Альтернативна енергетика в світі: 29.03-04.04.2021

32 (1)

Понад 110 постачальників Apple по всьому світу переходять на 100% ВДЕ


Корпорація Apple оголосила, що понад 110 її промислових партнерів по всьому світу переходять на використання 100-відсотково відновлюваної енергії в процесі виробництва компонентів. Обсяг потужностей ВДЕ, які для цього створюються, становить майже 8 гігават (ГВт).
 Після реалізації цих планів компанії-постачальники зможуть уникнути викидів понад 15 мільйонів метричних тонн в CO2-еквіваленті на рік, що відповідає зменшенню автомобільного парку на більш ніж 3,4 мільйона автомобілів на рік.
Крім того, Apple безпосередньо інвестує в проекти ВДЕ, щоб покрити частину викидів у виробництві, а також у великий проект по зберіганню енергії в Каліфорнії для тестування нових рішень в області інфраструктури для відновлюваних джерел.
«Ми твердо маємо намір допомогти нашим постачальникам стати вуглецево-нейтральними до 2030 року і дуже раді, що компанії, які приєдналися до нас, охоплюють галузі і країни по всьому світу, включаючи Німеччину, Китай, США, Індію і Францію», - зазначила Ліза Джексон , віце-президент Apple по навколишньому середовищу, політиці і соціальним ініціативам.
У липні минулого року Apple оголосила, що стане «вуглецево-нейтральною» по всьому своєму ланцюжку поставок до кінця десятиліття.
Apple вже сьогодні є вуглецево-нейтральною в частині її власних глобальних операцій, а до 2030 року кожний проданий пристрій Apple буде мати нульовий вплив на клімат, говорить компанія.
Apple постійно працює над розробкою нових інструментів для своїх постачальників, щоб допомогти в досягненні їх цілей в галузі відновлюваних джерел енергії.
Виробник iPhone наводить численні приклади своїх постачальників, які використовують ВДЕ в своїй діяльності. Серед них - нідерландська компанія DSM Engineering Materials, французько-італійський виробник напівпровідників STMicroelectronics, бельгійська хімічна компанія Solvay, американський постачальник напівпровідників «Alpha & Omega Semiconductor», американський виробник гнучких компонентів Marian і американські хімічні компанії Chemours Company і Trinseo. «А в Китаї з липня 2020 року до програми Apple приєдналися 15 постачальників», - додає Apple.
На багатьох ринках постачальники мають обмежені можливості доступу до чистої енергії. Щоб подолати цей бар'єр, Apple створила China Clean Energy Fund, який дозволяє компанії і її постачальникам інвестувати в проекти екологічно чистої енергії в Китаї. Apple також зводить своїх постачальників з розробниками проектів ВДЕ та енергетичними підприємствами по всьому світу для забезпечення можливості прямої покупки відновлюваної енергії.
Apple також повідомила про будівництво однієї з найбільших систем накопичення енергії в США, California Flats ємністю 240 мегават-годин енергії. Цей проект підтримує сонячну ферму компанії потужністю 130 мегават в Каліфорнії.
Як уже неодноразово зазначалося, корпоративні ініціативи є важливим чинником світової енергетичної трансформації. Великі корпорації не тільки самі переходять на ВДЕ, а й «наставляють» своїх контрагентів на використання чистої енергії.
https://elektrovesti.net/75144_ponad-110-postachalnikiv-apple-po-vsomu-svitu-perekhodyat-na-100-vde
 

Індія ввела нові митні збори на імпортні сонячні модулі

З 01 квітня 2021 року Індія ввела нові митні збори (англ. Basic Customs Duty) на імпортні сонячні модулі (панелі).
Мита високі. Вони складають 25% для сонячних елементів і 40% для модулів. Нові тарифи замінять діюче сьогодні захисне мито (safeguard duty) на сонячну продукцію в розмірі 14,5%.
Сьогодні Індія замикає першу п'ятірку країн світу за встановленою потужністю сонячної енергетики, яка досягла приблизно 40 ГВт. Сектор розвиватиметься прискореними темпами. До 2030 року встановлена ​​сонячна потужність може вирости до 300 ГВт. За прогнозом МЕА, сонце стане ключовим джерелом електроенергії в Індії до 2040 року.
У той же час, сонячна енергетика Індії залежить від імпорту. На Китай припадає не менше, ніж 80% усіх модулів, що імпортуються Індією, а інша частина надходить з Малайзії, Таїланду та В'єтнаму (ці заводи, в більшості своїй, також належать китайським виробникам). Ця ситуація триває досить довго. Питання захисту внутрішнього індійського ринку за допомогою митних бар'єрів обговорювалися вже давно, мита вводяться не вперше.
Китайські сонячні модулі коштують дешево, мають чудову якість та всілякі гарантії У індійських розробників проектів немає стимулів покладатися на вітчизняних виробників. Дії індійського уряду з підтримки сонячної промисловості поки не принесли бажаного результату.
На графіку показаний дисбаланс між розмірами виробничих потужностей з випуску модулів в Індії і Китаї. Утилізація виробничих потужностей в Індії становить 40-45%.
Раніше Індія ввела 20% мита на сонячні інвертори.
Міністерство нових і відновлюваних джерел енергії (MNRE) також випустило затверджений список моделей і виробників фотоелектричних модулів (Approved List of Models and Manufacturers of PV Modules, ALMM), які мають право брати участь в індійських проектах сонячної енергетики, що реалізуються держкомпаніями і державними органами. Крім того, запущена в минулому році схема стимулювання виробництва високоефективних фотоелектричних модулів (Production-Linked-Incentive, PLI) в розмірі 606 млн доларів США покликана ще більше стимулювати нарощування потужностей вітчизняних виробників модулів.
За оцінками галузевих експертів, нові митні бар'єри можуть привести до зростання капітальних витрат в сонячній енергетиці на 23-24% і зростання цін/тарифів (за результатами тендерів) на сонячну енергію на 25%.
В Індії діє ініціатива «Атманірбхар Бхарат» (Atmanirbhar Bharat) спрямована на самодостатність, самозабезпеченість країни. Нові мита на модулі є відображенням її філософії. Політична напруженість між Індією і Китаєм також, безумовно, зіграла свою роль у встановленні нових торгових бар'єрів.
Нагадаємо, що згідно з даними Міністерства нових і відновлюваних джерел енергії Індії, станом на кінець лютого 2021 року встановлена потужність відновлюваної енергетики Індії (без урахування великих гідроелектростанцій) досягла майже 93 гігават (ГВт), включаючи близько 39,08 ГВт сонячних, 38,79 ГВт вітрових потужностей , 10,3 ГВт генерації, яка працює на біологічній сировині, і 4,8 ГВт малої гідроенергетики.
https://elektrovesti.net/75145_indiya-vvela-novi-mitni-zbori-na-importni-sonyachni-moduli


Lordstown показав перші два робочі прототипи електропікапу Endurance

Lordstown Motors спустив з конвеєра перші два робочі прототипи майбутнього електричного пікапу Endurance.
На черзі ще 55 автівок і компанія почне масштабні випробування перед запуском моделі у серійне виробництво.
Lordstown наробив багато галасу, коли продемонстрував роботу свого електромобіля. Тоді, за словами представників компанії, було отримано більше 100 тис. передзамовлень на пікап. Однак після того, як прототип спалахнув на дорозі під час випробування запал майбутніх клієнтів трішки згас.
"Все почалось з ескізу і от сьогодні з конвеєра сходять перші прототипи. Ми наполегливо працюватимемо, щоб випустити всі 57 прототипів та запустити серійне виробництво у вересні”, – зазначили в компанії.
Автовиробник поділився коротким відео, на якому показав два електропікапи – один розфарбований у синьо-біло-червоний колір, а інший отримав коричнево-жовту ліврею. Обидві машини проїхались по заводу під гучні оплески співробітників та зупинились на підвищенні перед ними.
Нагадаэмо, що Endurance має унікальну передню панель із закритою решіткою, яка оточена повітрозабірниками. Він отримав світлодіодні фари та стильні чорні колеса з мідними вставками.
https://elektrovesti.net/75146_lordstown-pokazav-pershi-dva-robochi-prototipi-elektropikapu-endurance
 
 
Генерація електроенергії у світі за 2020р: вугілля - 34%, газ – 27%, гідро – 17%, АЕС – 10%, ВЕС та СЕС – 9%

Глобальне виробництво електричної енергії у 2020 році було забезпечено завдяки наступним видам генерації: вугільна – 8,7 тис ТВт*год (33,8 %), з природнього газу – 5,9 тис ТВт*год (22,8 %), гідроелектростанції – 4,3 тис ТВт*год (16,8 %), атомні електростанції – 2,6 тис ТВт*год (10,1%), вітроелектростанції – 1,6 тис ТВт*год (6,1 %), сонячні електростанції – 840 Твт*год (3,3 %), біонергетика – 586 ТВт*год (2,2 %).
Про це свідчать дані березневого звіту Global Electricity Review 2021 від британського аналітичного агентства Ember.
Зокрема, за 2020 рік вироблений обсяг е/е з альтернативної генерації порівняно до 2019р змінився наступним чином:
· СЕС – зростання на 19,9% (+140,7 ТВт*год);
· ВЕС – зростання на 12,2% (+173,2 ТВт*год);
· Гідроенергетика – зростання на 2,2% (+93,8 ТВт*год);
· Біоенергетика – зростання на 2,4% (+13,6 ТВт*год);
· Інші об’єкти з ВДЕ – зростання на 5,8% (+6,4 ТВт*год).
Як зазначається, сукупне виробництво на ВЕС та СЕС зросло в 2020 році на 15% (+314 ТВт*год). Таким чином, дані об’єкти енергетики виробили майже десяту частину (9,4%) світової електроенергії в 2020р, збільшивши обсяги виробництва вдвічі з 2015р (4,6%).
Наступні країни «Великої 20» тепер отримують приблизно 10-ту частину своєї електроенергії від вітру та сонця: Індія (9%), Китай (9,5%), Японія (10%), Бразилія (11%), США (12%) і Туреччина ( 12%).
У Європі лідерами за виробництвом ВДЕ є Німеччина - 33% та Великобританія - 29%. В Індонезії, Росії і Саудівській Аравії цей показник все ще близький до нуля.
В свою чергу, сектор традиційної енергетики за 2020р змінився так:
· Вугілля – зменшення на 3,8% (- 345,8 ТВт*год);
· Природний газ – зменшення на 0,9% (- 50,7 ТВт*год);
· Ядерна енергетика – зменшення на 3,8% (- 104,1 ТВт*год);
· Інші види викопного палива – зростання на 3,6% (+ 39,1 ТВт*год).
Разом з тим, у 2020р попит на електроенергію зменшився лише на 0,1%.
Китай став єдиною країною «Великої 20», в якій значно збільшилось вироблення е/е з вугілля (+2%).
Як пояюснюють в Ember, це сталося через те, що зростання попиту на електроенергію продовжило випереджати зростання частки ВДЕ.
В даний час, на Китай припадає більше половини (53%) світової вугільної електроенергії в порівнянні з 44% у 2015р.
«Попит на електроенергію з 2015 року зріс на 11% (+2536 ТВт*год), але зростання виробництва з ВДЕ склало +2107 ТВт*год, що не встигає за темпами попиту. Це призвело до збільшення загального виробництва е/е з викопного палива. В результаті викиди CO2 в енергетичному секторі в 2020 році були приблизно на 2% вище, ніж в 2015 році. Електроенергія, що вироблена не з викопних ресурсів, задовольнила лише 54% зростання попиту на е/е в Китаї, 57% в Індії та 37% в Індонезії. Тим часом в Європі, і особливо в США, падіння вугілля було викликано не тільки зростанням чистої електроенергії, а й зростанням виробництва з газу. З 10% зростання світової генерації з природнього газу (з 2015р) половина припала на Сполучені Штати», - резюмували в Ember.
https://elektrovesti.net/75149_generatsiya-elektroenergii-u-sviti-za-2020r-vugillya-34-gaz-27-gidro-17-aes-10-ves-ta-ses-9
 
 
Польщі необхідно €400 млрд для реалізації енергетичного переходу до 2040р

Польщі до 2040 року необхідно 400 млрд євро, для досягнення цілей енергетичної політики країни (PEP 2040), в той час як, Європейський Союз зможе надати лише 10-15 млрд євро.
Про це 1 квітня повідомив Конрад Швірські, представник компанії Transition Technologies, а також проф. Варшавського політехнічного університету, під час online-зустрічі, організованої Energy Club.
«Всі прогнози щодо енергетичного переходу Польщі кажуть про 400 млрд євро. Питання звідки ми візьмемо ці гроші? Є фінансування з Євросоюзу, проте воно може бути на рівні 10-15 млрд євро, додаткові кошти треба буде брати з кінцевих споживачів... Вся ця революція буде за гроші кінцевих споживачів, проте в Польщі ніхто не відповідає звідки ми візьмемо гроші на ці заходи», - повідомив Швірські.
Як зауважив професор, наразі в Польщі 75% електроенергії виробляється з вугілля, а відповідно до енергетичної стратегії Польщі до 2040р, дану частку треба зменшити до 14%, генерацію з ВДЕ збільшити як мінімум - до 32%.
«Треба розімити, що в Польщі електроенергія для кінцевого споживача – це 15 євроцентів / кВт*год, в Україні – 5 євроцентів / кВт*год, а в Німеччині – 30 євроцентів / кВт*год», - пояснив Швірські.
Він також зазначив, що ціна в Польщі зросте для домогосподарств у 2 рази : «для України ціна електроенергії також буде дуже величезна, і це найголовніша проблема енергетичного переходу на майбутнє. Ніхто сьогодні не хоче відповідати на це питання, більше того, ніхто не має гарної відповіді на нього та ніхто не знає як це вирішити», - резюмував професор.
Нагадаємо, у 2020 році Польща встановила сонячні станції загальною потужністю 2 ГВт.
https://elektrovesti.net/75154_polshchi-neobkhidno-400-mlrd-dlya-realizatsii-energetichnogo-perekhodu-do-2040r 

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами