Альтернативна енергетика в світі: 31 січня - 06 лютого 2022

1564907002_2c152aa70d22f4b03f240ab145631339

Інвестиції у відновлювану енергетику у 2021 році сягнули рекордних $755 млрд
Світові інвестиції у відновлювану енергетику у 2021 році сягнули рекордних $755 млрд, що на чверть більше, ніж у 2020-му. «Прискорення» відбулося як за рахунок підвищення інтересу інвесторів до сектору ВДЕ загалом, так і до електротранспорту зокрема. Втім, цих вкладень недостатньо, щоб досягти вуглецевої нейтральності до середини століття, інформує Greenpost.
За підрахунками Bloomberg, тільки протягом 2022-2025 років в енергетичний перехід необхідно вкласти $2,1 трлн – утричі більше, ніж у 2020 році. Інвестувати необхідно у відновлювану та ядерну енергетику, електроопалення та накопичувачі енергії (energy storage).
Експерти порівняли, як протягом останніх 18 років змінювалася структура вкладень у низьковуглецеві проєкти. Найбільша частка витрат у 2021 році припала на сонячні та вітрові електростанції. Сектор залучив понад $366 млрд, на 6,5% більше, ніж позаминулого року. Більшість цих проектів зосереджено в Азії.
Інвестиції в електротранспорт, включаючи зарядні станції та іншу інфраструктуру, зросли на 77% у 2021 році до $273 млрд.
«Але щоб забезпечити достатню кількість відновлюваної енергії, і витіснити викопні види палива, необхідно нарощувати як інвестиції в сектор, так і потужності ВДЕ. Експерти Bloomberg NEF очікують на зростання вкладень цього року»‎, – підсумували журналісти.
https://ecotown.com.ua/news/Investitsii-u-vidnovlyuvanu-energetiku-u-2021-rotsi-syagnuli-rekordnikh-755-mlrd/


Світовий океан екстремально нагрівається восьмий рік підряд через зміну клімату
Екстремально високі температури з 2014 року спостерігаються на більш ніж половині площ Світового океану.
Про це йдеться у дослідженні вчених океанаріуму затоки Монтерей (США), опублікованому у журналі PLOS Climate, передає tengrinews.kz.
"Першим роком, коли більше 50% океану випробувало екстремальні температури, був 2014 рік, - йдеться у дослідженні. - Ця тенденція тривала і у наступні роки, досягнувши 57% площі поверхні океану у 2019 році». Тим часом, у кінці 19 століття тільки 2% поверхні океану зазнавало надзвичайно високої температури.
Для того щоб визначити частоту і тривалість екстремальних явищ спеки, морські екологи Кісей Танака з Національного управління океанічних і атмосферних досліджень в Гонолулу і Кайл Ван Хаутан з центру морської флори і фауни Loggerhead проаналізували щомісячні показники температури поверхні моря з 1870 по 2019 рік, склавши карту, де і коли відбувалися екстремальні явища спеки.
Потім вчені подивилися, як часто і в наскільки великій частині океану спостерігалися такі температури.
Ці чотири знімки за десятиліття показують зміни температури з 1980 року. Починаючи з 2014 року більше половини океану стало досягати рекордних температур, що перевищують навіть найекстремальніші явища з 1870 по 1919 рік.
"Велика частина громадських дискусій про зміну клімату зараз присвячена майбутнім подіям і тому, чи можуть вони відбутися, - заявив доктор Кайл Ван Хаутан, який очолював дослідницьку групу. - Зміна клімату - це не подія майбутнього, реальність така, що це впливає на нас вже деякий час і ці драматичні зміни, які ми зафіксували в океані, є ще одним доказом, яке має стати сигналом до дії у зв'язку зі зміною клімату».
Автори статті відзначають, що "хвилі спеки" вплинуть на екосистему в океані. Проблема в тому, що морські хвилі тепла можуть викликати цвітіння водоростей, знебарвлення коралів і масову загибель риб і птахів, які ними харчуються.
Як наголошується у статті, 2014 рік необхідно визнати "точкою неповернення" для стану океану.
Причому "хвилі спеки" стали нормою для Південної Атлантики у 1998 році, а для Індійського океану - у 2007-му. Найсильніше, у 5,3 рази у порівнянні з минулим століттям, збільшилася площа поверхні океану, схильна до "хвиль спеки", в Арктиці.
Дослідники кажуть, що нова норма екстремальної спеки на більшій частині поверхні океану є ще одним доказом нагальної необхідності радикального скорочення викидів при спалюванні викопного палива, які є рушійною силою зміни клімату.
https://ecotown.com.ua/news/Svitoviy-okean-ekstremalno-nagriva-tsya-vosmiy-rik-pidryad-cherez-zminu-klimatu/


У Японію з Австралії вирушив перший у світі танкер з рідким воднем
Перший у світі танкер для перевезення рідкого водню Suisa Frontier, розроблений компанією Kawasaki Heavy Industries, залишив австралійський порт Вікторія та вирушив до Кобе, Японія, пише Главком.
Водень виробляється у буровугільному басейні Латроб-Валлі (він забезпечує близько 90% видобутку бурого вугілля в Австралії) шляхом газифікації викопного палива, а також біомаси. Після виробництва газоподібний водень охолоджується до температури мінус 253°C і зріджується, при цьому зменшуючись в обсязі майже в 800 разів.
Важливу роль у виробничому ланцюжку водню відіграє австралійська компанія Coregas, яка надала проекту обладнання для газифікації бурого вугілля, а також інженерно-консультаційні послуги.
«Coregas завершила введення в дію Suiso Frontier для першого постачання рідкого водню до Японії, забезпечивши безпечне транспортування. Після підключення до суднових резервуарів для зберігання зрідженого водню загальною ємністю 1250 кубометрів, з вакуумною ізоляцією та подвійною оболонкою, наші інженери успішно здійснили заповнення резервуарів», – відзначили у компанії.
https://ecotown.com.ua/news/U-YAponiyu-z-Avstralii-virushiv-pershiy-u-sviti-tanker-z-ridkim-vodnem/


У 2022 році у Китаї може бути введено 150 ГВт вітрових і сонячних станцій
У 2022 році в Китайській народній республіці може бути введено 140-150 ГВт вітрових і сонячних електростанцій.
Про це свідчить прогноз опублікований Радою з електроенергетики Китаю, передає elektrovesti.net.
До кінця 2022 року встановлена потужність вітроелектростанцій досягне 380 ГВт, а сонячних електростанцій - 400 ГВт.
За оцінкою експертів, до кінця 2022 року загальна встановлена потужність китайської електроенергетики складе близько 2,6 ТВт.
У тому числі встановлена потужність вугільних теплоелектростанцій досягне до кінця року 1,14 ТВт (+30 ГВт), гідроелектростанцій - 410 ГВт, атомних електростанцій 55,57 ГВт, теплоелектростанцій на біомасі - 45 ГВт. Тобто встановлена потужність об'єктів "низьковуглецевої" енергетики складе приблизно 1,3 ТВт.
Очікується, що до кінця 2022 року частка електростанцій, які не використовують для роботи викопне паливо(ВДЕ + атомна енергетика), вперше досягне(і, можливо, перевищить) 50% встановленої потужності китайської енергосистеми.
У 2022 році споживання електроенергії у Китаї зросте на 5-6% і складе 8,7 трлн кВт*год.
https://ecotown.com.ua/news/U-2022-rotsi-u-Kitai-mozhe-buti-vvedeno-150-GVt-vitrovikh-i-sonyachnikh-stantsiy/


Енергетичне співтовариство запускає проект сертифікатів відновлюваних джерел енергії
Секретаріат Енергетичного Співтовариства створює інтегровану електронну систему гарантій походження, яка призначена для того, щоб споживачі могли купувати електроенергію з відновлюваних джерел.
Проект зі створення інструменту запущено для Албанії, Боснії і Герцеговини, Грузії, Косово, Північної Македонії, Молдови, Чорногорії та України, передає balkangreenenergynews.com.
«Договірні сторони Енергетичного співтовариства можуть незабаром отримати регіональну електронну систему для управління видачею, передачею та анулюванням гарантій походження відповідно до правил і принципів Європейського Союзу, - пояснили у Секретаріаті. - Інтегрована регіональна система дозволить кожній договірній стороні мати свій власний національний реєстр, маючи при цьому можливість торгувати гарантіями походження на регіональному рівні».
Гарантії походження - це електронні документи, що підтверджують кінцевим споживачам, що певна кількість електроенергії була вироблена з відновлюваних джерел енергії.
"Гарантії походження можуть реально змінити правила гри, стимулюючи нові інвестиції у відновлювані джерела енергії, - сказав директор Секретаріату Енергетичного Співтовариства Артур Лорковський. - Крім того, це дасть договірним сторонам перевагу у реалізації директиви з відновлюваних джерел енергії, одного з ключових елементів нещодавно прийнятого пакету екологічно чистої енергії".
Після процедури публічного тендеру у 2021 році компанія Grexel Ltd, що входить до групи EEX, була обрана для підтримки реалізації проекту.
Гарантії походження можуть послужити важливим інструментом для збільшення інвестицій у відновлювані джерела енергії та стимулювання переходу до енергетики. Договірні сторони Енергетичного Співтовариства відстають у виконанні зобов'язання щодо створення електронної системи.
Основна мета сертифікації поновлюваних джерел енергії полягає у тому, щоб забезпечити розкриття інформації про походження енергії, що продається кінцевим споживачам, і надати споживачам можливість обирати енергію відповідно до її походження. Це також дає кінцевим користувачам можливість законно стверджувати, що їх енергія надходить з відновлюваних джерел енергії, таких як вітрові, сонячні та геотермальні електростанції.
Як тільки постачальник електроенергії подасть електроенергію в мережу, плата, отримана за кількість електроенергії, може бути продана на відкритому ринку у якості енергетичного товару.
https://ecotown.com.ua/news/Energetichne-spivtovaristvo-zapuska-proekt-sertifikativ-vidnovlyuvanikh-dzherel-energii/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами