Альтернативна енергетика в світі: 26 липня - 01 серпня 2021

812113926846488441071

 У Європі встановлять 10 ГВт домашніх сонячних станцій завдяки гранту від Google

У Болгарії, Румунії та Словенії встановлять 10 ГВт домашніх сонячних електростанцій завдяки гранту від Google.
Грант отримав кооператив із зеленої енергетики (ZEZ) для проекту Sol4all, соляризація під керівництвом спільноти заохочує жінок використовувати сонячну енергію у своїх домашніх господарствах, передає balkangreenenergynews.com. 
В Google.org Impact Challenge для Центральної та Східної Європи - це один із серії конкурсів, організованих Google, щоб допомогти реалізувати ідеї, які вирішують конкретні проблеми або підтримують конкретне співтовариство у місті, на континенті або планеті. Конкурс на 2 мільйони доларів США для Центральної та Східної Європи спрямований на надання допомоги ініціативам, які ставлять цифрову інтеграцію у центр економічного відновлення.
Кооператив "Зелена енергія" отримав фінансування для проекту Sol4all по соляризації під керівництвом спільноти, який ставить громадян у центр енергетичного переходу. Проект заохочуватиме місцевих громадян, особливо жінок, до активної участі у проектах з відновлюваних джерел енергії, навчаючи їх, як інвестувати, ефективно використовувати і виробляти сонячну енергію в своїх будинках з використанням цифрових технологій.
Мета ZEZ полягає у тому, щоб стимулювати установку 10 МВт сонячної потужності на Західних Балканах. «Ми будемо зміцнювати стійкість міст, заохочувати справедливе відновлення економіки і впливати на розвиток зелених робочих місць», - заявили у ZEZ.
ZEZ є однією з 13 організацій, які отримали у цілому 2 мільйони євро від Google, і серед переможців також організації з Болгарії, Румунії та Словенії. Кожен з них отримає 50 000-250 000 євро, а також наставництво і технічну підтримку від глобальної технологічної компанії, щоб втілити свої ідеї в реальність.
«Громадяни можуть внести значний внесок у боротьбу зі зміною клімату і стати основними рушійними силами переходу до чистої енергії, - заявила Еріка Светец з ZEZ. - Зміцнення знань і розуміння поновлюваних джерел енергії повинно відігравати велику роль у цій діяльності, і цифрова освіта розглядається як засіб досягнення цього бачення: ми дуже раді, що Google.org підтримує нас у розвитку проекту - це чудова можливість для нас і наших громадян внести свій внесок у вуглецеву нейтральність".
https://ecotown.com.ua/news/U-vropi-vstanovlyat-10-GVt-domashnikh-sonyachnikh-stantsiy-zavdyaki-grantu-vid-Google/


Вчені розробили спосіб опріснення за допомогою сонячної енергії ефективніше на 280%

Міжнародна група вчених розробила спосіб опріснення за допомогою сонячної енергії ефективніший на 280%.
Це гібридна технологія підвищення ефективності випаровування всередині сонячного дистилятора за допомогою обертового порожнистого циліндра і сонячного колектора, передає hightech.fm. 
«Створена технологія опріснення води шляхом застосування обертового порожнистого циліндра всередині сонячного дистилятора для прискорення випаровування води в ємності шляхом утворення тонкої плівки води на зовнішній і внутрішній поверхні циліндра, яка з кожним оборотом постійно оновлювалася, - пояснюють вчені. - Для підвищення температури води під циліндром ми застосували сонячний колектор».
Під час тестів швидкість обертання циліндра всередині сонячного дистилятора склала 0,5 оборотів в хвилину, цього достатньо для випаровування тонкої плівки води з поверхні циліндра, пояснили вчені.
В результаті нова технологія має коефіцієнт продуктивності не менше 280% у відносно спекотні місяці і не менше 300-400% у прохолодні місяці, наприклад, у вересні та жовтні.
Продуктивність дистиляції води влітку досягала 12,5 л/м2·добу, а взимку 3,5 л/м2·добу.
https://ecotown.com.ua/news/Vcheni-rozrobili-sposib-oprisnennya-za-dopomogoyu-sonyachnoi-energii-efektivnishe-na-280/
 

У Німеччині встановлять інноваційну систему зберігання енергії потужністю 117 МВт

У Німеччині встановлюють одну з найбільших та найінтелектуальніших систем накопичення енергії потужністю 117 МВт.
Проект німецька енергетична компанія RWE (Rheinisch-Westfälisches Elektrizitätswerk). 
СНЕ вартістю близько €50 млн буде поєднана з гідроелектростанціями.
«Батареї будуть віртуально з'єднані з русловими електростанціями RWE на річці Мозель, - зазначають у RWE. - Збільшуючи або зменшуючи пропускну здатність даної системи накопичення, RWE може надати додаткову потужність, у тому числі у якості балансуючої енергії».
Система накопичення енергії потужністю 117 МВт встановлюється на електростанціях Gersteinwerk у Верне (72 МВт), та на станції Emsland в Лінгене (45 МВт). Запланована система включає 420 літій-іонних стелажів для акумуляторів, розміщених у 47 морських транспортних ISO-контейнерах, розподілених по двох електростанціях RWE.
Крім того, поєднання з гідроелектростанціями збільшить їх потужність на 15%. При цьому, інвестиції у проект складають близько 50 мільйонів євро, а запуск заплановано на кінець 2022 року.
https://ecotown.com.ua/news/U-Nimechchini-vstanovlyat-innovatsiynu-sistemu-zberigannya-energii-potuzhnistyu-117-MVt/
 

Норвегія збудує гігантське сховище СО2 на дні Північного моря

Уряд Норвегії направить 1,7 млрд євро на проект з уловлювання, транспортування та зберігання CO2. Основна ідея ініціативи – поховання вуглекислого газу на дні Північного моря, в виснажених родовищах нафти і газу. Проект «Langskip» задуманий як багатонаціональний, і Норвегія запрошує приєднатися до нього своїх сусідів по регіону, пише Хайтек.
Скорочення емісії парникових газів – і особливо вуглекислого газу – вважається необхідним кроком для запобігання кліматичним змінам. Зробити це можна різними способами: переходом на відновлювані джерела енергії, заміною бензинових автомобілів електричними, відмовою від вуглецево-інтенсивних методів виробництва харчових продуктів. Але в одній з галузей скорочення викидів СО2 особливо проблематично – у важкій промисловості. Зокрема, у виробництві бетону.
Бетон відповідає за 8% світової емісії парникових газів, важка промисловість в цілому – за 20%.
Уловлювання та зберігання вуглецю дозволяє нейтралізувати шкоду, яку завдають заводами навколишньому середовищу або навіть очистити атмосферу від уже наявного СО2 (правда, ця технологія менш зріла). Метод вимагає серйозних капіталовкладень і відповідних геологічних умов, які, на щастя, є в Норвегії.
Проект «Langskip» - частина програми Норвегії щодо виконання умов Паризької кліматичної угоди і досягнення до 2050 року нульової емісії СО2. Уряд країни сподівається, що ця ініціатива не тільки допоможе сповільнити глобальне потепління, а й створить в Норвегії тисячі нових робочих місць.
За підрахунками експертів, в континентальному шельфі можна захоронити понад 80 млрд тонн СО2. Це дорівнює емісії парникових газів Норвегії за тисячу з гаком років.
Уловлювання СО2 почнеться на цементному заводі Norcem в Бревіку. Звідти газ морем вирушить в новий термінал в Ейгардені, звідти - по трубопроводу на глибину приблизно 2600 метрів нижче рівня дна. Транспортуванням СО2 займеться спільне підприємство Northern Lights, що об'єднує, зокрема, компанії Equinor, Shell і Total. Також зацікавленість в проекті висловив виробник Heidelberg Cement, який планує перетворити фабрику на шведському острові Готланд в вуглецево-нейтральну.
https://ecotown.com.ua/news/Norvegiya-zbudu-gigantske-skhovishche-SO2-na-dni-Pivnichnogo-morya/
 
 2760
Китай вперше не профінансував вугільні проекти у рамках ініціативи "Один пояс, один шлях"

Китай вперше з 2013 року не профінансував вугільні проекти(видобуток і генерація) в першому півріччі 2021 року.
Як повідомляється у звіті Green BRI Center, викопне паливо не отримало інвестицій у рамках проекту "Один пояс, один шлях", передає interfax.com.ua.
У першій половині цього року інвестиції в енергетичний сектор, на який припадає найбільше інвестицій в рамках проекту "Один пояс, один шлях" – $6,1 млрд, розподілилися в основному між газовими проектами (37%), нафтовими (30%), а також проектами гідроенергетики (28%).
При цьому інвестиції у "зелену" енергетику скоротилися на 90% у порівнянні з аналогічним періодом 2020 року.
Голова Китайської народної республіки Сі Цзіньпін у 2013 році запропонував ініціативу "Один пояс, один шлях", спрямовану на стимулювання світової торгівлі і розвиток транспортного сполучення за допомогою ініціатив наземного Економічного поясу "Шовкового шляху" і "морського Шовкового шляху XXI століття".
За даними Міністерства збройних сил КНР на кінець 2020 року, 138 країн і 31 міжнародна організація підписали 203 документи про співпрацю з Китаєм для реалізації зазначеного проекту.
За інформацією Міністерства торгівлі КНР, у першій половині 2021 року обсяг прямих іноземних інвестицій (ПІІ) з країн-учасниць ініціативи "Один пояс, один шлях" в Китаї виріс на 49,6%, з Асоціації держав Південно-Східної Азії – на 50,7%, з країн ЄС – на 10,3%.
https://ecotown.com.ua/news/Kitay-vpershe-ne-profinansuvav-vugilni-proekti-u-ramkakh-initsiativi-Odin-poyas-odin-shlyakh/
 

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами