Альтернативна енергетика в світі: 21-27 червня 2021

Remote-work

У Німеччині дистанційна робота знизила викиди парникових газів на 72%


У Німеччині віддалена робота в умовах пандемії коронавірусу COVID-19 допомогла знизити викиди вуглекислого газу на 72%.
Як повідомляється у дослідженні британської екологічної організації Carbon Trust, німці стали проводити вдома більше трьох разів на тиждень і набагато рідше їздити з дому на роботу і назад, передає euro-pulse. 
Незважаючи на те, що частина енергоспоживання перейшла з офісів у житло, витрата електрики стала більш розподіленою.
Показники споживання енергії безпосередньо залежать від пори року. Наприклад, поїздки на роботу на залізничному транспорті у холодну пору року призводять у результаті до менших викидів парникових газів, ніж під час роботи будинку і пов'язаних з цим підвищених витратах енергії на опалення житла.
Минулого року Міністерство праці Німеччини запропонувало законодавчо закріпити право громадян працювати віддалено не менше 24 днів на рік.
https://ecotown.com.ua/news/U-Nimechchini-distantsiyna-robota-znizila-vikidi-parnikovikh-gaziv-na-72/
 
 
Велика частина чистої енергії вже дешевша, ніж викопні види палива

Відновлювана енергія продовжує поширюватися по планеті, попри пандемію, і стає все дешевшою. Майже дві третини сонячних і вітрових станцій, побудованих у 2020 році, виробляють електрику, яка вже обходиться дешевше, аніж викопні види палива, говориться в доповіді Міжнародного агентства з відновлюваних джерел енергії (IRENA). На аукціонах ціна на енергію сонця та вітру опускається вже до 3 центів за кВт*ч без всякої держпідтримки, що нижче ціни на вугілля – найдешевше та найбрудніше джерело викопної енергії.
Завдяки державній підтримці, новим технологіям і стрімкого розвитку індустрії, енергія сонця та вітру перетворилася з дорогого нішевого курйозу в сильного конкурента. В ході цього процесу, пишуть автори доповіді, стало зрозуміло, що відновлювані джерела енергії (ВДЕ) стануть основою електричної системи і допоможуть декарбонізувати енергетику.
 «Сьогодні ВДЕ - найдешевше джерело енергії, - сказав гендиректор IRENA Франческо ла Камера. - ВДЕ надають країнам, залежним від вугілля, економічно привабливий метод поступового переходу, який гарантує, що вони зможуть забезпечити зростаючі енергетичні потреби при економії коштів, зростанні робочих місць, підтримці розвитку і досягненні кліматичних цілей ».
Нова доповідь IRENA «Вартість вироблення відновлюваної енергії» демонструє, що 162 ГВт або 62% загального виробництва відновлюваної енергії за минулий рік обійшлися дешевше, ніж нове викопне паливо. Чисте паливо за зниженими цінами дає розвиненим і країнам, що розвиваються серйозний економічний привід відмовитися від вугілля.
Станції ВДЕ, що з'явилися за 2020 рік, знизять вартість електричного сектора в країнах, що розвиваються щонайменше на $ 6 млрд в порівнянні з тим же об'ємом генерації з викопного палива. Дві третини цих заощаджень будуть отримані завдяки енергії вітру, на другому місці за вигідністю ГЕС, на третьому сонячні панелі.
Однак залишається і простір для поліпшень: в доповіді сказано, що за минулий рік стався 16-відсотковий спад в сонячній енергетиці, на 13% знизилося вироблення енергії наземних вітрових установок, на 9% - морських. Цей процес відбувався не тільки у 2020 - він став частиною довгого процесу поступового здешевлення ВДЕ. Вартість сонячної енергії впала з 2010 на 85%, наземного вітру - на 56%, морського вітру - на 48%.
За період з 2010 по 2020 значно зросла конкуренція у вітрових і сонячних технологіях. Ціни на сонячну та вітрову енергію на аукціонах впали без будь-якої фінансової підтримки до $ 1,1 - $ 0,03 за кВт*ч, що нижче, ніж найдешевші пропозиції по вугіллю.
Також ВДЕ обійшли існуючі вугільні станції і за вартістю експлуатації. Наприклад, в США 149 ГВт або 61% загальної вугільної потужності обходяться дорожче, ніж нові потужності відновлюваної енергії. Закриття і заміна цих станцій на чисті варіанти дозволить скоротити витрати на $ 5,6 млрд на рік.
Нагадаємо, що колосальне падіння вартості сонячної та вітрової енергії за останні кілька років відкрило запас енергії, який перевищує світове споживання енергії в 100 разів - і велика частина цих ресурсів вже економічно конкурентоспроможна порівняно з викопним паливом.
https://elektrovesti.net/76154_velika-chastina-chistoi-energii-vzhe-deshevsha-nizh-vikopni-vidi-paliva
 

Французький стартап запропонував накопичувати сонячну енергію за допомогою маховика з бетону

Французи розробили систему накопичування сонячної енергії за допомогою маховика з бетону.
Нову технологію представив французький стартап Energiestro.
Така система призначена насамперед для використання у домашніх сонячних електростанціях. Основний елемент розробки - встановлений на вертикальній осі циліндр, з'єднаний з електродвигуном, який здатний працювати у якості генератора.
«Коли потрібно зберегти надлишок енергії, мотор обертає маховик, прискорюючи його — пояснює співзасновник і генеральний директор Energiestro Андре Жаннесо. - З іншого боку, двигун може діяти як гальмо при необхідності вивільнення накопиченої електроенергії».
Як зазначають у стартапі, досі більшість маховиків, призначених для збереження енергії, виготовлялися зі сталі або карбону. Але у них є істотний недолік - висока ціна. «Накопичувачі кінетичної енергії з вуглецевих композитів коштують близько 250 євро в перерахунку на кіловат-годину ємності, сталеві — 200 євро, а бетонні — всього кілька євро, - пояснює Андре Жаннесо. - В їх системі використовується циліндр з бетону, попередньо напруженого обмоткою зі скловолокна. Він обертається у вакуумній камері, тому не відчуває тертя об повітря».
Таке рішення також дозволяє скоротити потребу у техобслуговуванні, так як механічна частина пристрою герметично ізольована від навколишнього середовища, і мастило не окислюється. На бетонний маховик дається 30-річна гарантія, розрахунковий термін служби інвертора — 15 років.
Крім ціни, важливою перевагою накопичувача від Energiestro є його екологічність. Кількість парникових газів, що утворюються за весь життєвий цикл розробки, становить 10 г/кВт*год, в той час як для літій-іонних батарей і сталевих маховиків характерне значення близько 40 г/кВт*год.
В даний час стартап пропонує одну модель з вихідною потужністю 10 кВт і ємністю 10 кВт*год. Вона важить 3 тонни, діаметр бетонного циліндра — 1 м. Надалі компанія планує випустити акумулятори на 20 і 50 кВт*год.
Спочатку розробка буде пропонуватися на заморських територіях Франції і в Африці. Жаннесо підкреслює, що у жарких і вологих регіонах механічні акумулятори надійніше літій-іонних.
Перші маховики Energiestro встановить у Гайані у рамках спільного демонстраційного проекту з компанією Voltalia, і на сонячній електростанції Thémis на півдні Франції в партнерстві з Engie.
Раніше ЕлектроВісті писали, що австралійська Рада з чистої енергії (Clean Energy Council) представила доповідь Battery Storage: The New, Clean Peaker («Система накопичення енергії на основі батарей: нова, чиста пікова електростанція»).
https://elektrovesti.net/76155_frantsuzkiy-startap-zaproponuvav-nakopichuvati-sonyachnu-energiyu-za-dopomogoyu-makhovika-z-betonu
 
 
IKEA і Фонд Рокфеллера інвестують $1 млрд у розвиток відновлюваних джерел енергії

Благодійний підрозділ меблевого ритейлера IKEA та Фонд Рокфеллера створять спільний фонд з капіталом у $1 млрд для підтримки програм використання відновлюваних джерел енергії у країнах, що розвиваються.
Фонд буде запущений у цьому році.
«Зараз у 800 млн осіб у всьому світі немає доступу до електрики, а ще у 2,8 млрд осіб — нестабільний доступ, - йдеться у повідомленні. - Діяльність фонду буде спрямована на скорочення викидів парникових газів на 1 млрд тонн і забезпечення 1 млрд осіб енергією з відновлюваних джерел».
Кожен засновник надасть $500 млн для залучення подальшого фінансування для малих проектів у бідніших країнах. У 2021 році IKEA і Фонд Рокфеллера сподіваються залучити $10 млрд від міжнародних організацій перед тим, як відкрити доступ інституційним інвесторам.
«Вже підписали угоди з Міжнародною фінансовою корпорацією, яка входить у структуру Світового банку, і Міжнародною фінансовою корпорацією розвитку США (DFC)», - зазначають засновники фонду.
Організації також розраховують, що участь у проекті шведської IKEA посприяє підтримці аналогічних агентств з Європи.
«Об'єднаний фонд може у кінцевому підсумку вирости до $100 млрд або навіть до $1 трлн, - заявив президент RFF Раджив Шах. - Через COVID-19 були втрачені мільйони життів і трильйони доларів, через що люди знову опинилися у бідності після десятиліть прогресу, а наслідки кліматичної кризи тільки погіршать ситуацію, тому ми повинні інвестувати зараз».
Раніше ЕлектроВісті писали, що група Ingka, що входить в конгломерат Ikea в якості оператора 374 синьо-жовтих меблевих магазинів по всьому світу, оголосила про плани інвестувати чотири мільярди євро у відновлювані джерела енергії, в першу чергу в нові сонячні та вітряні електростанції. Компанія також розглядає можливість виділення капіталу на системи зберігання електроенергії, водневого палива і розширення інфраструктури зарядки.
https://elektrovesti.net/76151_ikea-i-fond-rokfellera-investuyut-1-mlrd-u-rozvitok-vidnovlyuvanikh-dzherel-energii

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами