Альтернативна енергетика в світі: 28.12.2020-03.01.2021

yhQXFqSo

У 2020 році майже половина електроенергії, спожитої в Німеччині, надходила з ВДЕ


Майже половина електроенергії, спожитої в Німеччині в 2020 році, надходила з поновлюваних джерел. Про це свідчать попередні розрахунки Центру досліджень сонячної енергії і водню в Баден-Вюртемберзі (ZSW) і Федерального союзу підприємств енергетики та водного господарства (BDEW), повідомляє Sunnik.
Згідно з цими підрахунками, вітроенергетика, сонячна енергетика, біомаса та інші поновлювані джерела енергії покрили 46% валового споживання електроенергії. Таким чином, у порівнянні з минулим роком, частка відновлюваних джерел енергії зросла майже на чотири процентних пункти, а в порівнянні з 2018 роком, більш ніж на вісім процентних пунктів.
Проте частково це зростання пов'язане з більш низьким споживанням електроенергії, зокрема в результаті пандемії коронавируса. Квота на поновлювані джерела енергії вимірюється як частка споживання електроенергії. Таким чином, тільки зниження споживання призводить до збільшення частки поновлюваних джерел енергії.
«Однак, навіть з урахуванням цього ефекту, спостерігається зростання, так як поновлювані джерела енергії виробляють більше електроенергії, ніж в минулому році, - йдеться в повідомленні. «Якби в цьому році було спожито стільки ж електроенергії, скільки в 2019 році, то поновлювані джерела енергії покрили б 44%, а не 46% від загального споживання електроенергії».
В цілому в 2020 році було вироблено понад 564 млрд кВт год електроенергії, що на 6% менше, ніж в 2019 році (2019 рік: 603 млрд кВт год). З них 252 млрд кВт · год припадають на поновлювані джерела енергії (2019 рік: 242 млрд кВт год): найбільша частка вироблення електроенергії з відновлюваних джерел припадає на наземні вітрові турбіни з хорошим показником в 105 млрд кВт · год (2019: 101 млрд кВт · год). Сонячні електростанції виробили майже 50 млрд кВт · год (2019 рік: 45 млрд кВт · год), за ними слід біомаса з майже 50 млрд кВт · год (2019 рік: 50 млрд кВт · год). 28 млрд кВт · год електроенергії було отримано від морських вітрових турбін (2019: 25 млрд кВт · год). Гідроелектростанції виробили 18 млрд кВт · год (2019 рік: 20 млрд кВт · год.
Валове споживання електроенергії в Німеччині складе, за попередніми розрахунками, 544 млрд кВт · год у 2020 році (569 млрд кВт год в 2019 році).
https://kosatka.media/category/vozobnovlyaemaya-energia/news/v-2020-godu-pochti-polovina-elektroenergii-potreblennoy-v-germanii-postupala-iz-vie
 
На найбільшій в світі офшорній вітряній електростанції з'явиться перша турбіна потужністю 14 МВт

Ми відстежуємо розвиток найбільшої в світі морської вітряної турбіни з моменту першої появи GE Renewable Energy розкрив свої плани для величезної машини в 2018 році, і Haliade-X продовжує набирати обертів. Компанія представила ще більш потужну версію, яка буде встановлена ​​на найбільшій в світі офшорної вітряної електростанції в середині десятиліття.
Haliade-X була представлена ​​пару років назад як турбіна потужністю 12 МВт, здатна виробляти на 45 відсотків більше енергії, ніж будь-яка інша офшорна вітряна турбіна, представлена ​​на ринку. Haliade-X простягається до неймовірних 853 метрів у висоту, а довжина кожного з трьох лопатей становить 260 м (107 фут), що робить їх найдовшими офшорними лопатями з коли-небудь створених.
Ця турбіна в формах 12 і 13 МВт забезпечує хребет для першого в Америці офшорного вітроенергетичного проекту комерційного масштабу, а також для найбільшої офшорної вітрової електростанції в світі, Доггер Банк, який розташований приблизно в 130 км (80 милях) від узбережжя Англії. Робота над цим амбітним проектом, який планується реалізувати в три етапи, почалася в січні цього року.
GE Renewable Energy оголосила, що за нею піде модернізована версія турбіни потужністю 14 МВт, яка буде використовуватися в рамках фази C проекту Dogger Bank. Загальна кількість цих турбін, які будуть встановлені на об'єкті, буде завершено наступного року, а установка Dogger Bank C повинна початися в 2025 році і завершитися в 2026 році. Це буде перший раз, коли ці гіганти потужністю 14 МВт будуть встановлені. встановлюється на будь-який проект в будь-якій точці світу.
«Dogger Bank C буде використовувати версію Haliade-X потужністю 14 МВт, найпотужнішу офшорну вітряну турбіну, що працює сьогодні», - говорить Джон Лавелль, президент і головний виконавчий директор підрозділу Offshore Wind GE Renewable Energy. «Таким чином, цей унікальний проект продовжить зміцнювати лідерство Великобританії в області офшорної вітроенергетики і послужить демонстрацією інноваційних технологій, які допомагають забезпечити більш чисту відновлювальну енергію».
Після завершення роботи Dogger Bank матиме потужність 3.6 ГВт і стане найбільшою вітроелектростанції в світі, що забезпечує Великобританію п'ятьма відсотками її загальних потреб в енергії.
https://zephyrnet.com/ru/%D0%BA%D1%80%D1%83%D0%BF%D0%BD%D0%B5%D0%B9%D1%88%D0%B0%D1%8F-%D0%B2-%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B5-
 

Іспанська компанія буде розвивати «зелену» енергетику в Колумбії

Іспанська компанія Grenergy, яка спеціалізується на будівництві і експлуатації електростанцій на поновлюваних джерелах енергії, уклала довгостроковий контракт з енергетичної колумбійської компанією Celsia про продаж електроенергії до 120 гігават на годину на рік, 22 грудня повідомляє видання Infobae.
Дана угода на поставку електроенергії було підписано одночасно з рядом інших угод, які передбачають, зокрема, будівництво сонячних електростанцій на території Колумбії. Їх будівництво почнеться в 2022 році.
Програма співробітництва розрахована на 15 років.
До моменту виходу сонячних електростанцій на свою основну потужність, очікується, що вони будуть генерувати електрику, яке вистачить на обслуговування 36 тис. Будинків. За даними видання, такий перехід на поновлювані джерела енергії дозволить заощадити Колумбії до 50 тис. тонн викидів вуглекислого газу в рік.
Нагадаємо, операція з продажу на основі довгострокового контракту електроенергії компанії Celsia Colombia стала першою угодою іспанської компанії Grenergy в Колумбії.
https://russpain.com/news/energia/ispanskaya-kompaniya-budet-razvivat-zelenuju-energetiku-v-kolumbii/
 
 
В Ірані введено в експлуатацію 28 енергетичних проєктів на суму близько $ 131,6 млн

Міністр енергетики Ірану Реза Ардаканян у вівторок урочисто відкрив 28 енергетичних проєктів на суму близько 131,6 мільйона доларів.
За повідомленням IRNA, ці проєкти, включаючи три великих електростанції, п'ять малих електростанцій, 16 проєктів електропостачання та чотири проєкти модифікації та оптимізації мереж, було введено в експлуатацію в провінціях Тегеран і Гілян.
Двадцять п'ять проєктів було запущено в провінції Тегеран і три інших - в північній провінції Гілян з метою підвищення надійності електромереж, скорочення небажаних відключень електроенергії, постачання електроенергією житлових проєктів Mehr і збільшення виробничих потужностей країни.
У листопаді Ардаканян заявив, що до кінця поточного тисяча триста дев'яносто дев'ятого іранського року (20 березня 2021 року) по всій країні будуть введені в експлуатацію дев'ять електростанцій.
За словами міністра, з введенням в експлуатацію декількох нових електростанцій за останні два роки номінальна потужність виробництва електроенергії на іранських електростанціях перевищила 86 000 мегават.
Наразі електростанції з комбінованим циклом становлять найбільшу частку в загальній потужності країни по виробництву електроенергії, за ними слідують газові електростанції.
«Ми сподіваємося, що до кінця року відкриття нових проєктів триватиме, тиждень за тижнем, згідно з графіком», - сказав міністр.
http://geonews.com.ua/news/detail/v-irani-vvedeno-v-ekspluataciyu-68269
 
 
Аналітики: потенціал електробатарей в США виросте на 525% до 2025 року

Розробка ефективних батареєю необхідна для повсюдного переходу на відновлювану енергію. Через 10 років потенціал до накопичення енергії батарей зросте майже в 100 разів, сподіваються експерти.
Аналітики в фірмі Wood Mackenzie повідомляють, що в третьому кварталі 2020 року потенціал зберігання електроенергії в США виріс на 240%, в порівнянні з другим кварталом. Експерти розраховують, що в 2025 році батареї США зможуть зберігати на 525% більше енергії, ніж зараз.
 Джо Байден, обраний президент США, розраховує перевести електропостачання країни повністю на чисту енергію до 2035 року, однак для цього буде потрібно значно збільшити потенціал для зберігання такої енергії - сонячні батареї та вітрогенератори не можуть генерувати стабільний і постійний потік енергії, як це можуть ТЕЦ. В останні кілька років батареї стали куди ширшими і тренд на підвищення їх енергоємності тільки посилиться в наступні кілька років, вважають аналітики.
У 2020 році загальна енергоємність батарей в США склала 1,2 гігават - з них 475 мегават були додані в третьому кварталі року. Якщо в 2015 ціна на зберігання кіловата електроенергії становила $ 2 152, то в 2018 вже $ 625 - якщо поточний тренд продовжиться, то до 2025 року накопичувальний потенціал батарей країни становитиме 7,5 гігават. Енергетики в американському Energy Storage Association вважають, що до 2030 року потенціал може вирости до 100 гігават.
Успішне впровадження батарей дозволить енергетикам зосередитися на вирішенні іншої проблеми поновлюваних джерел - побудові гнучкої системи подачі енергії. Сонячні панелі і вітрогенератори залежать від погодних умов, в той час як запити на електроенергію змінюються постійно.
https://plus-one.ru/news/2020/12/22/analitiki-potencial-elektrobatarey-v-ssha-vyrastet-na-525-k-2025-godu
 
 
У Фінляндії оцінили частку вироблення «зеленої» енергії

Частка енергії, що добувається в Фінляндії з поновлюваних джерел, досягла 43% в 2020 році, за підрахунками національного тесту статистики, 21 грудня повідомляє телерадіокомпанія YLE.
Роком раніше в Фінляндії частка «зеленої» енергії становила 42%, що говорить про незначне зростання її вироблення. Влада Євросоюзу в 2014 році ставили перед Фінляндією мета виробляти 38% енергії за допомогою відновлюваних джерел, за цим планом країна йде з великим випередженням.
Друге місце по виробленню енергії в країні зайняла деревина, з неї видобувається 28% електрики. Третє місце зайняла атомна енергетика з 18% від національної вироблення. Використання вугілля в енергетиці в Фінляндії знизилося за рік на 20%, а торфу - на 8%.
У рейтингу вироблення «зеленої енергії» в Євросоюзі Фінляндія знаходиться на другому місці після Швеції. При цьому частина електроенергії країна імпортує з Росії та Швеції, з тенденцією зменшення закупівель енергії зі сходу.
https://rossaprimavera.ru/news/41e94f1e

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами