Альтернативна енергетика в світі: 23-29.03.2020

unnamed (14)

Як втратити півтрильйона доларів, інвестуючи у вугільну енергетику

Більше 60% вугільних електростанцій, що діють на сьогодні в світі, виробляють електроенергію з більш високою вартістю, ніж вона могла б бути вироблена новими електростанціями, що працюють на основі відновлюваних джерел енергії. Не пізніше 2030 року, практично скрізь у світі буде дешевше побудувати нові вітрові або сонячні електростанції, ніж продовжувати експлуатувати (амортизовані) вугільні.
Такі висновки містяться в новій доповіді «Як втратити більше півтрильйона доларів. Економічні наслідки дефляційної енергетики для інвестицій у вугільну генерацію», опублікованій організацією Carbon Tracker.
 
У той же час у всьому світі сьогодні плануються або вже будуються 1046 нових вугільних електростанцій загальною потужністю 499 ГВт і вартістю 638 мільярдів доларів. Carbon Tracker попереджає, що ці інвестиції можуть ніколи не окупитися, оскільки строк повернення інвестицій у вугільну генерацію зазвичай становить 15-20 років.
Carbon Tracker порівняв теперішню вартість одиниці енергії (LCOE) наземних вітрових і сонячних фотоелектричних систем з наведеною вартістю вугільних станцій або їх питомими операційними витратами. Компанія проаналізувала 95% діючих і проектованих вугільних об’єктів.
Метт Грей, співавтор доповіді зазначає: «Відновлювані джерела енергії перевершують вугілля по всьому світу, і передбачувані інвестиції у вугільні електростанції ризикують перетворитися на знецінені активи... З економічної точки зору урядам слід було б негайно анулювати нові вугільні проекти і поступово згорнути діючі електростанції».
Країни з найбільшими потужностями вугільної енергетики — Китай, Індія і США стикаються з «екстремально високим» ризиком знецінення генеруючих вугільних активів, вважає Carbon Tracker. Якщо в США вугільні електростанції закриваються ударними темпами, то в КНР та Індії на стадіях проектування та будівництва знаходяться об’єкти вугільної генерації загальним об’ємом до 300 ГВт. При цьому в Китаї, наприклад, вартість одиниці енергії 71% діючих вугільних електростанцій вище, ніж у нових сонячних і вітрових.
https://ecotown.com.ua/news/YAk-vtratiti-pivtrilyona-dolariv-investuyuchi-u-vugilnu-energetiku/
 
 
Пара із США запропонувала рішення для очистки сонячних панелей від снігу і отримала премію 50 тис. доларів

Карл Вагнер та Даніель Родос зі штату Міннесоти винайшли тонкий нагрівальний елемент з наночастинок з метою розплавлення снігу на сонячних батареях. Прилад був представлений на конкурсі від Міністерства енергетики США. Ставши півфіналістами, Вагнер та Родос отримали винагороду у розмірі 50 тис. доларів.
 Карл Вагнер та Даніель Родос минулої зими помітили накопичення снігу на сонячних батареях їхнього будинку у районі Дулут. Науковець і винахідник Карл Вагнер знайшов рішення. Він запропонував встановити у сонячні батареї нагрівальний елемент з наночастинками.
Прилад під назвою «Solar for Snow» був представлений на конкурсі від Міністерства енергетики США. Посівши друге місце, Вагнер та Родос отримали винагороду у розмірі 50 тис. доларів.
Автори «Solar for Snow» отримали технічну та наставницьку підтримку від компанії Heliene, виробника сонячної енергії в Канаді з фабрикою в штаті Міннесота. «Компанія зацікавлена ​​побачити результати досліджень», - сказав Вагнер. Комунальне господарство Minnesota Power, що обслуговує північну частину штату, також допомагало проекту.
"Це гарна ідея", - сказав Мартін Почтарук, президент Heliene. "Тепер нам потрібно випробувати дану технологію".
Почтарук також наголосив, що цей прилад може стати складовим елементом у виробництві сонячних панелей, але лише після проведення випробувань та дослідження можливих негативних наслідків.
Вагнер визнає, що панелі, ймовірно, коштуватимуть дорожче та матимуть проблеми з установкою, оскільки для активації наночастинок їм потрібне з'єднання з низьковольтною лінією електропередачі. Однак, він намагатиметься знизити собівартість продукції та спростити процес електромонтажу.
Вагнер наголосив, що термін придатності нових панелей буде таким самим, як і у більшості звичайних сонячних панелей (близько 25 років). Панелі не матимуть рами, що дозволить снігу легко сковзати з них, і матимуть більш міцну конструкцію для утримання високоефективного обладнання.
Нова технологія виявляє і нагріває лише ті ділянки панелей, які покриті снігом. "Цей матеріал розпізнає, де на поверхні низькі температури, і подає тепло до цих ділянок", - сказала Даніель Родос. "Така природа матеріалу. Він знає, що робити».
Спочатку пара протестувала панелі, вкриті дюймом снігу. «У результаті досліду, панелі повністю очистилися від снігу», - сказала Родос. Надалі винахідники експериментуватимуть із більшою кількістю снігу.
https://elektrovesti.net/70075_u-shtati-minnesota-vinayshli-tonkiy-nagrivalniy-element-z-nanochastinok-dlya-rozplavlennya-snigu-na-sonyachnikh-batareyakh
 
 
Саудівці побудують в Узбекистані вітрову електростанцію потужністю до 1 ГВт

Міністерство енергетики Республіки Узбекистан підписало ряд угод на загальну суму до 2 млрд доларів США з компанією ACWA Power (Саудівська Аравія) - розробником енергетичних проектів. Інформація розміщена в телеграм-каналі Міністерства енергетики Узбекистану.
Пакетом передбачено будівництво вітрової електростанції потужністю 500-1000 МВт вартістю 0,55-1,1 млрд доларів США. Раніше повідомлялося, що вона може бути розташована в Навоїйській області країни, і її введення в експлуатацію планується на 2022 рік.
Підписані документи також містять у собі 25-річну угоду про покупку електроенергії (PPA) з метою розробки, будівництва та експлуатації газотурбінної електростанції з комбінованим циклом потужністю 1500 МВт (ПГУ). Обсяг інвестицій в цей об'єкт оцінюється в 1,2 млрд доларів США.
Парогазова установка буде розташована в місті Ширін Сирдар'їнської області. Її ККД буде перевищувати 60%.
Узбекистан активно розвиває відновлювану енергетику. У жовтні минулого року в країні завершився конкурсний відбір в сонячній енергетиці, за результатами якого об'єкт потужністю 100 МВт побудує компанія Masdar з ОАЕ. Електроенергія буде реалізовуватися за ціною 2,679 цента США за кВт * год.
ACWA Power є великим гравцем у відновлюваній енергетиці в країнах Азії. В кінці 2019 року компанія була визнана переможцем тендеру, проведеного для будівництва та експлуатації 5-ї черги сонячного парку Mohammed Bin Rashid Al-Maktoum solar park. Його сонячна електроенергія буде продаватися за ціною 1,6953 цента США за кіловат-годину.
https://renen.ru/saudity-postroyat-v-uzbekistane-vetrovuyu-elektrostantsiyu-moshhnostyu-do-1-gvt/
Ключові слова: Узбекистан
У 2020 році Tesla встановить вісім зарядних станцій на півночі Скандинавії
У 2020 році Tesla встановить вісім станцій для зарядки електромобілів у заполярних регіонах Норвегії, Фінляндії та Швеції.
Компанія планує освоїти останній куточок Європи, де поки що відсутні її електрозарядки, передає .
Станції будуть розкидані по всьому регіону і розмістяться на перетинах основних трас.
Tesla вже нанесла нові станції на карту.
У норвезькому Фіннмарку електрозаправки з'являться у Карашьоке, Каутокейно, Варангерботне, Олдерфьорді і Альті.
У фінській Лапландії обрані Каресуванто і Інарі, а в шведському Норрботтені - Абіско.
https://my.ua/news/cluster/2020-03-17-u-2020-rotsi-tesla-vstanovit-visim-zariadnikh-stantsii-na-pivnochi-skandinaviyi
 
 
У Нідерландах центр обробки даних повністю перейде на вітрову електроенергію

У Гронінгені (Нідерланди) центр обробки даних споживатиме електроенергію, яка виробляється вітряними електростанціями.
Відповідну угоду уклав голландський розробник цифрових рішень для ЦОД QTS Realty Trust, передає tass.
 Даний дата-центр є одним з найбільш важливих і великих на ринку Нідерландів і працює з 10 мережевими провайдерами, включаючи NL-IX і Eurofiber. Його загальна площа становить 45 тис. футів (близько 13,7 тис. .кв. м).
"Ця угода є ще одним важливим кроком на шляху до досягнення нашої мети по повному переходу на енергію з альтернативних джерел до 2025 року, - зазначив віце-президент QTS з енергетики та сталого розвитку Тревіс Райт.
- Забезпечення дата-центру у Гронінгені вітровою енергією є підтвердженням нашої прихильності мінімізації вуглецевого середовища".
Згідно з документом, ЦОД споживатиме понад 20 ГВт–год «зеленої» електроенергії на рік, що становить 100% очікуваного річного навантаження.
https://my.ua/news/cluster/2020-03-17-u-niderlandakh-tsentr-obrobki-danikh-povnistiu-pereide-na-vitrovu-elektroenergiiu
 
 
Фотоелектрична сонячна електростанція з відбивачами. Результати проекту

Німецька інженерна компанія Plusampere GmbH опублікувала результати роботи фотоелектричної сонячної електростанції, оснащеної системою PA Reflect, яка представляє собою відбивачі (дзеркала) змонтовані між рядами сонячних модулів, а також відповідне програмне забезпечення для вимірювань.
Компанія стверджує, що за підсумками 2019 року «всупереч первинного прогнозу в 14 відсотків, було досягнуто збільшення вироблення більш ніж на 16,7 відсотка». Збільшення вироблення відзначено в кожному з календарних місяців.
 
Plusampere каже, що модернізація вже діючих об'єктів сонячної генерації може бути проведена дуже швидко і без необхідності інвестувати в додатковий простір. Однак значно дешевше встановлювати систему відбивачів одночасно з новою сонячною електростанцією. Тоді потрібно тільки одна загальна підструктура для модулів і відбивачів. Перевага в вартості, таким чином, значно скорочує період амортизації.
У проектах сонячної енергетики власники об'єктів, як правило, отримують винагороду за кожен вироблений кіловат-годину, тобто вони, очевидно, зацікавлені в збільшенні вироблення. У той же час виникає питання, наскільки додаткова інвестиція в відбивачі виправдає себе додатково отриманої енергією. Особливої ​​гостроти це питання набуває у зв'язку з постійним зниженням цін на сонячну енергію.
Таким чином, задумка, звичайно, цікава, проте складно оцінити економічні перспективи цього пристрою, вони повинні розраховуватися стосовно кожного окремого проекту.
https://renen.ru/fotoelektricheskaya-solnechnaya-elektrostantsiya-s-otrazhatelyami-rezultaty-proekta/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами