батареями на гідроелектростанціях «Укргідроенерго», зокрема Київської ГАЕС, Канівської ГЕС, Кременчуцької ГЕС, Середньодніпровської ГЕС і Дністровської ГЕС», - відзначили в компанії.
Загальна потужність систем накопичення на п'яти ГЕС повинна скласти орієнтовно 212 МВт, фотоелектричних установок – 64 МВт.

ПРОЄКТ ТИЖНЯ: НАК "Нафтогаз" має намір побудувати мережу біогазових установок і біотеплоелектростанцій
Проект з використання біомаси для виробництва біогазу, біометану та електроенергії були внесені компанією у План трансформації України, представленого у США, передає interfax.com.ua.
«США могли б забезпечувати Україну технологіями та обладнанням, а також надати пільги на американському ринку фінансування», - зазначає українська сторона.
Проект розрахований до 2030 року і вимагає фінансування у розмірі $10 млрд. Україна готова виділити на його реалізацію $3 млрд.
"Нафтогаз" також має намір зайнятися проектом з виробництва біопалива другого покоління, зокрема біодизеля, для експорту в ЄС і внутрішнього споживання. Роль США - аналогічна. На реалізацію проекту буде потрібно $2 млрд, з яких половину Україна може виділити самостійно.
"За умови залучення США пілотний проект з перебудови ПСГ або закачування СО2 в існуючі свердловини можна було б планувати впровадити вже протягом п'яти років з подальшим масштабуванням до 2030 року", - йдеться у документі.
Крім цього, "Нафтогаз" розраховує на грантове фінансування США проекту з енергоефективності і залучення американських компаній для впровадження заходів з енергоефективності в Україні. Загальний бюджет проекту становить $7 млрд, Україна готова виділити $2,5 млрд.

ПЛАНИ ТИЖНЯ: В «Укргідроенерго» готуються виробляти екологічно чистий водень
Нове виробництво запустять у рамках проекту «Впровадження сучасних технологій виробництва зеленого водню», передає glavcom.ua.
Виробництво екологічно чистого водню вважається перспективним, оскільки «Укргідроенерго» має у користуванні земельні ділянки, на яких можна встановити електролізери, і доступ до практично необмежених водних ресурсів.
Два інших проекти – це установка акумуляторних систем накопичення енергії загальною потужністю 197 МВт і 64 МВт сонячних фотоелектричних станцій, а також оригінальний проект з будівництва помпової станції на Дністровській ГЕС – вода з нижнього водосховища забиратиметься у періоди наявності надлишків електроенергії і перекачуватиметься напірними тунелями у Дністровське водосховище.

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами