Альтернативна енергетика в світі: 24.02-01.03.2020

retail-station-canopy-with-shell-logo

Shell фінансує будівництво найбільшої системи накопичення енергії в Європі

Компанія Shell Energy Europe Limited (SEEL), підрозділ нафтогазового концерну Royal Dutch Shell plc, уклала довгостроковий контракт на придбання енергії / потужності від найбільшої в Європі системи накопичення енергії (СНЕ).
 Очікується, що 100-мегаваттний (МВт) проект зі зберігання електричної енергії на південному заході Англії буде завершено до кінця 2020 року. Розробником є ​​компанія Minety, яка фінансується китайськими інвесторами - China Huaneng Group і суверенною фондом добробуту CNIC.
Систем накопичення енергії такого розміру в Європі поки не було.
Дві батареї по 50 МВт дозволять SEEL і агрегатору Limejump, також належить Shell, оптимізувати використання поновлюваних джерел енергії в зазначеному регіоні.
«Подібні проекти будуть мати життєво важливе значення для балансування попиту і пропозиції на електроенергію в Великобританії, оскільки вітрова та сонячна енергія грають все більшу роль в енергозабезпеченні», - зазначив Девід Уеллс, віце-президент SEEL. «Батареї ідеально підходять для оптимізації енергоспоживання, оскільки Великобританія рухається до чистої вуглецевої системі».
Limejump, дочірня компанія Shell, яка управляє найбільшою мережею систем накопичення енергії в Великобританії, буде оптимізувати роботу найбільшої батареї в Європі за допомогою своєї інноваційної віртуальної платформи.
Найбільші нафтогазові компанії сьогодні все частіше інвестують в різні сектори «нової енергетики». Shell є власником найбільшого європейського постачальника домашніх накопичувачів енергії, німецької компанії Sonnen.
https://elektrovesti.net/69685_shell-finansiruet-stroitelstvo-krupneyshey-sistemy-nakopleniya-energii-v-evrope
 
   
Facebook повністю перейде на відновлювану електроенергію

Facebook буде отримувати з альтернативних джерел 100% необхідної енергії після введення в експлуатацію нової сонячної електростанції у штаті Вірджинія.
СЕС Sadler Solar буде встановлена у рамках проекту, який технологічна корпорація реалізує у партнерстві з американським енергопровайдером Dominion Energy з 2017 року, , передає tass.
 "Facebook отримав понад 690 МВт сонячної енергії у Вірджинії та Північній Кароліні з 2017 року, що суттєво допомогло зміцнити ринок відновлюваної енергії в регіоні та прискорити перехід на альтернативні джерела", - сказав керівник відділу відновлюваної енергії в Facebook Уве Парех.
Спільна ініціатива компаній охоплює вісім сонячних проектів Dominion Energy, які в даний час забезпечують роботу серверів Facebook у штатах Вірджинія і Північна Кароліна.
Dominion Energy залишиться власником електростанції і буде проводити моніторинг і необхідні технічні роботи, в той час як Facebook продовжить купувати необхідні обсяги вироблюваної «сонячної» енергії.
Очікується, що дане партнерство допоможе Facebook досягти мети з повного переходу на відновлювану енергію в 2020 році, а Dominion Energy - мети з введення в експлуатацію додаткових 3 тис.
МВт сонячної та вітрової енергії до 2022 року.
https://my.ua/news/cluster/2020-02-19-facebook-povnistiu-pereide-na-vidnovliuvanu-elektroenergiiu
 
 
Напекло в дах: у Швеції планують збудувати найбільшу в Північному регіоні Європи дахову СЕС

Шведська логістична компанія “Speed ​​Group” планує побудувати найбільшу в Північному регіоні Європи дахову сонячну електростанцію. Установка площею 60 тис. кв. м щорічно вироблятиме близько 4 ГВт * год електроенергії.
Монтаж конструкції планують завершити вже цього року.
Сонячні панелі встановлять на даху нового складського комплексу і головного офісу компанії “Speed ​​Group”. Головний офіс компанії знаходиться неподалік міста Бурос на заході Швеції.
Нову будівлю площею 83 000 кв. м, планують повністю ввести в експлуатацію до травня 2020 року.
«Мета ініціативи полягає в тому, щоб головний офіс “Speed ​​Group” міг забезпечити свої потреби в електроенергії і зробити свій новий склад CO2-нейтральним. На думку керівництва компанії, це, в свою чергу, дозволить зробити пропозицію “Speed ​​Group” привабливою не тільки з точки зору логістики, але і з точки зору екології», – зазначає компанія.
https://agroday.com.ua/2020/02/20/sonyachnyj-gigant-u-shvetsiyi-planuyut-zbuduvaty-najbilshu-v-pivnichnomu-regioni-yevropy-dahovu-ses/
 
 
Вугільним ТЕС посилять вимоги по нормам викидів забруднюючих речовин

Глава Мінприроди Росії Дмитро Кобилкін доручив опрацювати питання посилення технологічних показників для об'єктів зі спалювання палива з метою виробництва енергії (ТЕС). Мова, перш за все, йде про котельні і ТЕС, що працюють на вугільному паливі, будучи одним із значних джерел забруднення атмосферного повітря населених пунктах.
Поточний технологічний рівень розвитку таких об'єктів не відповідає завданням федеральних проектів «Чисте повітря» та «Впровадження найкращих доступних технологій» національного проекту «Екологія». Поліпшення стану атмосферного повітря можливо лише шляхом модернізації виробництв. Велика частина устаткування діючих ТЕС експлуатується більше 30 років, відповідно, зростає ризик аварійних ситуацій та негативний вплив об'єктів на екологію територій, повідомляє прес-служба Мінприроди РФ.
Аналіз ситуації виявив, що в даний час підприємства працюють за технічними умовами довідника ІТС 38-2017, відповідно до якого показники викидів по ряду речовин завищені і не відповідають вимогам державного стандарту для котелень і термомеханічного обладнання. По ряду позицій показників викидів відзначені перевищення в десятки разів від норм, встановлених ГОСТом.
Кобилкін виступив з ініціативою перегляду даної редакції довідника для встановлення таких технологічних показників, які дозволять забезпечити зниження викидів забруднюючих речовин в атмосферу.
http://www.angi.ru/news/2878816-%D0%A3%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D1%8B%D0%BC-%D0%A2%D0%AD%D0%A1-%D1%83%D0%B6%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%B0%D1%82-%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%B1%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%BF%D0%BE-%D0%BD%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BC-%D0%B2%D1%8B%D0%B1%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%BE%D0%B2-%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D1%80%D1%8F%D0%B7%D0%BD%D1%8F%D1%8E%D1%89%D0%B8%D1%85-%D0%B2%D0%B5%D1%89%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2/
 
 
У трьох містах Німеччини тестують «розумні» баки для сміття на сонячних панелях

У Берліні, Гамбурзі та Бремені тестують сміттєві контейнери, які працюють на сонячних панелях, вміщують втричі більше відходів, передають дані про свою завантаженість і говорять перехожим "дякую".
Бак нового покоління отримав назву «містер Філл», передає Deutsche Welle. 
 У самому центрі Берліна встановлено вже 15 «розумних» яскраво-помаранчевих контейнерів висотою трохи вище метра, решта 18 – ще у трьох «гарячих» точках столиці. «Розумні» баки виготовили у містечку Кулемборг недалеко від Утрехта(Нідерланди).
Усередині кожного містера Філа стоїть стандартне відро для сміття ємністю 120 літрів, але завдяки пресу обсяг сміття зменшується у п'ять разів і у ньому вміщається до 600 літрів відходів.
Датчики всередині контейнера стежать за його завантаженням. Як тільки контейнер заповнюється на дві третини, на панелі зявляється жовте світло, а коли відро для сміття заповнене на 90%, - червоний, і контейнер подає сигнал у диспетчерську. Є ще одне технологічне нововведення: сенсори, розпізнавши скляні та пластикові пляшки, деактивують прес. На дисплеї яскраво-оранжевого контейнера можна запрограмувати й привітання зі святами.
На вимогу поліції сміттєві контейнери можуть бути заблоковані. Наприклад, на час проведення великих масових заходів і державних візитів. Служби безпеки хочуть бути впевнені , що у сміттєвих баках не можна розмістити вибухові пристрої.
У багатолюдних громадських місцях, де багато туристів, перехожих, стандартні урни швидко наповнюються і нерідко доводиться спустошувати їх по три рази на день, розповідає керівник проекту з міської компанії зі збору та утилізації сміття Berliner Stadtreinigung Тіло Мерц. "За допомогою нових «розумних» контейнерів прагнемо забирати відходи тільки раз на день або взагалі раз на два дні, - пояснює він. - Це дозволить заощадити робочий час наших співробітників".
Експеримент розрахований на один рік. "За цей час ми плануємо протестувати контейнери в різні пори року і зрозуміти, як часто вони використовуються, наскільки добре працюють при різній температурі і різних погодних умовах і як сприймаються населенням", - пояснює Тіло Мерц.
Всього на території Берліна встановлено близько 24000 стандартних сміттєвих баків.
https://ecotown.com.ua/news/U-trokh-mistakh-Nimechchini-testuyut-rozumni-baki-dlya-smittya-na-sonyachnikh-panelyakh/
  
 
На півдні Молдови побудують «вітряки». Вони забезпечать до 15% енергоспоживання країни. Кіку схвалює

У Молдові до 2022 року побудують парк вітрогенераторів потужністю 180 МВт. Уряд Молдови надасть необхідну підтримку компанії Energo Continent, яка розробляє проект будівництва вітряної станції на півдні країни. Про це заявив прем'єр-міністр Іон Кику 19 лютого на зустрічі з представниками компанії. У компанії Energo Continent докладно розповіли NM, з якими проблемами стикається інвестор в Молдові.
 «Ми вітаємо цю ініціативу і хочемо залучити якомога більше інвесторів в Молдову, особливо якщо мова йде про відновлювану енергію. Я готовий надати будь-яку підтримку. Ми раді, що ви вибрали Молдову як потенційне місце для інвестицій. Ми впевнені, що, якщо ми зміцнимо економічну базу, ми вирішимо більшість проблем в нашій країні», - зазначив Кику.
Проект почали розробляти в 2010 році у співпраці з Інвестиційним фондом InfraVentures IFC - інвестиційним підрозділом Світового банку, які займаються виробництвом вітряної енергії.
Як відзначили представники Energo Continent, Вулканештська вітряна електростанція буде складатися з 40 електротурбін нового покоління. Її побудують на території сіл Колібаші і Бринза Кагульського району.
Для підтримки їх роботи і технічного обслуговування будуть створені близько 70 робочих місць.
Слід зазначити, що засновником Energo Continent є кіпрська компанія R. G. Renovatio Group Limited, яка в основному працює в Румунії.
Як зазначив NM представник компанії Energo Continent Міхай Бородін, інвестувати в будівництво буде R. G. Renovatio Group Limited.
«Компанія Renovatio по всій Європі розвиває подібні проекти. У 2010 році вони вирішили спроектувати в Вулканешти вітряну станцію. Спочатку встановили вишки для вимірювання вітру, вісім щогл до 80 метрів заввишки. До цього проекту підходили дуже серйозно, тому що будівництво такого парку дуже затратно. Одна турбіна коштує 1-2 млн євро», - зазначив Міхай Бородін.
Він розповів, що село Колібаші на півдні Молдови було вибрано для будівництва невипадково. З Колібаші будуть проведені лінії електропередач до електростанції Вулканешти 400, на будівництво якої нещодавно виділив гроші Європейський інвестиційний банк.
«Це стратегічна точка. Ми вибрали це місце, щоб підключитися до цієї станції. Адже проблема не тільки в тому, щоб виробити електроенергію, але і в тому, як передати мереж», - зазначив Бородін.
За словами представника компанії, роботи застопорилися, оскільки компанія не могла домовитися з державою про розмір [ «зеленого»] тарифу, за яким воно буде купувати вироблену електроенергію.
«П'ять-шість років не було стандартного тарифу, як по всій Європі. Держава хотіла встановити індивідуальний тариф. Всі ці роки роботи не починалися, хоча був готовий енергопроект. І зараз справа зрушила з мертвої точки, інвестори почали з'являтися в Молдові, з'явився інтерес», - зазначив Міхай Бородін.
За його словами, держава може надати допомогу інвестору. По-перше, необхідно буде перевести призначення землі з сільськогосподарського в ділянки під будівництво. Як зазначив Міхай Бородін, при середньому показнику такої землі її вартість становить мільйон леїв гектар. Уряд може підтримати інвестора, знизивши вартість землі. Також допомогу інвестору, за словами представника компанії, не завадила б допомога з перевезенням турбін, яка коштує сотні тисяч євро.
Що стосується термінів будівництва, Міхай Бородін зазначив, що через два місяці вся документація буде готова.
«Чи залишиться тільки перевести землю з сільгосппризначення під будівництво, отримати тариф і дозвіл на будівництво. За два роки ми зможемо побудувати станцію », - зазначив він.
https://newsmaker.md/rus/novosti/na-yuge-moldovy-postroyat-vetryaki-oni-obespechit-do-15-energopotrebleniya-strany-kiku-odobryaet/
 
  
У Франції вивели з експлуатації перший реактор найстаршої АЕС

У Франції вночі в суботу припинили роботу реактора №1 найстарішої з діючих французьких АЕС в Фессенхаймі.
Про це пише AFP з посиланням на компанію-оператора французьких атомних станцій EDF.
Перший реактор відключили о 2 годині ночі за місцевим часом. Повністю АЕС «Фессенхайм» буде зупинена 30 червня, з припиненням роботи другого реактора. Відповідну постанову уряду було опубліковано 19 лютого.
Роботи по вивантаженню відпрацьованого ядерного палива планується завершити до літа 2023 року.
В офісі прем'єр-міністра Франції називають закриття АЕС «Фессенхайм» першим етапом в реалізації нової енергетичної стратегії. Уряд планує знизити частку атомної енергетики у виробництві електрики з 75% до 50% до 2035 року. З цією метою будуть зупинені 14 з 58 французьких ядерних реакторів.
АЕС «Фессенхайм» розташована в Ельзасі на сході Франції. Це найстаріша з діючих атомних електростанцій в країні. Її ввели в експлуатацію в 1977 році. На ній діють два реактори потужністю по 900 МВт кожен.
https://rubryka.com/ru/2020/02/22/u-frantsiyi-vyvely-z-ekspluatatsiyi-pershyj-reaktor-najstarishoyi-aes/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами