Альтернативна енергетика в світі: 25.02-03.03.2019



Чому Австрія обрала гідроенергетику: статистика та цікаві факти


Тема гідроенергетики продовжує активно обговорюватися на Закарпатті. Однак у більшій мірі дискусія навколо будівництва в області міні-ГЕС не має фахової оцінки і нерідко асоціюється з безпідставними звинуваченнями, що дискредитують поняття малої гідроенергетики вцілому.
У пошуках відповідей на актуальні питання, що нині турбують мешканців області, інтернет-видання «Закарпатський кореспондент» звернулося до Міністерства відновлюваних ресурсів та туризму Австрії, яка належить до тих країн, де гідроенергетика лежить в основі енергетичної системи.
Як країні вдається виробляти енергію з води і при цьому залишатися прикладом екологічної безпеки - у коментарі представниці Міністерства доктора Вероніки Коллер-Креймел.
Перехід на відновлювальні джерела енергії, зумовлений погіршенням екологічної ситуації на планеті, сьогодні пропагують усі розвинуті країни світу. Попри свої не великі розміри Австрія у цьому питанні не пасе задніх, але показує гідний приклад для наслідування. Як розповідає доктор Вероніка Коллер-Креймел у країні більше 73% виробництва електроенергії припадає на відновлювані джерела енергії, 20% поки що добувають з невідновлюваних джерел. Однак зупинятися на цьому австрійці не збираються: Уряд Австрії поставив амбітне завдання – до 2030 року досягти 100% споживання електроенергії з відновлюваних джерел.
Основою енергетичної системи в Австрії є гідроенергетика. Вона покриває 65% національного виробництва електроенергії (43% гідроелектростанції на річках та близько 21% на водосховищах).
«Оскільки ми не маємо значних ресурсів нафти або газу, гідроенергетика є найважливішим і крім того відновлюваним ресурсом для виробництва електроенергії в Австрії. Його переваги, а саме виробництво зеленої енергії та збільшення її частки в енергетичній системі країни для боротьби із зміною клімату, високо ціняться громадськістю», - повідомляє пані Вероніка.
Беззаперечна перевага надається малим гідроелектростанціям потужністю менше 10 МВт. За даними відомства в Австрії працює понад 5 000 таких міні-ГЕС. Їх частка в національному виробництві гідроенергії становить 14% (<1 МВт: 4,6%, 1-10 МВт 9,3%).
Як переконує доктор Вероніка Коллер-Креймел, попри те, що більше 75% австрійського гідроенергетичного потенціалу вже використано, міні-ГЕС будуть будуватися і у майбутньому. Окрім того, значна увага приділяється розвитку технологій у галузі та модернізації існуючих станцій для підвищення ефективності їх роботи.
До слова, для стимулювання розвитку гідроенергетики в Австрії гідроелектростанції потужністю 2-20 МВт отримують інвестиційну субсидію, а станції потужністю менше 2 МВт можуть вибирати між зеленим тарифом та інвестиційною субсидією.
Серед незмінних переваг гідроенергетики у Міністерстві називають значні обсяги виробництва відновлюваної енергії, висока ефективність (близько 90%), можливість зберігати та виробляти електроенергію за запитом, гнучкість та регуляторна сила, що забезпечує стабілізацію мережі у тому числі для інтеграції нестійких відновлюваних джерел, таких як вітер і сонячної.
Будучи членом ЄС, Австрія має зобов’язання застосовувати Європейську рамкову директиву про воду. Вона зокрема вимагає, щоб нові проекти не погіршували екологічний стан річок („Принцип не-погіршення стану”), а також наявні додаткові природоохоронні ареали.
Як пояснює доктор Вероніка Коллер-Креймел, вплив на екологію річок пов’язаний з чутливістю річки, вже існуючих тисків і їх впливів, кумулятивного впливу та типу гідроелектростанції. За словами експерта малі та міні-гідроелектростанції зазвичай не призводять до погіршення екологічного стану річки, якщо встановлені рибоходи забезпечують міграцію риб та санітарний пропуск води.
В Австрії існує багато цікавих проектів з будівництва міні-ГЕС з «екологічно чистим дизайном», рибоходами та з застосуванням сучасних новинок. Цікавою технологією є, наприклад, рибохід, який виробляє енергію (http://www.hydroconnect.at/), також в країні в процесі будівництва сучасна насосна станція Obervermunt II з цілим рядом новацій (http://www.obervermuntwerk2.at/).
Використання сили води дало Австрії промисловий розвиток у минулому, а зараз – енергетичну безпеку та незалежність від шкідливих джерел енергії. Тут переконані, розумний підхід до будівництва гідроелектростанцій дозволяє не тільки досягти вигоди для громад, але й зберегти природу.
https://zak-kor.net/51732-chomu-avstrya-obrala-gdroenergetiku-statistika-ta-ckav-fakti.html


У найбільшій британській нафтогазовій компанії впевнені, що до 2040 року відновлювана енергетика стане головним джерелом виробництва електроенергії

2040 року зростання попиту на енергію в світі виросте на третину. Про це йдеться в щорічному огляді BP (British Petroleum) «Прогноз розвитку світової енергетики до 2040 року».
«Світовий попит на енергоносії до 2040 року виросте приблизно на третину завдяки підвищенню рівня життя, перш за все в Індії, Китаї та інших країнах Азії», - наголошується в документі.
Згідно з оцінкою BP, відновлювані джерела енергії (ВДЕ) і газ забезпечать 85% приросту поставок енергоносіїв, при цьому до 2040 року ВДЕ стануть головним джерелом виробництва електроенергії в світі.
Попит на нафту буде рости в першій половині прогнозного періоду, а потім поступово стабілізується. Споживання вугілля, в цілому, збережеться на нинішньому рівні.
Промисловість і житлово-комунальне господарство (ЖКГ) забезпечать близько 75% приросту кінцевого попиту на енергоносії. У той же час транспорт стане більш енергоефетивності, тому динаміка споживання в цьому секторі сповільниться.
На електроенергетику доведеться приблизно 75% приросту споживання первинних енергоносіїв.
В огляді також відзначається, що викиди вуглекислого газу продовжують рости, що вказує на необхідність прийняття різнобічних заходів для їх скорочення.
Як писали ЕлектроВісті, за даними British Petroleum, в 2017 поновлювані джерела енергії росли рекордними темпами. Незважаючи на це, вперше за чотири роки зросли і глобальні викиди парникових газів, оскільки високий попит на енергію прискорив також збільшення споживання викопного палива - вугілля, газу і нафти.
https://elektrovesti.net/64596_v-krupneyshey-britanskoy-neftegazovoy-kompanii-uvereny-chto-k-2040-godu-vozobnovlyaemaya-energetika-stanet-glavnym-istochnikom-proizvodstva-elektroenergii


4,8 цента за кіловат-годину - новий бенчмарк вартості сонячної енергії в ФРН

Німецьке федеральне мережеве агентство (Bundesnetzagentur) опублікувало в п’ятницю результати перших тендерів поточного року в сонячної і вітрової енергетики. Це був не один «технологічно-нейтральний» конкурсний відбір, а два різних процеси, просто проходять одночасно.
Обсяг тендеру в сонячній енергетиці становив 175 МВт. При цьому в цілому було подано 80 заявок на 465 МВт. В результаті переможцями стали 24 проекти на 178 МВт.
Середньозважена ціна дещо зросла в порівнянні з останнім конкурсним відбором минулого року і склала 4,8 євро-центи за кіловат-годину, інтервал цін: від 4,11 до 5,18 центів за кіловат-годину. Найнижча в ФРН середньозважена ціна (4,33 євро-центи за кВт * год) була встановлена рік тому.
Майже всі відібрані сьогодні проекти будуть реалізовані на так званих «орних землях в несприятливих для землеробства районах». У Німеччині не допускається будівництво сонячних електростанцій на сільськогосподарських землях, але закон передбачає деякі винятки.
Чому ціна росте, адже в сонячній енергетиці «вона завжди повинна падати»? Зростання цін обумовлене, зрозуміло, не технологічними причинами. «Земельне питання», невеликі обсяги і зростання оптових цін на енергетичному ринку є факторами, що призвели до зростання цін на даному тендері. Слід зазначити, що в разі, якщо оптові ціни на електроенергію перевищують ціни, зафіксовані за підсумками конкурсних відборів проектів ВДЕ, власники об’єктів отримують за реалізовану електроенергію плату з ринку, а не в рамках діючої системи підтримки ВДЕ (це схематичне опис, діючий механізм дещо складніше ).
http://renen.ru/4-8-cents-per-kilowatt-hour-a-new-solar-energy-benchmark-in-germany/


Британія готова до виходу з Євратому

Уряд Британії вживає необхідних заходів для того, щоб країна змогла діяти як незалежна і відповідальна ядерна держава після виходу з Євратому. Про деякі з цих заходів йдеться в заяві міністра бізнесу, енергетики і промислової стратегії Грега Кларка, опублікованому на сайті британського парламенту.
Зокрема, Британія уклала всі угоди, необхідні для забезпечення безперервності ядерної торгівлі після виходу країни з ЄС і Євратому. В тому числі, це угоди про співпрацю в мирній атомній області з Австралією, Канадою і США.
Також Британія уклала угоди про гарантії і додаткові протоколі до угоди про гарантії з МАГАТЕ.
Всі ці угоди були передані в британський парламент 19 грудня 2018 року.
З Японією у Британії діє угода про співробітництво в мирної атомної галузі від 1998 року. Воно залишиться в силі після виходу Британії з Євратому. Дві країни ведуть офіційні переговори з питань про гарантії в зв’язку з ДНЯЗ, при цьому вони впевнені, що відповідні домовленості, якщо буде потрібно, будуть діяти вже в березні 2019 року.
Значний прогрес був досягнутий в створенні національного режиму ядерних гарантій. Розроблені урядом нові положення про гарантії були підтримані парламентом і вступлять в силу відразу після виходу з Євратому.
Приступила до роботи, поки паралельно з Евратомом, державна система обліку та контролю ядерних матеріалів. Вона обробляє і перевіряє звіти, що надходять від галузі за допомогою інформаційної системи управління і звітності за гарантіями (safeguards information management and reporting system, SIMRS).
Уряд Британії гарантує, що при будь-якому сценарії виходу з Євросоюзу і Євратому в законодавчій базі не з’являться «непрацездатні зони».
Раніше ЕлектроВісті писали, що встановлена потужність електростанцій, що працюють на основі відновлюваних джерел енергії в Великобританії, досягла 41,9 ГВт. Потужність теплових електростанцій, що працюють на викопному паливі знизилася до 41,2 ГВт. Таким чином, вперше в історії потужності ВДЕ перевершили теплову генерацію за даним показником.
Також з 31 березня 2019 року уряд Великобританії має намір скасувати так званий «експортний тариф» (export tariff) - плату за електроенергію, яку постачають в мережу малі покрівельні сонячні електростанції. Правило діятиме для нових об’єктів, що підключаються після зазначеного терміну.
Ще Британія - лідер по переходу на електроенергію, що виробляється сонячними і вітровими фермами. Набагато важче змінити опалювальну систему. Але в парламенті вже знайшли перспективну технологію: гібридні теплові насоси на водні.
https://elektrovesti.net/64604_britaniya-gotova-k-vykhodu-iz-evratoma


Shell займатиметься спорудженням у Норвегії вітрогенераторів у вигляді повітряних зміїв

Нафтогазовий гігант Shell і американська компанія Makani (входить до холдингу Alphabet) розпочали великий спільний проект зі спорудження берегової електростанції вітряного типу в Норвегії. Її планують побудувати на основі вітрогенератора у вигляді повітряного змія, повідомляє Renewables Now.
Makani вважає, що ця технологія має потенціал для прискорення доступу до нових морських районів. Деталей співпраці з Shell не розголошують, але відомо, що компанія продовжить свою діяльність як незалежний бізнес у межах холдингу. Новий вітрогенератор на 90% легший, ніж турбіни аналогічної потужності, завдяки використанню легкої електроніки та розумного програмного забезпечення.
«На відміну від більшості плавучих морських вітрових електростанцій, розгорнутих на глибині більше 50 метрів, повітряні змії Makani не повинні підтримуватися великими платформами. Замість цього ми плануємо прикріпити вітрогенератор на невеликий пришвартований буй», – пояснюють фахівці.
Протягом останніх п’яти років, з концепції повітряного змія компанія доросла до створення комерційного прототипу. Результатом роботи є модель M600 потужністю 600 кВт, яка має розмах крил 26 метрів (85,3 футів). Партнерство з Shell розпочнеться з тестування офшорної системи з демонстраціями в Норвегії вже у 2019 році. Компанія також має тестовий майданчик на Гаваях, де продовжуватиме демонструвати свою технологію протягом наступного року.
https://ecotown.com.ua/news/Shell-zaymatymetsya-sporudzhennyam-u-Norvehiyi-vitroheneratoriv-u-vyhlyadi-povitryanykh-zmiyiv/


У 2018 році ринок сонячної енергетики ЄС зріс на 36%

Асоціація сонячної енергетики SolarPower Europe опублікувала попередні статистичні дані про розвиток галузі в 2018 році.
Європейський ринок ( «в широкому сенсі», включаючи Туреччину, Росію, Україну, Норвегію, Швейцарію, Сербію, Білорусь) виріс значно. Обсяг нових потужностей, встановлених в 2018 р, склав 11 ГВт, це на 20% більше, ніж в 2017 р.
Ринок «справжньої Європи» (ЄС-28) продемонстрував ще більш значні темпи зростання. Тут було введено в експлуатацію 8 ГВт - на 36% більше сонячних електростанцій, ніж в попередньому році.
Найбільшим ринком сонячної енергетики на європейському континенті стала Німеччина де було введено в експлуатацію майже 3 ГВт. Туреччина стала другою, саме в останні два роки ринок в цій країні став рости дуже високими темпами, хоча, за розрахунками SolarPower Europe, в 2018 було побудовано на 37% менше, ніж в 2017 (1,64 ГВт). На третьому місці виявилося Голландія, яка продемонструвала рекордне зростання і вступила в «клуб 1 гігават». У 2018 р голландці встановили 1,4 ГВт.
За оцінками експертів, в 2019 році галузь зросте ще більше. Зниження вартості обладнання, скасування мит на китайські сонячні панелі, повна конкурентоспроможність промислових фотоелектричних сонячних електростанцій - ці фактори будуть підтримувати подальший розвиток сонячної енергетики в Європі.
https://elektrovesti.net/64630_v-2018-godu-rynok-solnechnaya-energetika-es-vyros-na-36


Китай збудує першу сонячну електростанцію в космосі

Китайська академія космічних технологій працює над орбітальною електростанцією, яка збиратиме сонячну енергію в космосі на висоті 36 000 кілометрів і направлятиме її на Землю. Якщо робота наземних сонячних електростанцій залежить від часу доби і погоди, то космічна СЕС постійно отримуватиме сонячну енергію. Вона також сприятиме програмі глибокого освоєння космосу, забезпечуючи енергопостачання, пише The Sydney Morning Herald.
Китайські вчені намагаються розв’язати проблему – як відправити зібрану енергію на Землю. Один із варіантів – робити це у вигляді мікрохвиль або лазерного випромінювання. Серед технічних проблем, які необхідно подолати, вага електростанції, яка складе близько 1000 тонн. Для порівняння, МКС важить 400 тон. Зараз дослідники вивчають, чи вийде зібрати станцію прямо в космосі за допомогою роботів і 3D-друку, не намагаючись підняти таку важку конструкцію з Землі. Будівництво експериментальної електростанції розпочалося у місті Чунцін. Спочатку планують будувати і запускати невеликі й середні сонячні електростанції, які будуть запускатися в стратосферу для виробництва електроенергії, між 2021 і 2025 роками. Наступним кроком буде мегаватна космічна сонячна електростанція, запланована на 2030 рік.
Віце-президент Китайської академії космічних технологій Лі Мін сказав, що Китай стане першою країною, яка побудує космічну сонячну електростанцію.
https://ecotown.com.ua/news/Kytay-zbuduye-pershu-sonyachnu-elektrostantsiyu-v-kosmosi/


Нафтогазовий гігант Total вирішив зайнятися енергією вітру

Total наслідує приклад своїх основних конкурентів в секторі офшорної вітроенергетики.
Про це пише Reuters, посилаючись на прес-службу компанії.
Французька енергетична компанія Total співпрацює з данськими компаніями Orsted і виробником і постачальником поновлюваних джерел енергії Elicio, щоб подати спільну заявку на проект будівництва морської вітряної електростанції потужністю 600 мегават в Дюнкерку у Франції.
Ця заявка є першим серйозним проривом нафтогазової галузі в морській вітроенергетики за останні десятиліття.
До недавнього часу, Total інвестувала в поновлювані джерела енергії в основному в сонячному сегменті, купивши фірму SunPower за 1,3 млрд доларів (1,01 млрд фунтів) і 23-процентну частку в виробника сонячної і вітрової енергії в компанії Total Eren.
Тим часом, європейські колеги, такі як Equinor і Shell, нарощують інвестиції в розробку офшорних (прибережних) ветроелекторостанцій.
Керівники Total заявили, що компанія уважно стежить за вітроенергетичним сегментом і буде інвестувати більше, якщо з’явиться відповідний економічне обґрунтування.
«Участь Total в цій пропозиції по офшорної вітроенергетики відповідає нашій стратегії розвитку нашого бізнесу з виробництва низьковуглецевої енергії в Європі», - заявив Філіп Сокет, президент Total по газу, відновлюваних джерел енергії та електроенергії.
Компанія планує інвестувати 1,5-2 мільярди доларів на рік в низьковуглецеву електроенергетику щоб довести загальну встановлену потужність цих проектів до 10 ГВт до 2022 року.
Orsted управляє більш ніж чвертю вітроенергетичних потужностей, в той час як Elicio особливо активно працює в області вітроенергетики у Франції і Бельгії.
http://oilreview.kiev.ua/2019/02/21/neftegazovyj-gigant-total-reshil-zanyatsya-energiej-vetra/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами