Альтернативна енергетика в світі: 20-26.04.2020

Windenergy

Вітроенергетика Греції перевищила 3,5 ГВт за підсумками 2019 року


Згідно з даними грецької Асоціації вітроенергетики (HWEA), в 2019 році в Греції було введено в експлуатацію 727 МВт вітрових електростанцій, що стало рекордом за всю історію галузі в країні.
Встановлена ​​потужність вітроенергетики за підсумками року досягла 3576 МВт.
Відповідно до Національного плану в області енергетики і клімату вона повинна вирости до 7 ГВт до 2030 року.
У Греції діє практика конкурсних відборів, за результатами яких проекти вітроенергетики отримують гарантії збуту в рамках 20-річних угод купівлі-продажу електроенергії.
За підсумками останнього тендера, в якому спільно брали участь об'єкти сонячної і вітрової енергетики, була встановлена ​​ціна на вітрову електрику в розмірі 54,64 євро за мегават-годину.
У 2019 р. компанія Enercon вперше випередила Vestas і посіла перше місце за обсягами поставок вітрогенераторів. Однак, якщо подивитися на діючий парк в цілому, то частка Vestas становить майже 50%.
Грецькі цифри привернули мою увагу тим, що встановлена ​​потужність вітроенергетики в цій країні з населенням в 10 млн за підсумками 2019 року перевищило цільовий показник розвитку російської вітроенергетики на 2024 року. Це факт зайвий раз підкреслює, що цілі розвитку ВДЕ в Російській Федерації надзвичайно малі.
https://renen.ru/vetroenergetika-gretsii-prevysila-3-5-gvt-po-itogam-2019-goda/
 
 
У Шотландії планується побудувати шельфову ВЕС потужністю 450 МВт

Міжнародна компанія VolkerInfra зі штаб-квартирою в Великобританії, що спеціалізується в спорудженні кабельних електричних зв'язків, підписала контракт з італійською компанією Prysmian Group - виробником кабельної продукції - вартістю £ 16 млн на установку підземних КЛ в рамках схеми видачі потужності шельфової ВЕС Neart na Gaoithe (NnG).
 За умовами контракту VolkerInfra повинна на умовах «під ключ» встановити дві підземні КЛ 220 кВ змінного струму протяжністю 12,3 км та оптоволоконний кабель зв'язку, а також провести їх тестування. ВЕС NnG проектною потужністю 450 МВт буде розташована в Північному морі, в акваторії площею 105 км2 в 15 км від узбережжя округу Файф (Fife) на південному сході Шотландії. Проектом передбачена установка 54-х вітрових турбін. Турбіни будуть встановлені на відстані 1 км один від одного. Після введення в експлуатацію ВЕС зможе забезпечити електроенергією понад 375 тис. Домогосподарств, а також дозволить скоротити викиди CO2 на 400 тис. Т на рік. Спорудження ВЕС є важливою складовою плану Великобританії по декарбонізації енергетики.
Розробники та власники проекту будівництва ВЕС NnG - Electricite de France (EDF) Renewables і Державна електроенергетична компанія Ірландії (Irish Electricity State Board, ESB), які мають рівні частки в проекті, повинні приступити до його реалізації в середині 2020 р а введення ВЕС в експлуатацію планується в 2023 р.
https://www.ruscable.ru/news/2020/04/15/V_SHotlandii_planiruetsya_postroity_shelyfovuu_VES/
 
 
Створена недорога і екологічна проточна батарея з терміном служби 25 років

Для зберігання надлишків сонячної або вітрової енергії електростанціям потрібні сховища на кшталт тих, що побудувала Tesla в Південній Австралії. Однак літій-іонні акумулятори, незважаючи на свою ефективність, обходяться недешево. Дослідники з США пропонують альтернативне рішення.
 Так звана проточна батарея запасає енергію в рідкому вигляді. Вона складається з двох контейнерів з розчином металевих солей і позитивних і негативних електродів. Рідина проходить через ядро, розділене мембраною, іонний обмін призводить до вироблення електрики. У минулому такі системи використовували в якості електроліту дорогі і небезпечні солі ванадію або брому, розчинені в кислоті. Не так давно стали з'являтися інші рішення.
Фахівці з Університету Південної Каліфорнії використовували продукт виробництва гірничодобувної промисловості і органічний матеріал, який можна виготовити з вуглецевої сировини, зокрема, з СО2, і який вже застосовується в проточних батареях, пише New Atlas.
    Створена ними батарея на сульфате заліза і антрахонін-дісульфоновой кислоти здатна заряджатися і розряджатися сотні разів «практично без втрати енергії». Завдяки дешевизні матеріалів низька собівартість проточного акумулятора дозволяє значно знизити вартість в порівнянні з батареями з ванадію.
«До сих пір немає економічно вигідного, екологічно чистого рішення для зберігання енергії, яке б могло пропрацювати 25 років, - сказав провідний дослідник Шрі Нараян. - Літій-іонні батареї не довговічні, а ванадієві використовують дорогі, відносно токсичні матеріали, що обмежує масове виробництво. Наша система - це відповідь на ці проблеми. Ми передбачаємо застосування наших батарей в приватних, комерційних і промислових будівлях для зберігання відновлюваної енергії ».
https://hightech.plus/2020/04/13/sozdana-nedorogaya-i-ekologichnaya-protochnaya-batareya-so-srokom-sluzhbi-25-let
 
 
У Бельгії запустили перший офшорний вітропарк з турбінами потужністю 9,5 МВт кожна

На морській вітровій електростанції Northwester 2 завершена установка турбін MHI Vestas потужністю 9,5 МВт кожна. Вітроелектростанція матиме загальну потужність 219 МВт.
Примітно те, що вона є першим проектом з турбінами V164-9,5 МВт для комерційної експлуатації.
 Темп робіт зі спорудження вітропарку сповільнювала несприятлива погода, а згодом і криза, викликана COVID-19. Однак перешкоди вдалося подолати завдяки самовідданій роботі команди.
Перші 23 вітрогенератора на Northwester 2 згенерували електроенергію вже в січні 2020 року. З постачальником турбін, MHI Vestas, було укладено 15-річну угоду про обслуговування турбін.
Всі основні компоненти турбін зібрані і введені в експлуатацію в гавані Flushing. Вітроелектростанція розташована в 50 кілометрах від узбережжя Остенде в Бельгії.
https://uaenergy.com.ua/post/33098/v-beljgii-zapustili-pervyy-offshornyy-vetropark-s-turbinami-moschnostjyu-95-mvt-kazhdaya
 
 
Обсяг продажів вітрогенераторів у світі сягне $600 млрд до 2028 року

Експерти з Wood Mackenzie прогнозують, що глобальний середньорічний обсяг поставок вітряних турбін в грошовому еквіваленті складе 60 мільярдів доларів США в період з 2020 по 2028 рік. Це на 8% більше, ніж в 2019 році, коли обсяг реалізації вітрогенераторів склав $56 млрд.
Компанія наводить графік, де річні обсяги продажів розділені за компонентами. Зокрема, там є дані про частку вартості лопатей, веж та інших деталей.
 
Незважаючи на хороші перспективи протягом наступного десятиліття, коронавірус створює короткострокові перешкоди.
«Високі темпи будівництва нових об'єктів привели до нестачі лопатей і підшипників. Коронавірус поставив під загрозу приблизно 10-15% обсягів виробництва в Китаї, Іспанії та Італії. Проте, китайські компанії відновили виробництво на початку березня, що призвело до зниження прогнозу на 2020 рік всього лише на 3 ГВт», - зазначає Wood Mackenzie.
Трохи більше 6 мільярдів доларів на виробництво турбін та компонентів вже поставлено під загрозу в 1 кварталі 2020 року. Вплив коронавірусу може погіршити прогноз, якщо на підприємствах продовжуватимуться затримки відновлення виробництва. Пом'якшити цей вплив можна збільшуючи виробництво протягом останньої частини року та перенаправляючи поставки на інші ринки, такі як Індія та Мексика.
https://ecotown.com.ua/news/Obsyag-prodazhiv-vitrogeneratoriv-u-sviti-syagne-600-mlrd-do-2028-roku/ 
 
 
В Ірані побудують сонячну станцію потужністю 300 МВт

У одному з найстародавніших міст Ірану – Йєзді - побудують сонячну електростанцію потужністю 300 МВт.
Як повідомив генеральний директор з економіки і фінансових питань провінції Алі Намазі, найбільшу СЕС зведуть з іноземним капіталом, передає.
"Ліцензія на інвестицію електростанції була видана, і іноземний інвестор підготує ділянку для початку роботи, - зазначив він. – У проект інвестовано 300 млрд. євро».
Завдяки розташуванню у пустелі Йєзд вважається раєм для виробництва сонячної електроенергії в Ірані. Зараз у місті працює 7 сонячних електростанцій загальною потужністю 70 МВт з іноземним капіталом з таких країн, як Італія, Франція, Німеччина, Австрія, Нідерланди, Кіпр, Польща і ОАЕ.
https://ecotown.com.ua/news/V-Irani-pobuduyut-sonyachnu-stantsiyu-potuzhnistyu-300-MVt/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами