Альтернативна енергетика в світі: 27 вересня - 03 жовтня 2021

779207374719684087334

 Генерація відновлюваної енергії в США досягла рекордного рівня у першому півріччі 2021 року

Генерація відновлюваної енергії у США (з біопалива, біомаси, геотермальної, гідроенергетичної, сонячної, вітрової) досягла рекордно високого рівня за перші шість місяців цього року, пише World-energy.
На відновлювані джерела припадало 12,91% виробленої в США енергії (і 12,71% спожитої енергії). Генерація відновлюваної енергії за перше півріччя 2021 р. становило 6 160 квадрильйонів БТО (британських теплових одиниць) – на 3,03% більше, ніж за аналогічний період минулого року, і на 4,23% вище, ніж у 2019 році.
Різке падіння гідроенергетики (на 12,59%) та менші падіння геотермальної (на 2,83%) та біомаси (на 0,53%) були більш ніж компенсовані зростанням сонячної енергії (на 24,02%), вітром (на 9,96%), та біопаливом (на 6,46%).
Зараз вітер є найбільшим окремим відновлюваним джерелом енергії, на його частку припадає 27,78% загального обсягу виробництва відновлюваної енергії США, далі йдуть біомаса (21,28%), гідроенергетика (19,84%), біопаливо (17,11%), сонячна енергія (12,32%) та геотермальні станції ( 1,67%).
Для порівняння, виробництво на національних атомних електростанціях у 2021 році скоротилося на 2,81% та 4,07% порівняно з рівнем 2020 та 2019 років. Як наслідок, енергія, що постачається з відновлюваних джерел, у 2021 році перевищила виробництво ядерної енергії більш ніж на 50%.
Тим часом енергія, що постачається сумішшю викопних видів палива також знизилася відповідно на 1,67% та 5,57%, але все ще становить 78,69% загального внутрішнього виробництва та 78,83% споживання енергії США.
https://ecotown.com.ua/news/Generatsiya-vidnovlyuvanoi-energii-v-SSHA-dosyagla-rekordnogo-rivnya-u-pershomu-pivrichchi-2021-roku/
 
 
Європарламент відмовився фінансово підтримувати нафтогазову інфраструктуру

Комітет з промисловості, досліджень та енергетики Європейського парламенту схвалив позбавлення проектів нафтогазової інфраструктури права на отримання статусу таких, що представляють спільний інтерес (projects of common interest, PCI).
Про це йдеться у переглянутому положенні TEN-E(Транс'європейські мережі для енергетики), яке вперше схвалив ЄП, передає enerdata.net. 
Пропозиція спрямовану на виключення виділеної нафтогазової інфраструктури з положення TEN-E, яке регулює планування транскордонної енергетичної інфраструктури, допомагає реалізовувати проекти, що представляють спільний інтерес (PCI), і фокусується на оновлених кліматичних і енергетичних цілях на 2030 рік і цілі кліматичної нейтральності на 2050 рік у рамках Європейської зеленої угоди.
Переглянуте регулювання TEN-E має зосередити свою підтримку на високовольтних лініях електропередачі, трубопроводах, системах зберігання енергії або інтелектуальних мережах, які виграють від прискорених адміністративних процедур і матимуть право на отримання коштів ЄС. Це сприятиме розвитку водневої інфраструктури, такої як електролізери, включаючи спеціалізовані водневі установки, переобладнані з газу, які можуть використовуватися для транспортування або зберігання заздалегідь визначеної суміші водню з газом або біометаном, з метою поступового збільшення частки поновлюваних газів у трубопроводах.
Деякі газові проекти з 4-го або 5-го списку PCI все ще можуть мати право на прискорену процедуру авторизації при жорстких умовах. Крім того, проекти в острівних країнах Мальти і Кіпру зі статусом PCI повинні зберігати підтримку до тих пір, поки ці країни не будуть повністю підключені до європейської газової мережі.
П'ятий список PCI очікується восени 2021 року відповідно до існуючих правил, хоча і відповідно до більш жорстких критеріїв стійкості.
https://ecotown.com.ua/news/vroparlament-vidmovivsya-finansovo-pidtrimuvati-naftogazovu-infrastrukturu/
 

У Норвегії останню вугільну шахту закриють у вересні 2023 року

Остання вугільна шахта Норвегії на Шпіцбергені буде виведена з експлуатації через два роки.
Влада норвезького міста Лонгїр розірвала контракт з компанією Store Norske про купівлю вугілля з шахти №7 з вересні 2023 року., передає mind.ua. 
«Шахта №7 постачала вугілля на електростанцію в Лонгїр, – пояснює адміністративний директор компанії Store Norske Ян Мортен Ертсаас. - Тепер угоду про постачання вугілля на електростанцію розірвано, таким чином, більше немає підстав для експлуатації шахти - ми видобували вугілля на Шпіцбергені понад 100 років, і тепер стала відома дата закінчення вугільної епохи».
Закриття шахти передбачає ліквідацію близько 80 робочих місць. «Наших фахівців можна було б перенавчити для роботи в енергосистемі Арктики», - говорить Ян Мортен Ертсаас.
Після припинення використання вугілля енергосистема міста буде тимчасово працювати на дизелі, поки влада не виробить рішення щодо використання відновлюваних джерел енергії.
Зараз компанія не тільки постачає на електростанцію Лонгйірбіен вугілля, але і продає в інші країни Європи. До закриття Store Norske збирається збільшувати видобуток і експорт вугілля.
«У найближчі два роки ми будемо вивозити вже готове до видобутку вугілля, – розповів глава шахти №7 Пер Нільссен. - Це означає, що ми збільшуємо річний видобуток з приблизно 90 000 тонн сьогодні до 125 000 тонн, припиняючи видобуток корисних копалин найбільш економічним способом».
У 2016 році державний норвезький банк Norges Bank виключив з інвестпланів 52 вугільні компанії, Державний пенсійний фонд Норвегії також відмовився від інвестицій у деякі видобувні компанії.
https://ecotown.com.ua/news/U-Norvegii-ostannyu-vugilnu-shakhtu-zakriyut-u-veresni-2023-roku/
 
 
В Європі представили найпотужнішу у світі модульну зарядну станцію для електромобілів

Шведсько-швейцарський виробник електротехнічного обладнання ABB Ltd. представив найпотужнішу у світі зарядну станцію для електромобілів.
Модульна Terra 360 зможе одночасно заряджатися до 4 автомобілів, передає interfax.com.ua. 
Потужність зарядної станції становить 360 кВт, а тривалість однієї повної зарядки для електрокара становить приблизно 15 хвилин.
«Зарядний пристрій оснащений світловими датчиками і панелями, які дозволяють власнику електрокара бачити стан заряду акумулятора свого автомобіля і необхідний для повної зарядки час, - йдеться у повідомленні. - Габарити нової станції невеликі, тому її можна буде встановлювати на стоянках з обмеженим простором».
Terra 360 надає зарядні можливості, що відповідають різним потребам користувачів електрокарів. «Ця модульна станція сприятиме прискоренню поширення електричних автомобілів по всьому світу», - зазначив у своїй заяві глава підрозділу обладнання для електромобілів Франк Мюлон.
Нові станції будуть доступні у Європі вже у кінці поточного року, а у США, Латинській Америці і країнах Азії — у 2022 році.
Акції ABB ростуть на 0,4% у ході торгів у Стокгольмі у 30 вересня. З початку року їх вартість збільшилася на 29%.
https://ecotown.com.ua/news/V-vropi-predstavili-naypotuzhnishu-u-sviti-modulnu-zaryadnu-stantsiyu-dlya-elektromobiliv/
 
 
Данія націлена скоротити викиди парникових газів на 70% до 2030 року

Данія націлена скоротити викиди парникових газів на 70% до 2030 року.
Нову енергетичну дорожню карту до 2025 року оприлюднив уряд, передає enerdata.net. 
Країна прагне скоротити викиди парникових газів у 2030 році на 70% у порівнянні з рівнем 1990 року, що відповідає скороченню на 10 млн тонн CO2.
Технічний потенціал скорочення викидів оцінюється у 24-32 млн тонн CO2 для існуючих зелених технологій до 2030 року на додаток до конкретних ініціатив сільськогосподарської схеми.
Дорожня карта включає 24 ініціативи, які повинні бути реалізовані не пізніше 2025 року, включаючи пропозицію щодо стратегій у сфері Carbon capture and storage(CCS) - процесу прямого уловлювання вуглекислого газу від вугільних електростанцій або інших промислових процесів, водню та екологічно чистих видів палива.
Дорожня карта, за оцінками, коштуватиме 10-15 млрд данських крон на рік (1,3-2 млрд євро на рік) до 2030 року.
Уряд також планує запровадити більш рівномірний податок на викиди CO2 та переглянути існуючі кліматичні цілі.
З 2007 року викиди CO2 в результаті спалювання енергії знизилися в середньому на 4,6% на рік до 30 млн тонн CO2 в 2019 році (тобто на -41% нижче рівня 1990 року).
https://ecotown.com.ua/news/Daniya-natsilena-skorotiti-vikidi-parnikovikh-gaziv-na-70-do-2030-roku/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами