Атомні електростанції під час війни. Недопустима небезпека

14-15

Військові дії поруч з АЕС не можуть бути виправдані нічим.
Минулого тижня команда сайту DiaNuke провела зустріч міжнародних експертів, на якій обговорила ситуацію із захопленими в Україні АЕС — Nuclear Power in Battlefield.
Білоруське незалежне видання Зелений портал – партнер Еко.Району – підготувало короткий конспект зустрічі та поясненнями, чому будь-які воєнні дії поруч з АЕС неприпустимі.

Новий Чорнобиль та нова Фукусіма?
Зустріч розпочалася з виступу Гордона Едвардса, канадського експерта у галузі атомної енергетики з багаторічним стажем. Ще 1975 року він брав участь у створенні Канадської коаліції за ядерну відповідальність (Canadian Coalition for Nuclear Responsibility).

За довгі роки Едвардс став експертом у галузі ядерного палива, експлуатації АЕС та аналізу наслідків аварій на станціях.

Гордон розпочав свій виступ із того, що відзначив — зустріч, що відбулася 12 березня, відбувається практично у річницю аварії на Фукусімі.

11 березня 2011 року в Японії сталася аварія 7-го рівня, максимального за класифікацією МАГАТЕ (Міжнародного агентства атомної енергетики). Через цунамі, викликане землетрусом, охолодження реакторів було перервано. Це запустило ланцюгову реакцію, що призвела до вибуху на АЕС. Тоді вимушено було евакуйовано 164 тисячі людей, а світова спільнота призупинила розвиток атомної енергетики.

Потрапляння снаряда в реактор, сховище відходів або систему охолодження на території Запорізької або Чорнобильської АЕС можуть призвести до ядерної катастрофи, що перевищує масштаби не тільки аварію на Фукусімі, а й у Чорнобилі 1986 року.

Те, що відбувалося під час захоплення Запорізької АЕС, зазначив Едвардс, могло мати значно трагічніші наслідки. Зафіксовано факт обстрілу території атомної електростанції. Це повністю суперечить основним принципам безпеки МАГАТЕ.

Також Гордон Едвардс нагадав, що ведення бойових дій поблизу атомних електростанцій є неприпустимим за цілою низкою міжнародних документів.

Наприклад, це суперечить принципам «Доповіді Флауера» (Flowers report), документу, складеному в 1976 році і також відомому як «Ядерна енергетика та навколишнє середовище» (Nuclear power and the Environment).
Він представляє принципи ядерної безпеки, які використовуються в країнах Британської співдружності, але також береться за основу безпечної експлуатації АЕС та відходів ядерного палива по всьому світу.

«У даній доповіді його укладач сер Брайан Флауер зазначив, що якби атомні електростанції використовувалися на території Європи до початку Другої світової війни, то за тієї ж інтенсивності військових дій більша частина континенту була б сьогодні безлюдною», – пояснив у своєму виступі доктор Едвардс.
IKAAAgABpuA-960

Крім небезпеки вибуху, канадський експерт також наголосив на неприпустимості будь-яких серйозних порушень ґрунтових покривів у Чорнобильській зоні.

«Період напіврозпаду цезію-137 складає 30 років. Це означає, що трохи менше половини всіх радіоактивних частинок сьогодні знаходиться у верхніх шарах грунту. Переміщення танків може спричинити не лише підвищення рівня радіації, а й поширення заражених частинок», – зазначив канадський експерт.

Власне, з цієї причини зростання радіаційного фону спостерігалося в перші дні вторгнення.

Небезпеку радіаційного забруднення досі важко передбачити. Вона може проявитися досить швидко, подібно до променевої хвороби, а може позначитися через роки.

«Основна проблема у радіоактивних відходах. Багато речовин, що утворюються в ядерних реакторах, не існували в природі до 1938 – 1939 років, коли почалося вивчення ефекту поділу атомного ядра. Тому наш організм не має стійких механізмів захисту і може реагувати на їх потрапляння неприродним чином. Наприклад, через відтворення ракових клітин», – зазначив Гордон Едвардс.

image (3)
Що відбувається сьогодні на Чорнобильській та Запорізькій АЕС


На зустрічі також виступила українська експертка в галузі ядерної енергетики, членкиня української ядерної спільноти Ольга Кошарна, яка сьогодні багато говорить про ситуацію із захопленими АЕС і дає коментарі іноземним ЗМІ.
Після захоплення Чорнобильської та Запорізької АЕС, український регулятор та МАГАТЕ втратили можливість контролю за переміщенням радіоактивних матеріалів на території станцій. Тобто фактично українські фахівці не можуть повноцінно виконувати свої функції відповідно до міжнародних угод. Однак і на Чорнобильській та на Запорізькій АЕС вони продовжують свою героїчну роботу.

Взятий у полон персонал продовжує працювати, прикладаються всі зусилля для того, щоб забезпечити безперебійну подачу електрики на станції та сховища з відпрацьованим ядерним паливом. Проте повідомлення, що надходять із захоплених АЕС, цензуруються.

Ризики аварії на захоплених станціях оцінюються як дуже високі. Ольга Кошарна критикувала доповідь МАГАТЕ, яка стверджує, що аварія на сховищі ядерного палива ЦСВЯП-1 (Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива на території Чорнобильської АЕС навіть у разі відключення електрики невелика:

«У доповіді МАГАТЕ не враховано той аспект, що є ймовірність вибуху при накопиченні водню у надводному просторі за відсутності вентиляції. Також немає жодної гарантії, що не буде порушено герметичність басейну охолодження», – наголосила експертка.

Аналогічна ситуація із Запорізькою АЕС. Крім того, на думку Ольги, висока ймовірність того, що сьогодні на території захоплених станцій представники «Росатому» займаються промисловим шпигунством.

Так, на Запорізькій АЕС знаходиться американське атомне паливо Westinghouse, яке, швидше за все, було вивезене для аналізу. Саме з цієї причини, на думку Ольги, було відключено систему контролю.

«У зв’язку з цим дивує позиція МАГАТЕ, яка так і не надіслала жодних інспекторів. Якщо це так, то порушується протокол. Підірвано міжнародні норми, які діяли з 1950-х років і заради яких, власне, і був створений МАГАТЕ», – зазначає Ольга Кошарна.

«Агентство прагне досягнення швидшого та широкого використання атомної енергії для підтримки миру, здоров’я та добробуту у всьому світі. У міру можливості Агентство забезпечує, щоб допомога, що надається їм або на його вимогу, або під його наглядом або контролем, не була використана таким чином, щоб сприяти будь-якій військовій меті», – говорить другий пункт статуту Міжнародного агентства з атомної енергетики (МАГАТЕ).

Очевидно, що військове захоплення атомних електростанцій — це безпосереднє порушення цього пункту, тому Ольга Кошарна, як і багато інших екологічних експертів та активістів України та всього світу, закликає негайно відправити на станції представників від МАГАТЕ, запровадити санкції як проти Росії, так і проти Росатому. Аж до розриву будь-якої взаємодії та заморожування рахунків російської держкорпорації.

заес
Реакція світової спільноти має бути однозначною: захоплення АЕС неприпустиме

Підтримує заклик до повної відмови від співпраці з «Ростамом» та Андрій Ожаровський, експерт Російського соціально-екологічного союзу.

«Росатом заявляє, що їхніх представників немає на Чорнобильській та Запорізькій АЕС. Але тоді резонно поставити запитання: хто відповідає за ситуацію на захоплених атомних електростанціях?», – питає російський експерт.

Також він вважає, що необхідно вимагати вивести війська з території АЕС та передати повний контроль над станціями України.

Ведення бойових дій у районі АЕС, втрата контролю з боку МАГАТЕ над ядерними реакторами та сховищами відпрацьованого палива – це ситуація, яка може призвести до катастрофи світового масштабу.

Сьогодні в Україні захоплено дві атомні станції, одна з яких Чорнобильська АЕС, символ трагедії безвідповідального ставлення людей до «мирного атома». Світова спільнота зобов’язана докласти максимум зусиль, щоб розібратися у ситуації та встановити відкритий контроль над АЕС.

Інакше може повторитися катастрофа, яка не тільки забрав людські життя, а й призведе до забруднення великих площ сільськогосподарських територій. Що безпосередньо вдарить по продовольчій безпеці та може викликати голод у світі.

«Це не шоу, за яким ми можемо спостерігати із боку. Кожен із нас має прийняти відповідальність за те, що відбувається сьогодні в Україні», – зазначив канадський експерт Гордон Едвардс.

Тому важливо сприяти тому, щоб уряди не заплющували очі на ситуацію в Чорнобильській та Запорізькій АЕС. Для цього ми можемо писати відкриті листи, використовувати соціальні мережі, закликати МАГАТЕ відправити представників, а країни встановити мораторій на будь-які воєнні дії у районі атомних електростанцій.

https://eco.rayon.in.ua/topics/498209-atomni-elektrostantsii-pid-chas-viyni-nedopustima-nebezpeka

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами