Альтернативна енергетика в світі: 30.12.19-12.01.2020



В Естонії побудують завод з виробництва вітрогенераторів


У промисловому парку в Кохтла-Ярве на 2020 рік заплановано початок будівництва заводу з виробництва вітрогенераторів. На новому заводі буде створено до 300 робочих місць, передає BNS.
Про це пише портал новин мовлення. Згідно з проектом, в промпарку Ярвеській частини міста будуть зведені корпуси заводу з виробництва вітрогенераторів. Фірма, яка планує створення заводу, приверне для цього капітал приватних інвесторів з кількох європейських країн.
Важливо відзначити, що у фірми є власні технічні розробки, завдяки чому завод почне виробництво перспективних вітрогенераторів нової конструкції. Передбачається, що на заводі буде створено від 160 до 300 робочих місць, тобто планується досить велике виробництво.
«З боку нашого самоврядування було підтверджено готовність надати необхідну допомогу для будівництва заводу, - сказала новинному сайту» Панорама Кохтла-Ярве «голова місвьких зборв Кохтла-Ярве Рійна Іванова. - Завод вітрогенераторів буде першим об’єктом нашого промислового парку, і - ми в цьому впевнені, - далеко не останнім».
https://stolitsa.ee/estoniya/v-estonii-postroyat-zavod-po-proizvodstvu-vetrogeneratorov


Німеччина зупиняє АЕС в рамках відмови від ядерної енергії

Німеччина припиняє роботу однієї зі своїх семи атомних електростанцій в рамках запланованого припинення виробництва ядерної енергії до кінця 2022 року.
Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на АР.
Філіпсбургську атомну електростанцію відключать від електромережі в 8 вечора (за Києвом) 31 грудня. Термін дії ліцензії на функціонування станції завершується опівночі.
Відповідно до плану «перехідної енергетики» Німеччини, країна має на меті замінити викопне паливо на відновлювані джерела енергії в найближчі десятиліття. Уряд погодився на початку цього року припинити виробництво електроенергії з вугільних станцій не пізніше 2038 року.
Прихильники ядерної енергетики стверджують, що відключення інших реакторів загрожує енергетичній безпеці Німеччини і зробить її залежною від вугілля і газу, а також електроенергії, що імпортується з сусідніх країн, які ще мають АЕС.
Відновлювані джерела енергії, такі як енергія вітру і сонячна енергія, забезпечили понад 47% електроенергії, спожитої з державної електромережі в Німеччині протягом перших шести місяців року. За даними Інституту Фраунгофера, ядерна енергія становила близько 13%.
Реактор потужністю 1468 мегават, який зараз закривають, почав роботу в 1984 році. Він розташований в 100 кілометрах на південь від Франкфурта поблизу французького кордону.
Старий реактор на тому ж місці, відомий як Філіпсбург-1, закрили назавжди в 2011 році, незабаром після того, як уряд Німеччини вирішив закрити атомну енергетику після катастрофи на АЕС «Фукусіма» в Японії.
https://www.eurointegration.com.ua/rus/ws/2019/12/31/7104718/


Вітряки та штучний інтелект. Як острів у Шотландії забезпечує себе електрикою

На Оркнейських островах біля узбережжя Шотландії завжди дуже вітряно. Саме тому місцева громада давно зробила ставку на зелені технології і встановили ветрогенерірующую станцію.
Громада вирішила, що привізною дизель або газ дуже дорогі, а електрику вигідніше.
Цей острів повністю забезпечує себе електроенергією, ще й продає надлишки. Але це можливо лише при правильному управління станцією.
До сих пір часто була ситуація, коли вітряки виробляли енергію, яка вночі мало кому потрібна, а генератори працювали в порожню.
Їх обслуговування дуже дороге, а це марна трата ресурсів. Вперше в Британії тут встановили програму штучного інтелекту, яка замінила диспетчерів.
Але надлишки електрики все одно виникають і їх резервують в спеціальних сховищах батарей. Поки ж мешканці острова ходять на електростанцію і на власні очі бачать, як багатіють завдяки вітру.
https://fakty.com.ua/ru/videos/vitryaky-ta-shtuchnyj-intelekt-yak-ostriv-bilya-shotlandiyi-zabezpechuye-sebe-elektrykoyu/


ВДЕ забезпечили 43% споживання електроенергії в ФРН в 2019 році - попередні дані

Союз енергетичного і водного господарства (BDEW), найбільша організація, що об’єднує практично всі підприємства електроенергетики і газової галузі Німеччини, і Центр досліджень в області сонячної енергетики і водню Баден-Вюртемберг (ZSW) опублікували попередню статистику виробництва і споживання електроенергії в ФРН в 2019 році.
Частка ВДЕ в валовому споживанні електроенергії в країні досягла рекордних 43%. У минулому році вона склала 38,2%.
На наведеному графіку 1) показана траєкторія, необхідна для досягнення цілей, зафіксованих в поточній редакції EEG, німецького Закону про ВДЕ (80% в 2050 р); 2) позначена мета - 65% ВДЕ до 2030 року, встановлена в «Програмі захисту клімату»; і зазначено фактичне розвиток. Як ми бачимо, поточний розвиток випереджає темпи, необхідні для досягнення встановлених в Законі цілей.
В цілому на основі відновлюваних джерел енергії було вироблено понад 244 мільярдів кіловат-годин. Найбільш питома вага у наземної вітроенергетики - майже 104 мільярди кіловат-годин (2018 рік: 90,9 млрд квт * ч). Фотоелектричні сонячні системи виробили близько 45 млрд кВт * год (2018 рік: 44,0 млрд кВт * год). За ними йде біомаса з майже 45 млрд кВт * год. Офшорна вітроенергетика відзначилася найвищими темпами зростання - майже 25 відсотків - понад 24 млрд кВт * год (2018 рік: 19,5 млрд кВт * год). Вироблення ГЕС склала 21 млрд кВт * год (2018 р: 17,9 млрд кВт * год).
Вимірювання часткий відновлюваних джерел енергії в валовому споживанні електроенергії є поширеним методом розрахунку, зазначає BDEW. Він відповідає європейським вимогам і цільовим показникам федерального уряду по розширенню використання відновлюваних джерел енергії. Валове споживання електроенергії охоплює всю систему електропостачання в країні.
Іншим варіантом може бути вимір частки відновлюваних джерел енергії в валовій виробленій електроенергії. Вона включає загальну кількість електроенергії, виробленої в Німеччині, включаючи експорт. При такому підході частка відновлюваних джерел енергії в 2019 році складе близько 40 відсотків.
Незважаючи на вражаючі успіхи в розвитку ВДЕ, без рішення нинішніх проблем розвитку вітроенергетики, а також без подальшого прогресу в розширенні сонячної енергетики довгострокові цілі федерального уряду з розвитку відновлюваних джерел енергії знаходяться під загрозою, відзначає організація.
https://renen.ru/res-provided-43-of-electricity-consumption-in-germany-in-2019-preliminary-data/


Запущена найбільша в провінції Чжецзян акваферма-геліоелектростанція в приливно-відливній зоні

Найбільша в провінції Чжецзян / Східний Китай / аквафермах-геліоелектростанції в приливно-відливній зоні була сьогодні офіційно введена в експлуатацію в селищі Луншань міського повіту Ци Сі.
Загальна площа водної поверхні, над якою зведено понад 1,2 млн сонячних батарей повноювстановленою потужністю 340 МВт, становить майже 400 га. За планом, нова електростанція буде в середньому виробляти близько 375 млн кВт / год електроенергії на рік.
http://russian.news.cn/2019-12/30/c_138666370_2.htm


Знайдено матеріал для створення надефективних двовимірних сонячних панелей

Гібридні органічні-неорганічні з перовскіту - привабливий матеріал для сонячної енергетики, оскільки виробництво таких фотоелементів обходиться дешевше, ніж з кремнію. Однак, їх стабільність в довгостроковій перспективі сумнівна, пише Phys.org.
В якості альтернативи тривимірним гібридним перовскитним панелям вчені можуть запропонувати двомірні, які володіють підвищеною стабільністю і вологостійкістю. Заковика в тому, що охолодження гарячих носіїв в цих матеріалах не вивчалася досконально. Цю прогалину і заповнює дослідження фахівців з KAUST і Технологічного університету Джорджії.
Гарячі носії формуються енергією сонячного світла, від низькоенергетичного інфрачервоного спектра до високоенергетичного ультрафіолетового. Сонячні панелі вловлюють цю енергію, коли фотони призводять електрони в збуджений стан. Однак високоенергетичне світло провокує появу надмірно збуджених гарячих носіїв, які витрачають енергію швидше, ніж сучасні сонячні матеріали можуть її вловити.
Вчені задалися питанням, чи може зміна органічного компонента гібридного двомірного перовскита уповільнити охолодження гарячого носія.
Вони досліджували перовскит з йодидом свинцю в поєднанні з трьома різними органічними компонентами і виявили між ними суттєві відмінності. Виявилося, що етаноламін уповільнює процес охолодження найкраще.
Наступна мета команди вчених - розробка архітектури сонячних елементів на основі двомірних перовскітових матеріалів і вивчення динаміки гарячих носіїв в різних поєднаннях.
https://hightech.plus/2019/12/31/naiden-material-dlya-sozdaniya-sverheffektivnih-ploskih-perovskitovih-panelei


У Британії побудують повністю дерев’яний футбольний стадіон

В англійському графстві Глостершир побудують перший в світі дерев’яний футбольний стадіон. Конкурс на реалізацію проекту виграло архітектурне бюро Zaha Hadid Architects, повідомляє Dezeen.
Стадіон розрахований на 5000 глядачів і буде працювати на відновлюваних джерелах енергії, отримуючи її, в основному, за допомогою сонячних панелей.
Стадіон буде належати футбольній команді Форест Грін Роверс, яку ФІФА визнала найбільш «зеленою» професійною командою в світі. Клуб очолює Дейл Вінс, засновник компанії з екологічної електрики Ecotricity.
«Важливість використання деревини полягає не тільки в тому, що це природний матеріал. Наш новий стадіон матиме найнижчий вміст вуглецю серед стадіонів в світі», - сказав Вінс.
Відзначимо, що нинішній стадіон команди поливають рециркульованою дощовою водою. Для харчування прожекторів використовуються сонячні батареї, а автоматична газонокосарка, яка підстригає поле, використовує технологію GPS.
В даний момент Форест Грін Роверс розташовується на 6-му місці у другій лізі Англії. В активі клубу 37 очок.
https://sportarena.com/football/apl/v-britanii-postroyat-polnostyu-derevyannyj-futbolnyj/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами