Альтернативна енергетика в світі: 31 травня - 06 червня 2021

20200611

Іспанія знизить ціни на електроенергію завдяки переходу на відновлювані джерела

Іспанія знизить ціни на електроенергію завдяки просуванню відновлюваних джерел енергії.
Законопроект про створення Національного фонду сталого розвитку електроенергетичної системи(FNSSE), який буде підтримувати витрати, пов'язані з особливим режимом винагороди за відновлювані джерела енергії, когенерацію і відходи (RECORE) схвалила Рада міністрів, передає enerdata.net. 
Очікується, що FNSSE дозволить уникнути зростання цін на електроенергію, дасть чіткі сигнали про електрифікацію економіки і забезпечить визначеність, стійкість і збалансованість системи для збільшення інвестицій.
Цей фонд буде керуватися Інститутом диверсифікації та економії енергії (IDAE) і буде фінансуватися за рахунок щоквартального внеску, що виплачується всіма енергопостачальними компаніями: компаніями з торгівлі газом і електроенергією, оптовими операторами нафтопродуктів, оптовими операторами зрідженого газу і основними та прямими споживачами цих продуктів - на основі їх продажів енергії, податкових надходжень (фіскальні заходи щодо забезпечення енергетичної стійкості) і доходів від аукціонів CO2.
Фонд може бути доповнений ресурсами з общинних фондів.
Крім того, Кабінет міністрів представив законопроект про обмеження надприбутку гідроелектростанцій і атомних електростанцій, оскільки зростання цін на CO2 призводить до збільшення рахунків за електроенергію. Текст, спрямований на зниження цін на електроенергію для домашніх господарств на 4,8% і для великої промисловості на 1,5%, буде застосовуватися до електростанцій, що не містять CO2, введеним в експлуатацію до 2005 року і вступу в силу ринку прав на викиди і перевищують 10 МВт. Близько 90% виручених коштів буде спрямовано на скорочення витрат споживачів і 10% - на боротьбу з енергетичною бідністю.
https://ecotown.com.ua/news/Ispaniya-znizit-tsini-na-elektroenergiyu-zavdyaki-perekhodu-na-vidnovlyuvani-dzherela/
 
 
Японія буде сертифікувати електроенергію з відновлюваних джерел з листопада

Японія планує відкрити платформу для торгівлі зеленими сертифікатами у листопаді 2021 року.
Організація по заохоченню зелених інвестицій, група, що включає банки, буде сертифікувати електроенергію, одержувану з відновлюваних джерел енергії, і продавати сертифікати компаніям через новий ринок., передає enerdata.net. 
Отримані від продажу кошти будуть використані для придбання відновлюваних джерел енергії з метою зниження витрат на тарифну систему, закладених у рахунки за електроенергію.
В даний час Японія прагне збільшити частку відновлюваних джерел енергії у своєму енергобалансі до 22-24% у 2030 році, а до 2050 року планує зробити відновлювані джерела енергії своїм основним джерелом енергії (18% у 2020 році). Країна розглядає можливість збільшення частки відновлюваних джерел енергії в своєму енергобалансі до 35-39% (включаючи гідроенергетику) у 2030 році. Очікується, що влада представить пропозицію про перегляд свого базового енергетичного плану до червня 2021 року.
https://ecotown.com.ua/news/YAponiya-bude-sertifikuvati-elektroenergiyu-z-vidnovlyuvanikh-dzherel-z-listopada/
 
 
В Естонії відкрили розумну шафу для продажу водневих балонів

В Естонії у порту Какумяе Таллінна відкрили першу у світі автоматизовану смарт-шафу з продажу балонів з водневим паливом.
Проект на заправній станції Alexela Group запустив естонський стартап PowerUP Energy Technologies, який спеціалізується на портативних генераторах на паливних елементах, передає glavcom.ua. 
Розумна воднева шафа буде продавати балони з воднем власникам яхт і автофургонів.
Смарт-шафа повністю автоматизована і заповнена легкими балонами з воднем, які поставляє PowerUP. «Це перший у своєму роді продукт, орієнтований на власників вітрильних човнів, яхт і автомобільних фургонів, - заявили у компанії. - При мінімальному контакті з людиною шафи будуть управлятися додатком мобільної платіжної системи Paytailor, яке спростить продаж балонів».
Покупці зможуть відкрити смарт-шафу, вибрати необхідну кількість резервуарів з воднем, а потім провести оплату через додаток».
«Водень відіграє багатообіцяючу роль у досягненні цілей декарбонізації в усьому світі, – сказав засновник і генеральний директор PowerUP Energy Technologies Івар Круузенберг. - Iнтелектуальна воднева шафа стане першим кроком на шляху переходу Естонії до екологічної енергетики».
У свою чергу виконавчий віце-президент Alexela Group Марті Хяел заявив, що сьогодні необхідно отримати достатню кількість споживачів, щоб стимулювати виробництво екологічно чистого палива і у кінцевому підсумку досягти конкурентоспроможної ціни на водень.
https://ecotown.com.ua/news/V-Estonii-vidkrili-rozumnu-shafu-dlya-prodazhu-vodnevikh-baloniv/
 
 
Уряд Німеччини виділяє 8 млрд євро на водневі проекти

Уряд Німеччини вибрав 62 великомасштабних водневих проекти, які отримають державне фінансування обсягом €8 млрд.
Проекти визначили Федеральне міністерство економіки і Федеральне міністерство транспорту в рамках програми Європейського Союзу IPCEI (важливі проекти, що представляють загальноєвропейський інтерес), передає interfax.com.ua. 
«Ми хочемо стати світовим лідером у сфері водневих технологій, – заявив міністр економіки та енергетики ФРН Пітер Альтмайер. - Для цього ми об'єднуємо наші зусилля в Європі і ініціюємо величезні інвестиції у водневі технології майбутнього у рамках першого спільного європейського водневого проекту... ми надаємо більше €8 млрд з федеральних і регіональних фондів 62 німецьким водневим проектам, що охоплює весь виробничий ланцюжок – від виробництва і транспортування водню до його промислового застосування».
50 проектів фінансуватимуться Міністерством економіки та енергетики (€4,4 млрд), 12 – Міністерством транспорту (€1,4 млрд), інші кошти нададуть федеральні землі.
Відзначається, що у рамках реалізації проектів пріоритет віддається будівництву електролізерів для виробництва «зеленого» водню і необхідної інфраструктури для його транспортування.
Крім того, уряд виділив сталеливарну і хімічну промисловості в якості ключових секторів, в яких використання водню могло б істотно скоротити викиди СО2.
Разом з тим уряд має намір інвестувати у проекти з виробництва водневих паливних елементів, а також вантажних і легкових автомобілів, що працюють на водні, і в розвиток загальнонаціональної і транскордонної мережі водневих заправок.
У червні 2020 року Німеччина прийняла Національну водневу стратегію, в основі якої лежить виробництво «зеленого» водню на базі відновлюваних джерел енергії. Для часткового забезпечення країни «зеленим» воднем намічено до 2030 року ввести в експлуатацію електролізери і ВДЕ-установки для його виробництва сумарною потужністю до 5 ГВт.
До 2024 року в ЄС передбачається установка водневих електролізерів, як мінімум, на 6 ГВт і виробництво до 1 млн тонн відновлюваного водню. На етапі з 2025 по 2030 рік водень повинен стати невід'ємною частиною інтегрованої енергосистеми, у якій потужності з електролізу відновлюваного водню складуть мінімум 40 ГВт.
https://ecotown.com.ua/news/Uryad-Nimechchini-vidilya-8-mlrd-vro-na-vodnevi-proekti/
 
 
Майже половина країн ЄС виступають проти продовження фінансування газових проектів

Німеччина, Данія, Нідерланди та ще вісім країн Євросоюзу виступають проти продовження підтримки проектів пов'язаних з природним газом і воднем, виробленими з викопного палива.
11 країн ЄС наполягатимуть на запровадженні правил, що виключають використання викопного палива, передає mind.ua. 
Згідно зі спільним документом, позицію про припинення фінансування підтримують Австрія, Бельгія, ФРН, Данія, Естонія, Іспанія, Ірландія, Люксембург, Латвія, Нідерланди і Швеція.
Правила ініціативи ЄС Connected Europe (TEN-E) визначають, які транскордонні енергетичні проекти можуть бути позначені як проекти спільного інтересу (PCI), що дає їм доступ до певних фондів ЄС і прискорених дозволів.
«TEN-E не повинен сприяти інвестиціям в інфраструктуру викопного палива або змішуванню водню з викопним паливом, – йдеться у документі. – TEN-E повинен зробити свій внесок у розробку основи для життєздатного шляху відмови від викопного палива».
В ньому наголошується, що ці правила стануть «лакмусовим папірцем» для обіцянки ЄС довести свої чисті викиди до нуля до 2050 року.
За даними Reuters, листа було написано після того, як Португалія підготувала проект пропозиції про продовження фінансування деяких газових проектів ЄС. Португалія також пропонує, щоб острівні держави Мальта і Кіпр продовжували зберігати статус важливих для Співтовариства проектів інфраструктурних газових установок до тих пір, поки вони не будуть повністю підключені до європейської газової мережі. Таке виключення дозволить завершити будівництво газопроводу Eastmed, який повинен транспортувати газ з родовищ в Середземному морі в Європу.
https://ecotown.com.ua/news/Mayzhe-polovina-krain-S-vistupayut-proti-prodovzhennya-finansuvannya-gazovikh-proektiv/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами