ДТЕК запустив в роботу нову вітроелектростанцію на півдні України

ДТЕК3
Компанія ДТЕК запустила в роботу нову вітроелектростанцію (ВЕС) в Миколаївській області. Це перша в світі вітроелектростанція, яка будується під час війни.
Перша черга Тилігульської ВЕС, яка розташована лише за 100 км від окупованої росією території в Миколаївській області, вже генерує зелену електроенергію.
19 турбін ВЕС мають встановлену потужність 114 МВт та виробляють до 390 тисяч кВт-год — цього достатньо для забезпечення електрикою 200 000 домогосподарств на рік. Це – один з перших проєктів, де встановлені турбіни EnVentus потужністю 6 МВт від данського виробника Vestas.
ДТЕК вже заклав фундаменти для встановлення ще 64 турбін ІІ черги будівництва Тилігульської ВЕС.
Будівництво потужності у 500 МВт зробить її найбільшою ВЕС у Східній Європі та додатково забезпечить чистою енергією будинки і підприємства на півдні України, які значною мірою потерпають від перебоїв з електропостачанням через обстріли енергетичної інфрастуктури.
ДТЕК2
Плани ДТЕК щодо розширення Тилігульської ВЕС – частина великої стратегії компанії щодо досягнення нульових викидів вуглецю до 2040 року та допомоги Україні стати експортером чистої енергії до Європейського Союзу – залишаються залежними від додаткового фінансування в розмірі 450 мільйонів доларів США переважно від іноземних інвесторів і, що дуже важливо, від підтримуваних державами міжнародних фінансових установ.
Рішення про будівництво Тилігульської ВЕС було прийнято у 2020 році в рамках стратегії ДТЕК щодо розширення портфеля ВДЕ. Згодом проєкт дозволить збільшити потужності зеленої енергетики ДТЕК з 1 ГВт до 1,5 ГВт.
Наприкінці 2021 року було закладено основи ВЕС, а першу вітрову турбіну встановили в грудні 2021 року. Після повномасштабного вторгнення Росії в лютому 2022 року, ДТЕК зупинив будівництво станції, коли вже було встановлено 6 турбін, оскільки ворожі сили просунулися на Миколаїв, а іноземні партнери були змушені евакуювати персонал і обладнання.
Влітку 2022 року за фінансової підтримки акціонера Ріната Ахметова ДТЕК відновив роботи з будівництва з українською командою, чисельність якої сягала 650 працівників у пікові періоди. Співробітники працювали в бронежилетах і з серпня 2022 року до квітня 2023 року провели понад 300 годин у бомбосховищах під постійною загрозою ракетних ударів.
За рік-півтора команда побудувала 114 МВт генеруючих потужностей — це вдвічі більше, ніж зазвичай для проєкту такого масштабу. І це – визначне досягнення за винятково складних обставин.
ДТЕК1
Рінат Ахметов, інвестор SCM зазначив: «11 років тому ми почали будувати зелену енергетику в Україні. Ми почали змінювати енергосистему країни. З тих пір, незважаючи на всі перешкоди, ми ніколи не змінювали курс, інвестувавши понад 1 мільярд євро в сонячні та вітрові електростанції. У 2022 році ми мали великі плани з будівництва нової Тилігульської вітроелектростанції, але російське вторгнення тимчасово призупинило цей проект. Сьогодні хочу сказати: ми прийняли рішення відновити будівництво вітроелектростанції, і перша черга станції вже запрацювала на повну потужність. Війна нас не зупинить. Ми продовжуємо створювати робочі місця, платити податки, виробляти електроенергію, відновлювати мережі, боротися за нашу енергетичну незалежність та інвестувати в майбутнє. Ми переможемо у війні».
Коментуючи офіційне відкриття І черги Тилігульської ВЕС, генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко зазначив: «Тилігульська ВЕС є символом опору України спробам росії заморозити Україну й підкорити її. Завдяки таким проєктам, як Тилігульська ВЕС, ми можемо зробити Україну більш екологічною та чистою, стати ключовим партнером в енергетичному майбутньому Європи. Розвиваючи інфраструктуру, засновану на розподіленій централізованій генерації, ми створюємо енергопостачання, яке є більш стійким і стабільним».
«ДТЕК готується до будівництва ІІ черги. Компанія продовжить сприяти реалізації стратегії України щодо будівництва 30 ГВт потужностей ВДЕ до 2030 року. Тилігульська ВЕС — наш практичний крок до розвитку чистої енергетики в Україні та посилення енергетичної безпеки в Європі. Вже зараз, завершивши першу чергу будівництва, ми подаємо сигнал нашим міжнародним партнерам про те, що вони можуть інвестувати в Україну сьогодні, не чекаючи на закінчення війни».
 
ДТЕК4
Факти про Тилігульську ВЕС
І ЕТАП:
Чисельність працівників, що будували: до 650 у пікові періоди
Тип турбіни: турбіни Vestas EnVentus V162-6,0 МВт
Довжина лопаті – 79 м
Вага лопаті – 23 тонни
Діаметр обертання лопаті – 162 м
Загальна вага турбіни – 730 тонн
Встановлена потужність: 114 МВт (19 турбін по 6 МВт кожна)
Виробництво електроенергії: 390 млн кВт/год на рік

II ЕТАП:
Проектна потужність: 500 МВт (83 турбіни), що робить її найбільшою вітроелектростанцією у Східній Європі
Ще 64 вітрові турбіни, що забезпечать потужність 384 МВт
Вартість: 450 млн доларів США
Екологічний вплив: дозволить зменшити викиди СО2 на 400 тис. тонн щорічно.

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами