Альтернативна енергетика в світі: 29 листопада - 05 грудня 2021

190702_001

Німеччина встановила 4,42 ГВт сонячних станцій за десять місяців

У січні-жовтні 2021 року у Німеччині підключили до мережі більше 4,4 ГВт сонячних електростанцій у порівнянні з 3,92 ГВт за аналогічний період роком раніше.
Про це свідчать останні дані федерального мережевого агентства Bundesnetzagentur, передає world-energy.org.
У жовтні було встановлено близько 411,9 МВт нових фотоелектричних потужностей у порівнянні з 406,4 МВт у вересні цього року і 421 МВт у жовтні 2020 року.
Сукупна сонячна потужність Німеччини у кінці вересня перевищила 56,9 ГВт.
Німецький ринок фотоелектричних установок як і раніше орієнтований на сегменти для установок потужністю не більше 750 кВт, які минулого місяця досягли недавно встановленої потужності фотоелектричних установок у 304 МВт. З цієї потужності близько 292 МВт припадає на фотоелектричні установки на даху, в той час як інша частка представлена невеликими сонячними парками.
Bundesnetzagentur також опублікував нові пільгові тарифи, які почнуться у цьому місяці. Щомісячне зниження субсидій на сонячну енергію залишається на рівні 1,4%, в той час як фіксовані тарифи на харчування для систем на даху будуть варіюватися від 0,07693 євро/кВт*год до 0,0527 євро/кВт*год, в залежності від розміру системи.
https://ecotown.com.ua/news/Nimechchina-vstanovila-4-42-GVt-sonyachnikh-stantsiy-za-desyat-misyatsiv/


Нідерланди закриють одну з найбільших вугільних станцій

У Роттердамі(Нідерланди) закриють вугільну теплоелектростанцію на вугіллі.
Про виведення з експлуатації Onyx Power Plant заявило Міністерство економіки і клімату, передає novostiniderlandov.com.
Власник інфраструктурного об'єкта, американська інвестиційна компанія Riverstone, отримає 212 млн євро у вигляді субсидій на покриття витрат на закриття станції та її демонтаж.
Дане рішення є важливим кроком на шляху до реалізації "енергетичного переходу". Закриття допоможе Нідерландам досягти цільових показників у сфері клімату за рахунок різкого скорочення викидів вуглекислого газу. Експерти відзначають, що ця ТЕС входить в топ-10 найбільших «забруднювачів» атмосфери у країні.
Останні три вугільні електростанції в Нідерландах як і раніше будуть затребувані, коли виробленої за допомогою вітру і сонця енергії буде недостатньо. Повна відмова від вугільних ТЕС запланована на 2030 рік.
Задоволення рішенням закрити вугільну електростанцію Onyx в Роттердамі з метою досягти "кліматичних цілей" висловили екологічні організації Greenpeace Nederland, Urgenda і Milieudefensie, 1 грудня. "Електростанція в Роттердамі входить в десятку найбільших джерел викидів в Нідерландах", - заявила глава відділу клімату та енергетики Greenpeace Nederland Файза Улахсен. Greenpeace Nederland висловила надію, що електростанція скоро припинить роботу і що інші три вугільні електростанції в Нідерландах також скоро закриються.
Директор організації зі сталого розвитку Urgenda Марджан Міннесма заявила, що це рішення зайняло «дуже багато часу». "Це ще один крок у правильному напрямку, - сказала вона. - Залишилося ще три".
Лідер компанії Milieudefensie Кірстен Слевен назвала закриття вугільної електростанції "відмінною новиною".
https://ecotown.com.ua/news/Niderlandi-zakriyut-odnu-z-naybilshikh-vugilnikh-stantsiy/


Вчені створили органічні фотоелементи рекордного розміру та ефективності

Вчені з Швеції та Китаю створили сонячний модуль площею 36 кв. см з коефіцієнтом корисної дії вище 14%, що вважається межею для елементів більше 20 кВ. см.
Новий метод розроблений у рамках спільного проекту, очолюваного дослідниками з Університету Лінчепінга та Університету Сучжоу, передає sciencedaily.com.
Міжнародна команда виготовила сонячний елемент, використовуючи розчин з високою температурою кипіння і без будь-яких токсичних інгредієнтів, енергоефективність якого перевищує 17%. Крім того, сонячний модуль, оброблений зеленим розчинником, площею 36 см2 показує ефективність перетворення енергії більше 14%. Це найвища ефективність, про яку повідомлялося на сьогоднішній день для модулів органічних сонячних елементів з активною площею більше 20 см2. Обидва ці прориви важливі для того, щоб технологія органічних сонячних елементів зробила свій комерційний прорив у великих масштабах.
"Наші результати тепер відкриті для виробництва органічних сонячних елементів у великих масштабах для використання на відкритому повітрі", - говорить Постдок Руй Чжан, який працює з професором фен Гао у відділі електронних і фотонних матеріалів університету Лінчепінга.
Функція органічних сонячних елементів покращувалася крок за кроком. Коли сонячне світло у вигляді фотонів поглинається органічним напівпровідниковим донором, утворюється "збуджений стан". Електрони переходять на більш високий енергетичний рівень і створюють дірки на більш низькому енергетичному рівні, до яких вони, однак, все ще притягуються. Електрони не повністю звільняються, і фотострум не виникає. Дослідники провели експерименти, в ході яких вони додали різні акцепторні матеріали, які приймають електрони і, таким чином, дозволяють їм звільнятися, створюючи фотострум.
Пару років тому китайські вчені розробили новий акцепторний матеріал Y6, який може забезпечити високу ефективність органічних сонячних елементів. Зараз вчені знайшли гостьову молекулу, відому як BTO, яка гарантує, що молекули Y6 у сонячному елементі упаковані таким щільним і стабільним чином в зелених розчинниках, що фотострум може генеруватися ефективно. Додавання BTO також дозволяє виробляти сонячні елементи більшої площі з високою ефективністю.
"Наша стратегія полягає у встановленні чітких правил проектування для оптимізації взаємодії між органічними донорами і акцепторами у багатокомпонентних сумішах, що відповідають критичним вимогам для майбутнього розвитку органічних фотоелектричних технологій», - говорить професор Яовен Лі з Університету Сучжоу.
https://ecotown.com.ua/news/Vcheni-stvorili-organichni-fotoelementi-rekordnogo-rozmiru-ta-efektivnosti/


В Туреччині представили сонячно-вітрову роторну електростанцію для будівель

Вчені з Університету науки і техніки Адана в Туреччині розробили прототип сонячно-вітрової енергетичної системи, яка особливо підходить для побутових застосувань і висотних будівель в регіонах з високим потенціалом вітрової і сонячної енергії, пише PV-magazine.
«Система була виготовлена з використанням технології 3D-друку. Її обертальний рух створює повітряні потоки, які здатні знизити робочу температуру сонячних панелей і значно зменшити накопичення пилу», – відзначають вчені.
Станція має десятикутну форму, і на кожній з її сторін розміщена полікристалічна фотоелектрична панель розміром 140×60×2,5 мм і вагою всього 33 г. Модулі розміщені на відстані 30 мм один від одного і мають ефективність перетворення енергії понад 17%. Їх номінальна напруга становить 6 В, а номінальний струм 100 мА.
Повітроводи розміром 95×150 мм вбудовані між кожною з 10 сторін системи, щоб знизити робочу температуру панелей і, одночасно, температуру всієї системи. Для вирішення проблеми заплутування кабелів у сонячних модулях було використано контактне кільце з ККД близько 96%.
Для обертання системи використовується кроковий двигун Nema 23 для низьких швидкостей. Його розміри 56,4×56,4×76 мм і вага 1 кг. Драйвер крокового двигуна TB6600 використовується для регулювання швидкості обертання, а швидкість контролюється інтерфейсом контролера. Швидкість обертання системи коливається від 0 до 100 обертів на хвилину (об/хв). Вимірювальна станція записує дані про температуру навколишнього середовища та сонячне випромінювання.
Загальна вартість пристрою становить приблизно 3500 TL ($288,6). Але ці суми припали на 2018 рік, коли вчені почали збірку прототипу. З огляду на майбутнє, турецька група заявила, що хоче покращити дизайн системи та застосувати до пристрою топології конвертера MPPT.
https://ecotown.com.ua/news/V-Turechchini-predstavili-sonyachno-vitrovu-rotornu-elektrostantsiyu-dlya-budivel-/


У Китаї збудують найбільшу у світі мережу водневих заправних станцій

Китайська нафтогазова та хімічна корпорація Sinopec інвестує 30 млрд юанів ($4,7 млрд) у будівництво 1000 водневих автозаправних станцій та великої кількості газосховищ для водню, передає Главком.
Sinopec також розпочинає будівництво заводу з виробництва «зеленого» водню в Сіньцзяні вартістю 3 млрд юанів ($470 млн) із виробничою потужністю 20 тис тонн водню щорічно. Робота електролізерів буде забезпечена сонячною електростанцією потужністю 300 МВт. Очікується, що провадження за проектом розпочнеться у червні 2023 року.
Крім того, розробляються плани будівництва водневого заводу з аналогічною виробничою потужністю – 20 тис тонн на рік, у місті Ордосі (автономний район Китаю Внутрішня Монголія).
У компанії Sinopec упевнені, що водневий транспорт стане економічно привабливим уже до 2030 року. На водень насамперед переводитимуть далекобійні вантажні автомобілі. За прогнозами Китайської асоціації водневого палива, до 2050 року КНР щорічно споживатиме до 60 млн тонн водню в якості палива для автомобілів.
https://ecotown.com.ua/news/U-Kitai-zbuduyut-naybilshu-u-sviti-merezhu-vodnevikh-zapravnikh-stantsiy/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами