Альтернативна енергетика в світі: 28.10-03.11.2019



Єдина в своєму роді безмоторних вітрова турбіна може працювати практично в будь-яких кліматичних умовах
 
До недавнього часу вироблення енергії на основі використання сили вітру асоціювалася виключно з високими і великими вітряними турбінами. Багато хто вважає, що єдиний спосіб підвищити ефективність їх роботи - це розмістити їх досить високо.
Німецька компанія Luv Wind представила новітнє обладнання для виробництва «чистої» енергії. Такі системи взагалі не використовують традиційні в нашому розумінні вітрові турбіни.
Розробниками передбачено ефективне використання створеної моделі в регіонах з спрямованими вітрами. Крім того, установка при роботі на низьких швидкостях створює мінімум шуму, а також не робить негативного впливу на навколишнє середовище.
Популярність інноваційної установки на ринку буде досягатися також за рахунок зручності у використанні і компактності. Так, турбіна характеризується низьким профілем і доступністю як по горизонтальній, так і по вертикальній осі. Такі властивості дозволяють вітрової станції злитися з навколишніми об'єктами.
Продумали розробники і зовнішній вигляд станції. Так, стандартний дизайн обладнання відмінно вписується в ландшафт міста і дозволяє його власникам відмовитися від централізованої мережі і перейти на автономне забезпечення, яке не переїжджаючи при цьому з міста.
Нова вітрова турбіна також може бути використана як система повернення енергії, зокрема для комерційних установок по типу HVAC.
https://uaenergy.com.ua/post/32616/edinstvennaya-v-svoem-rode-bezmotornaya-vetrovaya-turbina-mozhet-rabotatj-prakticheski-v-lyubyh-klimaticheskih-usloviyah


Австралія побудує гібридну електростанцію на сонячній енергії і газі

В Австралії стартує новий енергетичний проект Alinta Energy: гібридна електростанція буде генерувати електроенергію з газу і сонця. Будівельні роботи почнуться в кінці 2019 року і будуть завершені до середини 2021 року.
 Нова гібридна електростанція в Чичестере (Західна Австралія) буде постачати електроенергію гірничодобувний центр Fortescue Metals Group. У будівництво ЕС інвестують дві компанії: Австралійське агентство з відновлюваних джерел енергії ($ 16,63 млн) і Фонд інфраструктури Північної Австралії ($ 62 млн у вигляді позики).
Сонячний компонент електростанції Alinta Energy буде забезпечувати потужність 60 МВт, щоб уникнути перевантаження існуючих ліній електропередач протягнуть ще 60 км нових ліній. Модифікована ЛЕП зв'яже рудники Christmas Creek і Cloudbreak, що належать Fortescue Metals Group.
Гібридна електростанція також з'єднає шахти Chichester Hub і проєкт з видобутку руди в Рой-Хіллі з існуючої газової електростанцією Ньюман потужністю 145 МВт. Встановлять також акумуляторний хаб сумарною потужністю 35 МВт / 11 МВт.
Гендиректор Австралійського агентства з поновлюваних джерел енергії (ARENA) Даррен Міллер зазначив, що проект Alinta продемонструє, як рішення з ВДЕ забезпечують критично важливу енергопотреби гірничодобувного комплексу і скорочують викиди СО2.
 «Alinta також покаже, як об'єднання енергетичних навантажень різного походження (сонячна енергія, акумулятор і газ) здатне забезпечити безпечне і надійне електрику. Гірничодобувний сектор в Австралії життєво важливий для нашої економіки, на нього припадає 10 відсотків нашого енергоспоживання. Тому ми сподіваємося, що проекти будуть стимулювати збільшення обсягів видобутку корисних копалин за допомогою ВДЕ і знайдуть рішення для зниження викиду [вуглекислого газу]», - додав Міллер.
За допомогою нової гібридної електростанції компанія Fortescue, що відповідає за реалізацію проекту, зможе цілком покрити свої денні потреби в електроенергії за допомогою ВДЕ. Очікується, що компанія скоротить споживання дизельного палива майже на 100 мільйонів літрів на рік, а поки що дизельні генератори є єдиним джерелом енергії на рудниках.
Елізабет Гейнс, гендиректор Fortescue, заявила: «Цей знаковий проєкт стане першим для області Пілбара, він дозволить скоротити викиди вуглецю від стаціонарної генерації приблизно на 40 відсотків при гірничодобувних роботах в Christmas Creek і Cloudbreak в Fortescue. При цьому буде гарантовано довгострокове і стійке зниження витрат, що допоможе зберегти за Fortescue світове лідерство за мінімальними витратами».
https://elektrovesti.net/68081_avstraliya-postroit-gibridnuyu-elektrostantsiyu-na-solnechnoy-energii-i-gaze
 
 
В Британії створюють дирижабль на сонячних панелях

Британська авіаційна компанія Varialift Airships оголосила про початок будівництва нового прототипу дирижабля на сонячних панелях.
Модель ARH 250 із заповненим гелієм алюмінієвим вітростійким корпусом здатна буде перевозити вантажі будь-яких розмірів вагою до 250 тонн, передає therising.co.
 «Дирижаблі повільніші за літаки в середньому приблизно вдвічі, але вони фінансово і практично привабливі на ринку вантажоперевезень, - зазначають у компанії. - По-перше, вантажопідйомність «сонячного» дирижабля буде вдвічі більшою у порівнні з Boieng 747, який на даний момент піднімає у небо 113 кг, по-друге, вантаж може бути буквально «безрозмірний».
Згідно з попередніми підрахунками, витрати на дирижабль складуть не більше 10% від вартості обслуговування літаків, що можна порівняти з витратами на перевезення вантажівками або залізничним транспортом. На додачу, завдяки вертикальному зльоту і посадці дирижаблі зможуть отримати доступ до важкодоступних районів без злітно-посадкових смуг або додаткової інфраструктури.
Британська авіаційна компанія планує завершити прототип дирижабля ARH 250 через 9 місяців.
Примітно, що у 2015 році у Китаї був побудований дирижабль Yuanmeng з сонячними панелями для забезпечення електроенергією. Літальний аппарат досі використовується для зв'язку і спостереження, причому здатний проводити у повітрі близько 6 місяців без перерви.
https://ecotown.com.ua/news/V-Brytaniyi-stvoryuyut-dyryzhabl-na-sonyachnykh-panelyakh/


У Великобританії планують за 20 років побудувати термоядерну електростанцію

Влада Великої Британії оголосила, що інвестують 220 млн фунтів ($ 278 млн) в проєкт термоядерної електростанції.
Країна збирається вже через 20 років побудувати перший сферичний токамак для виробництва енергії (STEP).
 Безпечна і майже нескінченна термоядерна енергія десятки років залишається недосяжною мрією людства. Поки жоден реактор не зміг зробити більше енергії, ніж витратив, але кілька країн і приватних компаній інвестують великі суми в цю технологію, а в південній Франції будується найбільший токамак ITER - плід зусиль міжнародної спільноти. Очікується, що ITER буде завершено до 2035 року. США також знаходяться процесі будівництва того, що вони називають «найдосконалішим термоядерним реактором», запуск якого запланований на 2028 р Китайський інженерний випробувальний реактор Fusion може бути введений в експлуатацію вже в 2035 році.
Зараз в цю гонку вступила і Великобританія, кілька з запізненням, але налаштована надолужити згаяне.
Як і у Франції і США, в Британії планують побудувати реактор, який використовує магнітні поля для утримання і стиснення іонізованого газу дейтерію і тритію в тороідальному кільці, поки вони не дадуть гелій. В теорії термоядерна реакція здатна забезпечити весь світ дешевою енергією. Однак на практиці для цього процесу необхідно паливо і особливі умови для підтримки надвисоких температур і стабільного тиску, які створюють плазму.
https://elektrovesti.net/68102_v-velikobritanii-planiruyut-za-20-let-postroit-termoyadernuyu-elektrostantsiyu


Нова модель сонячної батареї здатна не тільки отримувати енергію сонця, але і зберігати її

З кожним роком популярність приватних сонячних станції стрімко зростає. Альтернативна енергетика доступна широкому колу споживачів, проте повністю відключитися від централізованої мережі буває проблематично.
 Стандартні фотоелементи створені лише для генерації енергії, зберігати її самостійно вони не можуть. Група дослідників з Університету Вісконсіна знайшла вирішення цієї проблеми. Так, вчені створили пристрій, здатний збирати і зберігати енергію одночасно - сонячні панелі з проточним акумулятором. За їхніми словами, нова модель призведе до повної відмови від традиційних джерел енергії в майбутньому і заміні їх «чистої» генерацією.
Звичайні батареї, наприклад літій-іонні, тримають заряд в твердих матеріалах - в різних металах. А ось проточні батареї зберігають заряд в зовнішніх рідинних резервуарах, і чим більший об'єм ємності, тим більше енергії можна зберегти для тривалого використання.
За останні роки фахівці з різних країн пропонували свої способи модернізації сонячних панелей, зокрема шляхом постачання їх величезними акумуляторами. У свою чергу створена інноваційна система не потребує додаткового обладнання, оскільки сама містить вбудовану батарею.
Так, інтегрований джерело дозволяє не тільки отримувати і оперативно перетворювати сонячну енергію в електричну, як в стандартних моделях, а й накопичувати і зберігати її. Проточні акумулятори чудово підійдуть для енергозабезпечення будівель і промислових об'єктів, де величезний розмір акумулятора не є недоліком і проблемою.
https://uaenergy.com.ua/post/32623/novaya-modelj-solnechnoy-batarei-sposobna-ne-toljko-poluchatj-energiyu-solnca-no-i-hranitj-ee


Сонячна та вітрова енергетика виростуть на 1000 ГВт в період 2019-2024 – МЕА

Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) опублікувало свою чергову доповідь «Renewables 2019» з прогнозом розвитку відновлюваних джерел енергії на шість років (2019-2024).
Встановлена ​​потужність ВДЕ за аналізований період виросте на 50% або на 1200 ГВт. Такий приріст можна порівняти з встановленою потужністю електроенергетики США.
Безумовним фаворитом, лідером зростання буде сонячна енергетика, вона виросте приблизно на 700 ГВт, тобто темп зростання складе близько 117 ГВт в рік в середньому. Нещодавно МЕА публікувало прогноз на 2019 рік, відповідно до якого в поточному році у світі буде введено в експлуатацію 114 ГВт фотоелектричних сонячних електростанцій.
Агентство особливо підкреслює потенціал зростання розподіленої сонячної генерації. За аналізований період (2019-2024) вона виросте приблизно на 300 ГВт. Це відповідає прогнозованому приросту наземної вітроенергетики (див. Графік). Основним сегментом розподіленої сонячної генерації є і будуть установки комерційно-промислового призначення (+ 220-230 ГВт за період).
Швидке зростання сонячної енергетики пояснюється, серед іншого, стрімким зниженням вартості обладнання. МЕА прогнозує, що до 2024 року слід очікувати падіння на 15-35%.
Поряд з основним прогнозом МЕА також публікує сценарій прискореного розвитку ВДЕ - Accelerated case. По ньому приріст потужностей ВДЕ за період складає 1500 ГВт, а фотоелектрична сонячна енергетика зросте майже на 900 ГВт (близько 150 ГВт в рік в середньому):
 
Міжнародне енергетичне агентство історично недооцінювало потенціал розвитку «нових ВДЕ».
За прогнозом асоціації SolarPower Europe, протягом п'ятирічного періоду 2019-2023 сонячна енергетика буде рости в середньому на 155 ГВт на рік, тобто набагато швидше, ніж прогнозує МЕА.
https://elektrovesti.net/68106_sonyachna-ta-vitrova-energetika-virostut-na-1000-gvt-v-period-2019-2024-mea
 
 
Уряд Швеції має намір продовжити субсидії для виробництва біогазу

Уряд Швеції прийняв рішення про продовження фінансової підтримки на найближчий рік роботи з виробництва біогазу, призначеного для біопалива, в розмірі 100 млн шведських крон. Про це йдеться в повідомленні для преси уряду Швеції.
Пояснюється, що підтримка здійснюється з 2018 року і її продовження здійснюється в рамках екологічної програми уряду.
https://eurodigest.se/sweden/%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d1%8c%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be-%d1%88%d0%b2%d0%b5%d1%86%d0%b8%d0%b8-%d0%bd%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d1%80%d0%b5%d0%bd%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%bb/
 
 
На африканських рудниках Nordgold побудують сонячну електростанцію

Міжнародна золотовидобувна компанія Nordgold побудує на двох рудниках в Буркіна-Фасо (західна Африка) сонячну електростанцію потужністю 12 МегаВат.
 Установка розвантажить діючу ТЕЦ, знизить негативний вплив на навколишнє середовище, а також скоротить витрати на постачання родовищ електроенергією. Електростанцію для золотовидобувної компанії виготовлять Total Eren (Франція) і AEMP (Африка). Введення в експлуатацію Nordgold призначив на IV квартал 2020 року.
Очікується, що кількість викидів вуглекислого газу знизиться на 18 тисяч т в рік. До всього іншого, установка дозволить щорічно економити по 6,4 млн л пального палива.
https://dprom.online/metalls/na-afrikanskih-rudnikah-nordgold-postroyat-solnechnuyu-elektrostantsiyu/
 
 
Швеції управління вітряними електростанціями проводитимуть на базі хмарних технологій

Шведська Svevind Solutions запровадить систему управління енергетичними активами Greenbyte Energy Cloud, що працює на основі хмарних технологій. Нове рішення дозволить компанії оптимізувати роботу вітряних електростанцій.
 В останні роки інтерес великих корпорацій, таких як Facebook, Amazon і Google до скорочення вуглецевого сліду і зниження впливу на навколишнє середовище неухильно зростає. У зв'язку з цим швидкі темпи розвитку вітроенергетики в Швеції вимагають нових методів управління розширюється портфелем активів. Впровадження таких систем, як Greenbyte Energy Cloud, дозволяє компаніям гнучко контролювати експлуатацію і технічне обслуговування електростанцій.
Рішення, представлене Greenbyte, дозволяє об'єднати всі дані про роботу вітрових турбін і виробленні електроенергії в рамках єдиної платформи. У міру накопичення інформація автоматично аналізується, що дозволяє виробляти ефективний моніторинг всього парку і своєчасно виявляти несправності.
У разі успішного запуску пілотного проекту рішення буде впроваджено для всього портфеля активів Svevind Solutions.
https://elektrovesti.net/68125_v-shvetsii-upravlenie-vetryanymi-elektrostantsiyami-budut-provodit-na-baze-oblachnykh-tekhnologiy

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами