Альтернативна енергетика в світі: 22-28 листопада 2021

Шведи створили багаторазову заміну пластику з відходів деревини

Шведські вчені створили з відходів деревини матеріал з характеристиками термореактивної пластмаси.
Проривний матеріал з функцією реактопласта на основі лігніну розробили дослідники зі Стокгольмського університету, передає hightech.plus.
Вчені з'єднали лігнін -органічний полімер, який утворює стінки клітин рослин, у тому числі, дерев - з нетоксичними хімічними речовинами без попередньої обробки, отриманими з етиленгліколю, отримавши в результаті матеріал з характеристиками, що нагадують термореактивну пластмасу.
Отримана чорна речовина може приймати різноманітні форми. Її можна застосовувати у традиційній технології лиття інжекційного формування. До того ж, змінюючи пропорції лігніну у матеріалі, можна налаштовувати його характеристики: він може ставати м'яким і міцним, твердим і крихким або навіть приймати вигляд надійного клею. У всіх цих випадках, речовину можна повернути у початковий стан впливом температури і багаторазово повторно використовувати. При цьому матеріал зберігає механічну міцність, порівнянну з існуючими реактопластами.
«Матеріал, який ми створили, ідеально вписується у сучасну тенденцію руху до стійких, перероблених матеріалів, - сказав професор Міка Сіппонен. - Завдяки тому, що у його структурі присутні динамічні ковалентні зв'язки, матеріал можна формувати знову і знову, при відносно слабкому нагріванні».
Більшість термореактивних пластмас, що застосовуються сьогодні у всіх без винятку галузях, виготовляється з невідновлюваних матеріалів (продуктів нафтохімії) і без можливості повторного використання. Саме тому вони складають левову частку всіх пластикових відходів у світі. Разом з тим лігнін це побічний продукт целюлозної промисловості, який застосовується у виготовленні нових видів акумуляторів, вуглепластика і бетону.
https://ecotown.com.ua/news/SHvedi-stvorili-bagatorazovu-zaminu-plastiku-z-vidkhodiv-derevini/

244

Британці успішно випробували хвильову електростанцію у морі з двохметровими хвилями


У Шотландії успішно випробували прототип хвильової електростанції в умовах моря з з максимальною висотою хвилі до 2,3 м.
Blue X wave тестувала компанія Mocean Energy протягом п'яти місяців, передає world-energy.org.
Хвильову енергетичну установку довжиною 20 м і 38 тонн відбуксирували з випробувального полігону Європейського центру морської енергетики (EMEC) у Скапа-Флоу в Керкуолл, Шотландія, і підняли на пірс Хатстон, де її очистять, оглянуть і підготують до початку програми випробувань у наступному році.
Прототип потужністю 10 кВт почав свою фазу випробувань у середині червня і з тих пір провів 154 дні у морі, забезпечуючи стабільну потужність до 5 кВт і безпечні миттєві піки 30 кВт і працюючи в умовах моря з максимальною висотою хвилі до 2,3 м(HS max).
"Ми змогли зрозуміти, як наша установка працює в реальних морських умовах, і отримати практичний досвід в операціях, включаючи буксирування, установку, демонтаж і доступ в море, - заявив керуючий директор Mocean Energy Кемерон Макнатт. - Кілька разів відшвартовували, буксирували і пришвартовували хвильову установку, протестували використання сонячних панелей на палубі, відправку команди з берега, перевірили вироблення електроенергії і порівняли наші результати з власними прогнозами».
В ході випробувань було доведено, що Blue X wave здатна ефективно вловлювати енергію хвиль і занурюється нижче найбільших хвиль.
Участь у проекті взяли Wave Energy Scotland, EMEC, Blackfish, Leask Marine, Единбурзький університет і Supply Design, а також багато інших приватних осіб і компаній.
У наступному році компанія планує знову вивести пристрій в море на Оркнейських островах, Шотландія, і підключить його до підводної батареї, яка буде використовуватися для живлення автономного підводного апарату з дистанційним керуванням(AUV) - з потенційними додатками для морських операторів нафтогазової галузі.
На тестування Blue X компанія Wave Energy Scotland (WES) виділила 3,3 мільйона фунтів стерлінгів у рамках своєї нової програми перетворення енергії хвиль. Демонстрація установки була підпримана демонстраційним проектом Interreg у північно-західній Європі по океану.
Раніше у цьому році Mocean Energy оголосила про проект вартістю 1,6 мільйона фунтів стерлінгів з OGTC, Оil major Harbour Energy і фахівцями з підводним робіт EC-OG і Modus, щоб продемонструвати потенціал прототипу Blue X для живлення підводної батареї і дистанційного підводного апарата з використанням наземних випробувань на об'єкті EC–OG в Абердині у Шотландії.
Blue X wave була виготовлена в Шотландії. Численні апаратні засоби та послуги були надані компаніями, які розвинули свої можливості у рамках програми WES, в тому числі Единбурзьким університетом, який надав свій генератор CGEN, проект поставки та інженерний проект Blackfish.
«Тільки за допомогою тестування технологій на морі ми можемо продемонструвати реальний потенціал хвильової енергії, щоб зробити значний внесок у постійно зростаючі світові потреби у зеленій енергії, - заявив Тім Херст, керуючий директор wave Energy Scotland. - У найближчі роки ми побачимо, як Mocean Energy розширить свої перетворювачі енергії хвиль для виробництва майбутніх технологій, які можуть допомогти знешкоджувати нафтогазовий сектор і поставляти електроенергію у масштабах мережі».
В даний момент уряд Великобританії активно розглядає можливість впровадження замкнутого ринкового механізму підтримки морської енергетики, який міг би дозволити британському сектору хвиль і припливів зайняти лідируючі позиції у світі.
https://ecotown.com.ua/news/Britantsi-uspishno-viprobuvali-khvilovu-elektrostantsiyu-u-mori-z-dvokhmetrovimi-khvilyami/


Vestas представив наземну вітряну турбіну потужністю до 7,2 МВт

Данський виробник вітрових Vestas представив наземну вітряну турбіну потужністю до 7,2 МВт.
V162-6.8 MW представили 23 листопада, передає elektrovesti.net.
Новий генератор пропонується у трьох модифікаціях: 6,5 МВт, 6,8 МВт і 7,2 МВт – рекордній для наземних вітроустановок, які в середньому мають номінальну потужність 3-4 МВт.
У вітроенергетичній установці застосовується представлена недавно модульна концепція Vestas, у якій конструкція гондоли розділена на головний корпус, що містить силовий агрегат, і бічний відсік з системою живлення, включаючи перетворювач і трансформатор. Обидва відсіки гондоли мають розміри, що відповідають стандартам логістики для автомобільних, залізничних і морських перевезень.
https://ecotown.com.ua/news/Vestas-predstaviv-nazemnu-vitryanu-turbinu-potuzhnistyu-do-7-2-MVt/
В Люксембурзі запрацювала плавуча сонячна електростанція на охолоджувальному ставку ArcelorMittal
Німецька компанія з відновлюваних джерел енергії Enovos і сталеливарна компанія ArcelorMittal оголосили про відкриття першої плавучої фотоелектричної установки в Люксембурзі, повідомляє PV-magazine.
Станція складається з 25 000 сонячних модулів та встановлена на колишньому ставку-охолоджувачі, що належить підрозділу виробника сталі ArcelorMittal Differdange, що управляє електросталеплавильним заводом в однойменному муніципалітеті в Люксембурзі.
Тендер на реалізацію проекту було оголошено урядом Люксембургу в 2019 році. Сонячна електростанція розміщена на ставку та займає 5,7 га водної поверхні. Згенерована електроенергія продається в мережу.
За даними Міжнародного агентства із відновлюваних джерел енергії, у Люксембурзі на кінець 2020 року встановлена фотоелектрична потужність складала 195 МВт. В даний час країна підтримує сонячну енергію через схему «зелених» тарифів.
https://ecotown.com.ua/news/V-Lyuksemburzi-zapratsyuvala-plavucha-sonyachna-elektrostantsiya-na-okholodzhuvalnomu-stavku-Arcelor/


У Німеччині створили будівельні теплоізоляційні плити з гранульованого попкорну

Команда вчених з німецького Геттінгенського університету заявила, що навчилася створювати будівельні теплоізоляційні плити з гранульованого попкорну. Вони виявились більш стійкими та екологічно чистими у порівнянні з аналогами на нафтовій основі, що не піддаються біологічному розкладанню, пише Рубрика.
За словами вчених, близько 90% матеріалів, які нині використовуються для утеплення будівель, виготовляються з пластмас або мінеральних волокон, які не піддаються біологічному розкладанню.
Натомість гранульований попкорн схожий на полістирол (синтетичний термопластичний полімер, який використовується для виготовлення різних пластикових виробів) і такий же легкий. Водночас попкорн не має недоліків синтетичного матеріалу.
«Цей новий процес дозволяє рентабельно виробляти теплоізоляційні плити в промислових масштабах. Це гарантує, що природні ізоляційні матеріали більше не будуть лише нішевими продуктами», — пояснює керівник дослідницької групи професор Аліреза Харазіпур.
Попкорн виявився рослинною, екологічно безпечною та стійкою альтернативою продуктам з нафти і може стати природною сировиною для утеплення, адже має всі необхідні характеристики.
Також нова продукція з попкорну володіє водовідштовхувальними властивостями, що, на думку вчених, відкриває ще більше можливостей для практичного застосування та продовжує термін їх експлуатації.
https://ecotown.com.ua/news/U-Nimechchini-stvorili-budivelni-teploizolyatsiyni-pliti-z-granulovanogo-popkornu/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами