Альтернативна енергетика в світі: 24-30 січня 2022

1

У США розробили механічні дерева, що уловлюють вуглекислий газ
Дослідники під керівництвом Клауса Лакнера з Університету штату Арізона розробили спеціальні механічні дерева, які зможуть уловлювати вуглекислий газ із атмосфери. Пристрої справлятимуться з поставленим завданням набагато ефективніше, ніж їхні природні аналоги. Механічні дерева – це високі колони діаметром 1,5 метра, які складаються з дисків, що вловлюють вуглекислий газ. Вже наприкінці 2022 року планують розмістити три ферми цих "дерев" у штаті Аризона, США, пише Фокус.
12 механічних дерев можуть вловлювати 1 тонну CO2 на день, 1 маленька ферма з 1200 дерев зможе поглинати 100 тон вуглецю, велика ферма площею 2-3 кв. км зможе поглинати 10 тисяч тон СО2, щонайменше 250 ферм по всьому світу зможуть поглинати 2,7 млн тон вуглецю на день, а це близько 3% світових викидів в атмосферу
Вчені вважають, що після введення в експлуатацію цих трьох ферм механічні дерева зможуть поглинати 1 тисячу тон CO2 на день.
Наразі кількість викидів цього парникового газу перевищує здатність звичайних дерев переробити його назад у кисень. Накопичення вуглекислого газу в атмосфері викликає глобальне потепління, яке можна запобігти за допомогою нових пристроїв.
Ситуація зі зміною клімату настільки критична, що навіть якщо людство припинить спалювати все викопне паливо та припинить викиди CO2, цього буде недостатньо для стабілізації клімату.
За словами вчених, уловлений CO2 можна використовувати для створення синтетичного палива, такого як бензин, дизель і гас, змішуючи вуглець з воднем, отриманим за допомогою відновлюваних джерел енергії.
https://ecotown.com.ua/news/U-SSHA-rozrobili-mekhanichni-dereva-shcho-ulovlyuyut-vuglekisliy-gaz/


Айсберг A68 розтанув: 1 трильйон тонн прісної води в океані зруйнує екосистеми
Знаменитий своїми розмірами айсберг A68, який розтанув у 2021 році, скинув в океан 1 трильйон тонн прісної води.
Площа найбільшої плавучої крижаної гори становила близько 6 тисяч квадратних кілометрів, передає bbc.com.
У минулому році айсберг почав кришитися на більш дрібні брили. В результаті на супутникових знімках А68 і зовсім перестали помічати.
Гляціологи зробили висновок, що айсберг остаточно розтанув. За час танення A68 щодня скидав в океан понад 1,5 мільярда тонн прісної води. Це приблизно у 150 разів більше добового споживання води, наприклад, всією Великобританією.
Вважається, що весь айсберг вагою у 1 трильйон тонн перетворився на воду і з'єднався з океаном.
Тепер вчені оцінили наслідки танення величезного масиву льоду. Викид такого обсягу прісної води у Світовий океан вплине на його біосферу, може змінити течії, а мінерали і органічні речовини, якы що містилися в льоду, забезпечать харчуванням фітопланктон. Як результат, надмірне цвітіння морських водоростей може завдати шкоди біорізноманіттю цілих екосистем, застерігають океанографи.
https://ecotown.com.ua/news/Aysberg-A68-roztanuv-1-trilyon-tonn-prisnoi-vodi-v-okeani-zruynu-ekosistemi/


Парламент Австрії затвердив кліматичний податок на викопне паливо
Таке рішення було прийняте у рамках реформи екосоціального оподаткування, передає enerdata.net.
Пропонований збір почнеться з 30 євро/т CO2 вуглецю, який викидається, з 1 липня 2022 року і збільшиться до 35 євро/т CO2 у 2023 році, 45 євро/т CO2 в 2024 році і 55 євро/т CO2 в 2025 році, що відповідає зростанню цін на паливо на 13 центів за літр до 15 центів за літр. Очікується, що податок на CO2 принесе державі додаткові доходи у розмірі майже 1,4 млрд євро.
Країна має намір компенсувати платникам податків збільшені ціни на бензин, газ, дизельне паливо і мазут за допомогою регіонального кліматичного бонусу у розмірі від 100 до 200 євро на рік на людину. Кліматичний бонус буде вищим для людей, що живуть у сільській місцевості, які часто змушені покладатися на свої автомобілі.
Компанії, що використовують CO2, отримають податкові пільги, щоб уникнути "викидів вуглецю "(переміщення видів діяльності), а для особливо енергоємних компаній планується "регулювання труднощів"; крім того, податок на електроенергію для автовиробництва буде скасований.
Нарешті, 500 млн євро буде інвестовано в екологічно чисте опалення, для заміни котлів, переходу з нафти і газу та сприяння реконструкції теплових мереж.
Австрія прагне скоротити викиди CO2 у 2030 році на 36% у порівнянні з рівнем 2005 року. Після зниження на 2,7% на рік у 2011-2014 роках викиди CO2, пов'язані з енергією, з тих пір збільшилися у середньому на 1,3% на рік до 66 млн тонн CO2 у 2019 році.
https://ecotown.com.ua/news/Parlament-Avstrii-zatverdiv-klimatichniy-podatok-na-vikopne-palivo/


Австрія і Люксембург підуть в суд у випадку визнання атомної енергії «зеленою»
Австрія та Люксембург готові оскаржувати у суді визнання атомної енергетики "зеленою".
Країни не готові визнати ядерну енергетику екологічно безпечним джерелом енергії, як того прагне Європейська комісія, передає kosatka.media.
«Ми завжди говорили, що коли комісія продовжить йти цим шляхом, Австрія зробить юридичні кроки, - заявила міністр клімату та енергетики Австрії Леонора Гевесслер. - Відень серйозно стурбований тим, що ядерна енергія занадто дорога і занадто повільна, щоб реально допомогти у боротьбі зі зміною клімату».
Раніше міністр також вказала на проблему ядерних відходів, яка досі ще не вирішена.
Люксембург також розглядає можливість судового позову. Міністр навколишнього середовища Люксембургу Кароль Дішбур закликала Німеччину приєднатися до цих зусиль.
«Присвоєння ядерній енергетиці статусу «зеленої» буде неправильним сигналом», - зазначив міністр.
Іспанія та Данія також приєдналися до апеляції проти запропонованої таксономії.
Франція, яка отримує близько 70% своєї електроенергії від атомних електростанцій і готується побудувати нові реактори, підтримує класифікацію атомної енергії як «зеленої». У Франції та деяких інших країнах ЄС ядерна енергетика розглядається як низьковуглецева альтернатива спалюванню викопного палива.
Німеччина також відмовляється від атомної енергетики і перебуває у процесі закриття декількох залишилися атомних електростанцій. Це, однак, збільшило її залежність від природного газу, який Комісія ЄС також оголосила «зеленим» у тій же пропозиції щодо таксономії. У жовтні минулого року представники 10 країн-членів Європейського Союзу підготували спільну заяву на підтримку атомної енергетики, наполягаючи на її включенні в «зелену» таксономію ЄС – класифікацію стійких видів діяльності для інвесторів.
https://ecotown.com.ua/news/Avstriya-i-Lyuksemburg-pidut-v-sud-u-vipadku-viznannya-atomnoi-energii-zelenoyu/


В ЄС газова криза прискорить перехід до чистої енергетики
Газова криза, що охопила світ, повинна сприяти прискоренню переходу до чистої енергетики.
Таку думку висловила глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн на Всесвітньому економічному форумі у Давосі, передає greendeal.org.ua.
«Сьогоднішня газова криза має сприяти прискоренню переходу до чистої енергетики і надати необхідний імпульс для подальшої інтеграції нашого енергетичного ринку, – сказала вона. - Проте найголовніше: ми маємо ретельно керувати енергопереходом».
Інвестори повинні вірити, що ЄС йтиме наміченим курсом, незважаючи на перешкоди на шляху, наголосила глава Єврокомісії. «Ми повертаємось до ключового питання про довіру, - зазначає вона. - Люди повинні довіряти тому, що енергоперехід підтримає найуразливіших, бізнес має довіряти тому, що енергоперехід покращить їхню конкурентоспроможність».
За словами Урсули фон дер Ляйєн, у міру реагування на газову кризу ЄС фокусуватиметься на підтримці найбільш уразливих громадян, прискорить енергоперехід і гарантуватиме наявність надійних постачальників.
«У світовій економіці неможливий лінійний перехід від системи, яка базується на викопному паливі, до системи на базі чистих джерел енергії, – зазначила вона. - Ми повинні відверто це визнати, але нам зрозумілий наш напрям роботи, як і наші зобов’язання».
https://ecotown.com.ua/news/V-S-gazova-kriza-priskorit-perekhid-do-chistoi-energetiki/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами