Альтернативна енергетика в світі: 22-28.10.2018



ЄБРР має намір запустити в Україні програму з біоенергетики на EUR70-80 млн

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) працює над запуском в Україні в 2019 році програми із біоенергетики, в рамках якої заплановано профінансувати близько 10-15 проектів на загальну суму в EUR70-80 млн, повідомив асоційований директор департаменту енергоефективності та зміни клімату ЄБРР (з питань України, Польщі та Кавказу) Сергій Масліченко під час 10-го Міжнародного форуму щодо стійкої енергетики SEF-2018.
«Розуміючи, що сонячна та вітрова енергетика розвиваються нормально, ми сконцентрували свою увагу, перш за все, на біоенергетиці. І тут ми говоримо не лише про біоенергетичні станції, а про весь ланцюг - від поля до кінцевого споживача. Україна як аграрна країна має великі залишки виробництва, проте зараз вони залишаються на полях, і тому ми працюємо саме над таким проектом», - сказав він.
С.Масліченко уточнив, що програму фінансуватимуть спільно з Глобальним екологічним фондом, а також Фондом чистих технологій.
«Ми сподіваємося запустити програму вже в наступному році. Для цього ми залучаємо донорське співфінансування - Global Environment Facility. Крім того, є Фонд чистих технологій і, звичайно, банк надасть власні кошти. Ми очікуємо, що загальний обсяг фінансування програми становитиме близько EUR 70-80 млн», - сказав він.
Представник банку повідомив, що наразі проект перебуває на попередній стадії розгляду», - наголосив С.Масліченко.
Він акцентував увагу на тому, що у зв’язку з наявністю в Україні логістичних проблем в сфері біоенергетики, частина проектів програми буде спрямована на їх вирішення. Також увагу приділятимуть проектам щодо біомаси, біоетанолу другого покоління, біогазу, зокрема біометану.
«Щодо останнього - це нова тема. Ми маємо намір працювати над поліпшенням регуляторного поля в цій сфері. Бачимо потенціал для того, щоб незабаром наші партнери в агросекторі могли підготуватися до таких проектів, а ми з часом допомогти їм грантовими коштами. Такі проекти більш складні, вони можуть зайняти два-три роки, але системна потужна робота вже почалася», - підсумував він.
Як повідомлялося, раніше С.Масліченко заявив, що ЄБРР розраховує організувати в найближчі чотири роки фінансування до 20 біоенергетичних проектів в Україні.
https://ua.interfax.conews/economic/538269.html


Sony USA вже до 2030 року повністю перейде на відновлювані джерела енергії

Місяць тому Sony заявила, що вона зможе перевести всі свої підрозділи на відновлювані джерела енергії тільки до 2040 року. Однак тепер американський підрозділ уточнило, що воно буде використовувати тільки чисту енергію вже до 2030 року.
В даний момент 25% електроенергії, яке використовує Sony в США, йде від поновлюваних джерел. Але за підсумками 2017 року всі підрозділи Sony використовували лише 5% чистої енергії.
Sony раніше заявила, що підтримує Міжнародну Ініціативу щодо переведення бізнесу на повне енергозабезпечення на основі відновлюваних джерел енергії (RE100).
Нагадаємо, інший найбільший світовий виробник електроніки - корпорація Apple вже забезпечує себе відновлюваною енергією на 100%.
А південнокорейський виробник електроніки Samsung також заявив про намір до 2020 року отримувати з відновлювальних джерел 100% енергії для всіх заводів, офісних будівель та інших об’єктів компанії в США, Європі і Китаї.
https://elektrovesti.net/63134_sozhe-k-2030-godu-polnostyu-pereydet-na-vozobnovlyaemye-istochniki-energii


Австралія може зняти заборону на використання атомної енергетики

Прем’єр-міністр Австралії Скотт Моррісон заявив, що він готовий зняти заборону на використання атомної енергетики в країні, якщо буде доведено, що це більш вигідно для економіки.
Про це повідомляє видання The West Australian.
«Я абсолютно відкритий для цієї опції (зняття заборони на використання атомної енергетики - ред.) ... Але що нам потрібно зробити, так це переконатися, що це нам підходить, і ми зможемо успішно рухатися в цьому напрямку», - заявив глава австралійського уряду.
Моррісон зазначив, що його не цікавить, що буде джерелом енергії в Австралії і він не хоче вдаватися до ідеологічних дебатів.
«Важливо те, що вона (ядерна енергетика - ред.) Надійна, що її ціна може бути нижче, ніж ми платимо нині, отже, це може допомогти знизити ціни на електроенергію», - сказав прем’єр.
Ядерна енергетика була заборонена в Австралії з 1998 року, але Моррісон оголосив, що він поставить на розгляд уряду питання про скасування заборони, якщо дослідження доведуть економічну вигідність її використання на комерційній основі, що в свою чергу призведе до зниження цін на електроенергію.
Раніше повідомлялося, що уряд Австралії не поспішає підтримувати чисту енергетику. Це ставить під удар інвестиції в ВДЕ на $ 24 млрд.
https://elektrovesti.net/63_avstrzhet-snyat-zapret-na-ispolzovanie-atomnoy-energetiki


Розвиток вітрової енергетики в Німеччині під загрозою через законопроекти, які ускладнюють будівництво нових вітрових турбін

Альтернативна енергетика вважається джерелом енергії майбутнього. Німеччина вельми досягла успіху в цій галузі і в дні з гарною погодою за допомогою сонця, вітру і води в країні можуть виробляти більше 90% необхідної електрики. Але розвиток мережі «чистих» електростанцій може сповільнитися, оскільки земельна влада Північного Рейну-Вестфалії і Бранденбурга подали на розгляд федерального парламенту законопроекти, які ускладнюють будівництво нових вітрових турбін.
У Північному Рейні-Вестфалії хочуть, щоб у земельних властей були повноваження самостійно регулювати можливу відстань між турбінами. У Бранденбурзі хочуть прибрати привілеї, які сьогодні існують на ринку вітрової енергетики.
Федеральний союз відновлюваних джерел енергії вже відреагував на пропозиції регіональних влад, заявивши, що подібні закони ускладнять будівництво нових електростанцій і можуть взагалі зупинити розвиток вітрової енергетики. До слова, в Баварії місцева влада вже має право регулювати відстань між турбінами, після того, як у чиновників з’явилися такі повноваження, будівництво нових вітрових електростанцій в регіоні практично припинилося.
Проте зелена енергетика не така вже й «чиста». Звичайно, вона відіграє велику роль в зменшенні рівня забруднення навколишнього середовища, але з часом сонячні панелі, вітрогенератори і т.д. вичерпують свій ресурс, а утилізувати таке обладнання проблематично. Для боротьби з цією проблемою в Німеччині вже розробили кілька технологій.
Фундамент і підстави вітрогенераторів складаються з бетону, тому їх можна подрібнювати і використовувати в якості матеріалу для будівництва доріг. Але до складу пропелерів входить скло і вуглецеві волокна, і просто спалити їх - не варіант. Відпрацьовані деталі подрібнюють, і отримані тріски можна застосувати в якості горючого матеріалу на виробництво цементу. Також, якщо змішати поліматеріал із залишками від виробництва паперу, можна отримати гранули, які використовують, як компонент цементу, замість піску.
Раніше ЕлектроВісті писали, що німецьке відділення Фонду дикої природи (WWF) опублікувало фундаментальне дослідження «Енергетична система майбутнього II - Регіоналізація виробництва відновлюваної електроенергії», в якому, в тому числі розраховане, де і які площі можуть / повинні бути задіяні у разі, якщо енергосистема ФРН до 2050 року буде практично повністю, на 95%, працювати на основі ВДЕ.
Також в березні 2018 р. у Німеччині було прийнято коаліційну угоду - 65% споживання електроенергії до 2030 року має покриватися відновлюваними джерелами енергії. На даний час можливості ВДЕ Німеччини покривають 40% генерації.
До того ж Німеччина є європейським лідером за кількістю інвестицій в альтернативну генерацію. Частка відновлюваних джерел енергії в загальному валовому споживанні електроенергії в цій країні складає трохи менше 32%. Згідно з журналом Industry Leaders Magazine, Німеччина щорічно інвестує близько 8,9 млрд євро в будівництво об’єктів, що використовують ВДЕ.
https://elektrovesti.net/63175_r-vetrovoy-energetiki-v-germanii-pod-ugrozoy-iz-za-zakonoproektov-kotorye-uslozhnyayut-stroitelstvo-novykh-vetrovykh-turbin


Прихильник сонячної енергетики Джеймс Уотсон очолить асоціацію Eurogas

Європейська асоціація газових компаній (Eurogas) оголосила про призначення Джеймса Уотсона, гендиректора компанії в сфері сонячної енергетики SolarPower Europe, своїм генеральним секретарем з січня наступного року.
Раніше він читав лекції з екологічного права в Манчестерському університеті і займався проектами в Ефіопії від Європейської комісії. Також він обіймав посаду директора зі зв’язків з громадськістю в PR-компанії Weber Shandwick.
Такий вибір став багато в чому несподіванкою, і навряд чи влаштує всі зацікавлені сторони - традиційні виробники природного газу напевно злякаються, що Дж.Уотсон буде відводити надмірно велику роль поновлюваних газам, тоді як прихильники «зелених» технологій в енергетиці можуть звинуватити його в зраді і переході на сторону ідеологічного противника.
Основним завданням нового генсека Eurogas стане поліпшення образу газової галузі в очах громадськості. Останнім часом імідж галузі постраждав через побоювання з приводу видобутку методом гідророзриву пласта, витоків метану та землетрусів в районах видобутку, а також через значну залежність від поставок російського газу. Крім того, громадськість не до кінця прийняла важливий для газовиків посил про те, що газ є більш «чистим» паливом, ніж вугілля.
Від Дж.Уотсона чекають свіжих ідей і рішень для поліпшення іміджу досить консервативний газової галузі. Зокрема, першочерговими завданнями стануть розвиток технологій по комерційному використанню відновлюваних газів і з уловлювання діоксиду вуглецю. Крім того, ідеальним рішенням було б поширення думки про те, що газ є ідеальним екологічно чистим паливом, а не перехідним джерелом електроенергії між викопним паливом і енергетичними технологіями майбутнього.
Eurogas був заснований в 1990 році для просування інтересів виробників природного газу в Європі. Штаб-квартира організації розташована в Брюсселі, її членами є всі найбільші європейські компанії галузі (за винятком британської BP Plc), німецькі генеруючі гіганти RWE і Uniper, французька Engie, Російське газове товариство і «Нафтогаз України», а також менші компанії.
https://interfax.com.ua/news/ecoc/539700.html

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами