Енергоджерела 06-12 грудня 2021

#50_ЕнергоДжерела_06-12.12.2021
Повідомлення тижня: Секретаріат Енергетичного Співтовариства підтримує сертифікацію «Укренерго»
Секретаріат Енергетичного Співтовариства підтримує сертифікацію НЕК «Укренерго» як оператора системи передачі європейського зразка.
Офіційна заява була опублікована на його сайті організації.
В Енергоспільноті наголосили на важливості розв’язання питання про включення компенсації для виробників «зеленої» електроенергії відповідно до чинного законодавства.
У Секретаріаті також очікують, що найближчим часом НЕК «Укренерго» призначать нову наглядову раду. Сертифікація є необхідною умовою для того, щоб Укренерго змогло набути статусу члена ENTSO-E.

Цифра тижня: В Україні загальна частка енергії, виробленої з відновлюваних джерел, у валовому кінцевому енергоспоживанні, склала 9,2% у 2020 році
Такий розрахунок провело Держенергоефективності за даними Енергетичного балансу 2020 року, оприлюдненого Держстатом, та відповідно до правил Директиви 2009/28/ЄС (з урахуванням: нормалізації ГЕС та ВЕС; енергії теплових насосів та мультиплікатора електроенергії, спожитої транспортом), передає saee.gov.ua.
Зокрема, минулоріч частка енергії виробленої з відновлюваних джерел в електроенергетиці склала 13,9%, у системах опалення - 9,3%(без великих ГЕС - 6,7%), а у транспортному секторі.

Проєкт тижня: На трасі Київ-Одеса встановили дві сонячні станції для освітлення дороги
На автомобільній дорозі М-05 Київ-Одеса встановили дві сонячні електростанції для живлення дорожніх ліхтарів.
Проект на проблемній ділянці Знам’янського підйому реалізував «Укравтодор», передає ecopolitic.com.ua.
«Сонячні електростанції облаштували на спуску та підйомі біля села Знам‘янка», - уточнює голова Служби автомобільних доріг в Одеській області Дмитро Рибалко. Сонячні електростанції складаються із шести трекерів-конструкцій, на яких закріплено 260 сонячних панелей. Вони живлять 60 ліхтарів. Також встановлено генератори, які вмикаються, якщо протягом 3-4 днів зберігається похмура погода. Усе працює в автономному режимі.
Ліхтарі вмикаються автоматично із заходом сонця. «Освітлення на сонячних панелях може успішно пропрацювати до 100 000 годин, - зазначають в Укравтодорі. - Окрім того, сучасні моделі такого обладнання мають захист від корозії, пилоутворення, а також атмосферних опадів і температурних перепадів».
Одна сонячна станція здатна генерувати 63 МВт-год електроенергії на рік. Загалом економія завдяки встановленню СЕС на автодорозі становить 200-250 тис. гривень на рік.
Кожна із СЕС обійшлася приблизно у 9 млн гривень.

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами