Електроенергія зі сміття: Нафтогаз та Clear Energy запустили біогазову електростанцію на Львівщині

№5_(49)_БАЛАНС ЕНЕРГЕТИКИ_(Травень) 6.7
Понад 800 тис. куб. м газу на рік та “зелена” енергія для близько 735 сімей. Саме такий результат даватиме сучасна біогазова електростанція, що запрацювала на полігоні твердих побутових відходів у Львівській області сьогодні, 21 травня 2022 року.
Об’єкт побудовано в межах спільного проекту НАК “Нафтогаз України” та групи компаній Clear Energy.

“Розвиток низьковуглецевих бізнесів — стратегічний вибір Нафтогазу. Побудова цього об’єкту — один з кроків у цьому напрямі. Я вважаю надзвичайно важливим, що навіть у таких складних умовах війни ми все одно продовжуємо розвиватися та реалізовувати подібні проекти. Завдяки побудованій тут біогазовій електростанції 38 гектарів сміттєвого полігону, який викидає мільйони кубометрів шкідливого звалищного газу, стануть джерелом енергії для навколишніх домогосподарств. За нашими підрахунками, завдяки цьому об’єкту в атмосферу не потрапить понад 2 мільйони м.куб. метану, який в 30 разів сильніше шкодить клімату, ніж вуглекислий газ”, — зазначив голова правління НАК “Нафтогаз України” Юрій Вітренко.

280502220_2799286090377682_2668120316079864443_n
Звалищний газ формується під час анаеробного (без доступу повітря) розкладу органічних решток відходів (залишки їжі, листя, гілки й т.д.). Зазвичай, цей газ є однією з причин пожеж і вибухів на звалищах. Такі пожежі важко загасити, бо вони утворюються і горять не на поверхні, а в глибині звалища.

“Тепер ризик займань та пожеж на цьому полігоні, які вже траплялися у минулому, зменшився. Видобування біогазу має також знизити висоту тіла полігону – сміттєзвалище осяде під власною вагою. Тому, безсумнівно, Львівська область, а також сім’ї, які проживають біля полігону та отримуватимуть електроенергію з цієї станції, суттєво виграють завдяки цьому об’єкту. Відкриття цього об‘єкта є черговим етапом в рекультивації полігону, черговим етапом в забезпеченні екологічної безпеки для жителів Львова та області”, — наголосив начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

Технологія дегазації на звалищах не тільки знижує викиди метану, а й знижує пов'язані з цим викиди летючих органічних сполук (ЛОС) та інших забруднювачів повітря, усуває неприємні запахи .

“Рекультивація полігону у Великих Грибовичах є надзвичайно важливим проектом для міста, який ми реалізуємо завдяки підтримці європейських банків. Він входить до комплексного плану вирішення проблеми з відходами у Львові. Наразі триває технічна рекультивація, яка включає в себе спорудження системи збору, підготовки та утилізації полігонного газу з генерацією електричної енергії. Це дозволить покращити екологію в довкіллі, адже полігон поступово буде зменшуватися в об‘ємах через викачування метану та інших газоподібних елементів. Переконаний, що сьогоднішнє відкриття біогазової електростанції та робота у синергії із Нафтогазом та Clear Energy стане новим кроком у цій важливій справі”, — каже міський голова Львова, Андрій Садовий.
280454213_378905850695803_5328328188538807688_n

Для надійності процесу на станції встановлено австрійське обладнання Jenbacher, яке використовується в біогазових проектах по всій Європі.

“Станція виробляє 2 мільйони 645 тисяч КВт/год на рік, заміщуючи при цьому понад 800 тисяч кубів природного газу. Це дає можливість забезпечити “зеленою” електроенергією близько 735 домогосподарств і разом з тим скоротити викиди СО2 в атмосферу обсягом близько 30 тисяч тонн на рік”, — пояснив співзасновник та голова наглядової ради Групи Clear Energy Петро Багрій.

Збір біогазу здійснюються за допомогою свердловин, які рівномірно розташовані по тілу полігона, та системи збору поверхневих газів. Наразі на цьому полігоні пробурено 29 вертикальних та 4 горизонтальних свердловини.
Свердловини розташовуються вертикально на глибину 12,5 метрів. Від кожної свердловини йде трубопровід (шлейф) до газозбірного пункту.

Від газозбірних пунктів за допомогою трубопроводів (магістраль) біогаз транспортуєтеся до електрогенераторної установки (ЕГУ). Газ спалюється в двигуні, який обертає електричний генератор. Утворена електроенергія передається в мережу за допомогою комплектної трансформаторної підстанції.

280754303_5130103647073790_4581881481354405614_n
https://www.naftogaz.com/news/electricity-from-garbage

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами