Альтернативна енергетика в світі: 20-26.01.2020

1406254558

ВДЕ виробили 98% електроенергії в Уругваї в 2019 році


У світі є країни, в яких на основі відновлюваних джерел енергії в
пригнічується обсягг електрики, що виробляється. До них відноситься, наприклад, Норвегія, де численні ГЕС виробляють майже всю електроевиробляється. У цьому ряду стоїть і Уругвай (населення: 3,5 млн).
Згідно з даними, опублікованими уругвайським державним енергетичним підприємством UTE, в 2019 році Уругвай виробив рекордну кількість електроенергії - 14 ТВт * год. При цьому 98% було вироблено на основі ВДЕ: 55,6% - ГЕС, 33,6% - вітер, 6% - біомаса і 2,8% - сонячна енергія (див. Графік вище).
За часткою вітрової енергії у виробництві електроенергії Уругвай займає друге місце в світі після Данії.
Всього лише 79% виробленої електроенергії було спожито в самому Уругваї, що залишилися 21% (близько 3 ТВт * год) були експортовані, головним чином, в Аргентину (2,4 ТВт * год) і Бразилію (0,6 ТВт * год):
Для резервування енергосистеми Уругваю і підтримки енергосистем сусідніх країн в листопаді 2019 року UTE відкрила парогазову електростанцію потужністю 540 МВт в Пунта-дель-Тігре. Вона здатна покривати до 25% попиту країни в електроенергії і складається з двох газових турбін потужністю 175 МВт кожна і парової турбіни 190 МВт. Електростанція дозволила замінити старий об’єкт теплової генерації Batlle y Ordonez потужністю 250 ГВт. Основною причиною потреби в тепловій генерації в країні є нестабільність гідрологічного режиму. «Нам більше не потрібно турбуватися про засухт», - зазначив на церемонії відкриття газової електростанції міністр промисловості, енергетики і гірничодобувної промисловості Уругваю Гільєрмо Мончеккі.
https://renen.ru/res-generated-98-of-electricity-in-uruguay-in-2019/


ОАЕ вкладе $105 млн доларів у розвиток «зеленої» енергетики у світі

Фонд розвитку Абу-Дабі(Об’єднані арабські Емірати) виділив близько 105 мільйонів доларів на «зелені» проекти у Антігуа і Барбуді, Буркіна-Фасо, Чаді, Кубі, Мальдівських Островах, Непалі, Сент-Люсії і Сент-Вінсент і Гренадіни.
ADFD, який надає країнам, що розвиваються недорогий капітал для розширення доступу до енергії, реалізує вісім проектів у рамках сьомого циклу партнерства з Міжнародним агентством з поновлюваних джерел енергії IRENA, передає wam.ae.
Зокрема, Антигуа і Барбудуа інвестують 15 мільйонів доларів у будівництво сонячно-вітрової електростанції потужністю 8 МВт. Очікується, що проект забезпечить енергопотреби 5500 домогосподарств і дозволить значно скоротити імпорт викопного палива.
У Буркіна-Фасо кредит ADFD у розмірі 5,5 мільйонів доларів вкладуть у будівництво сонячної електростанції потужністю 3 МВт. СЕС забезпечить електроенергією 40 000 чоловік у сільських районах.
У Чаді за кредитні 15 мільйонів доларів побудують сонячну електростанцію потужністю 6МВт, яка забезпечить енергопотреби понад 215 000 осіб.
На Кубі вкладуть надані Фондом 20 мільйонів доларів у зведення в Ісла-де-ла-Джувентуд сонячної електростанції потужністю 8,5МВт та системи зберігання енергії потужністю 2 МВт. Проект спрямований на підтримку енергетичного сектору, зниження споживання викопного палива, зниження рівня викидів вуглецю та безпечне споживання енергії з відновлюваних і стійких джерел забезпечить електроенергією 32 300 жителів.
ADFD виділить Мальдівським Островам кредит у розмірі 14 мільйонів доларів для будівництва у місті Адду заводу з переробки відходів в електроенергію потужністю 1,5 МВт. Проект зменшить залежність островів від імпортованого палива та забезпечить енергопореби 35 000 жителів.
Непал вкладе 10 мільйонів доларів наданих Фондом у зведення 20 біогазових реакторів.
У Сент-Люсії кредит ADFD у розмірі 15 мільйонів доларів США вкладуть у будівництво сонячної електростанції потужністю 10 МВт, систему зберігання енергії. Проект покликаний зменшити споживання дизельного палива.
Сент-Вінсент і Гренадіни вкладе 10 мільйонів доларів у будівництво сонячної електростанції потужністю 7 МВт, яка забезпечить енергопотреби 2444 домогосподарств.
Протягом семи циклів Фонд профінансував будівництво об’єктів на відновлюваних джерелах енергії у 26 країнах на $350 млн.
«Надання капіталу для підтримки впровадження відновлюваних джерел енергії є ключем до низьковуглецевого сталого економічного розвитку і відіграє центральну роль у досягненні позитивних соціальних результатів, - говорить генеральний директор IRENA Франческо Ла Камера. – Завдяки щедрому фінансуванню вісім обраних країн не лише зможуть реалізувати енергетичні і кліматичні плани, а й сприятимуть глобальним амбіціям з побудови сталого майбутнього».
https://ecotown.com.ua/news/OAE-vklade-105-mln-dolariv-u-rozvitok-zelenoi-energetiki-u-sviti-/


Німеччина вперше зайняла перше місце в Європі за продажами електромобілів в 2019 р

Маленька Норвегія з 5 млн населення рік за роком лідирувала в Європі за абсолютними цифрами продажів «чистих» електромобілів (BEV - battery electric vehicles) - машин, оснащених тільки електричним двигуном.
У 2019 картина змінилася. Норвегію обійшли відразу дві країни - ФРН і Голландія. Зростання ринку в Німеччині в порівнянні з 2018 р склало 75,5% - німці купили 63281 електромобіль, повідомляє Маттіас Шмідт з посиланням на дані KBA.
У Голландії було продано всього приблизно на тисячу електромобілів менше. Колосальне зростання продажів було відзначено в грудні минулого року.
На графіку нижче представлена європейська статистика продажів електромобілів, але вже включаючи спільні гібриди (PHEV) за одинадцять місяців 2019 року.
Очевидно, що за підсумками минулого року в цілому загальний обсяг продажів пелектромобілів в ФРН перевищить 100 тисяч одиниць. Непогано для країни, споживачі якої ще недавно зовсім не хотіли пересідати на електричні авто.
Зрозуміло, що в процентному відношенні частка електромобілів в німецьких продажах поки невелика. У той же час немає сумнівів, що вона буде рости в міру розширення модельного ряду і зниження вартості машин. Затверджена «Програма по захисту клімату» передбачає, що парк електромобілів в країні повинен досягти 7-10 млн одиниць до 2030 року.
https://renen.ru/germany-first-place-electric-car-market-in-europe-in-2019/


У Нідерландах починається будівництво найбільшого в країні морського вітропарку

Установка стане важливим кроком у досягненні країною кліматичної нейтральності. Для компанії Ørsted це буде перший морський вітропарк, побудований в Голландії.
Датська енергетична компанія Ørsted починає будівництво морської електростанції на шельфі Нідерландів. Як повідомляє Electrek, вітропарк Borssele 1 & 2 розміститься в 22 км від узбережжя провінції Зеландія.
Потужність установки складе 752 Мвт, що зробить її найбільшою морською вітрової електростанцією в країні. Вироблюваної енергії вистачить, щоб забезпечити потреби 1 млн домогосподарств.
Ørsted вже встановила перші платформи для вітряків. В цілому їх буде 94, розташуються вони на глибині від 14 м до 39,7 м. На кожній платформі встановлять по вітрогенератору Siemens Gamesa потужністю 8 МВт.
За словами генерального директора Ørsted Netherlands Стівена Енгельса, Borssele 1 & 2 стане першою вітровою електростанцією компанії в Нідерландах. Для місцевої влади це буде важливий крок у переході на відновлювану енергію.
Ставка на морський вітер, яку роблять уряди деяких європейських країн, виглядає виправданою, адже це величезне і все ще недовикористоване джерело енергії. Вже в найближчі 20 років галузь очікує значне зростання, пророкують експерти. За деякими оцінками, в перспективі морський вітер може давати в 18 разів більше енергії, ніж потрібно людству.
https://hightech.plus/2020/01/15/v-niderlandah-nachinaetsya-stroitelstvo-krupneishego-v-strane-morskogo-vetroparka


Німецька RWE звільнить 6 тисяч співробітників через закриття вугільних ТЕС в Німеччині

Найбільша енергогенеруюча компанія Німеччини повідомила про плани звільнити майже 1/3 своїх співробітників на тлі поступової відмови ФРН від використання бурого вугілля і закриття вугільних електростанцій.
У заяві німецької компанії наголошується, що рішення влади Німеччини відмовитися від використання бурого вугілля в якості джерела енергогенерації та закриття ТЕС приведуть до масового звільнення персоналу компанії.
Керівництво RWE назвало рішення про масове закриття вугільних ТЕС в Німеччині «диспропорційним», через що компанії доведеться скорочувати обсяг генерації вугільними ТЕС набагато швидше, ніж планувалося раніше. У компанії заявили про необхідність скоротити 3 тис. співробітників найближчим часом і ще 3 тис. - до 2030 р.
Уряд ФРН, як зазначив портал «Весті.Економіка», 16 січня оголосив про рішення повністю припинити до 2038 р використання бурого вугілля на своїй території в якості джерела палива для теплових електростанцій. Влада Німеччини пообіцяли виділити фінансову допомогу з федерального бюджету країни, для того щоб компенсувати втрати компаній і регіонах ФРН в результаті згортання вугільної генерації.
У RWE також заявили про те, що обіцяні уряду кошти в розмірі 2,6 млрд євро, які за планом будуть виплачені компанії в якості компенсації протягом наступних 15 років, будуть недостатніми для покриття всіх витрат, зазначивши, що поточні оцінки RWE припускають фінансові збитки в розмірі 3,5 млрд євро.
https://www.vestifinance.ru/articles/131387


Рухані заявив, що Іран збагачує урану більше, ніж до ядерної угоди

Іран більше не дотримується зобов’язань, накладених ядерною угодою зі світовими державами, продовжує збагачення урану і робить це в великих обсягах, ніж до підписання угоди.
Про це заявив лідер Ірану Хасан Рухані, передає Middle East Online.
«Сьогодні у нас немає ніяких обмежень в сфері ядерної енергетики ... Наше щоденне збагачення урану вище, ніж до угоди», - сказав Рухані.
За його словами, тиск на Іран зрослтає, але країна продовжує розвиватися.
Зараз Іран виробляє збагачений уран більше 3,67%, встановлених угодою, і не дотримується ліміту 300 кг, накладених на його запаси збагаченого урану.
Розповідаючи про великі обсяги, Рухані не уточнив, чи виробляє тепер Іран більшу кількість збагаченого урану, або збагачує руду ізотопами урану 235 на більш високому рівні, ніж до угоди.
http://oilreview.kiev.ua/2020/01/17/ruxani-zayavil-chto-iran-obogashhaet-urana-bolshe-chem-do-yadernogo-soglasheniya/


Розмір глобальних інвестицій в ВДЕ в 2019 році виріс на 1%

Інвестиції у відновлювану енергетику (без урахування великих ГЕС) у минулому році склали 282,2 млрд доларів США, що на 1% більше, ніж в 2018 році. На найбільшому світовому ринку (Китай) інвестиції впали, а на другому за розміром (США) досягли нового рекорду.
Рекордне зростання інвестицій був відзначений в офшорній вітроенергетиці. Вони склали 29,9 млрд доларів, що на 19% більше, ніж в 2018 році.
Вперше за десять років інвестиції в вітроенергетику (материкову і офшорну) перевершили інвестиції в сонячну енергетику. Вкладення в вітер, завдяки морському сегменту, виросли на 6% до $ 138,2 млрд, а в сонце знизилися на 3% до $ 131,1 млрд. Падіння капітальних витрат в вітровій і сонячній енергетиці ймовірно призвело до того, що за підсумками 2019 року в світі було побудовано сумарно 180 ГВт вітрових і сонячних електростанцій, на 20 ГВт більше, ніж в 2018 році, вважає BNEF.
Китай знову став найбільшим інвестором в відновлювані джерела енергії - в 2019 році, він інвестував 83,4 мільярда доларів, але це виявилося на 8% менше, ніж в 2018 році, і найнижчим показником з 2013 р Інвестиції в вітроенергетику в КНР зросли на 10% до 55 мільярдів доларів, а в сонячну енергетику впали на 33% до 25,7 млрд, що є всього лише третинлю китайських інвестицій в сонце в рекордному 2017 році.
США - друга за величиною країна-інвестор - витратила на ВДЕ $ 55,5 млрд, що на 28% більше, ніж в 2018 році. «Примітно, що в цей третій рік президентства Трампа, який не особливо підтримував відновлювані джерела енергії, інвестиції в чисту енергію США встановили новий рекорд», - зазначив Етан Зіндлер, глава американського представництва BNEF.
У 2019 Європа відстала від США, інвестувавши в ВДЕ 54,3 мільярда доларів, на 7% менше, ніж в 2018 році. Лідером стала Іспанія з 8,4 млрд доларів вкладень, що на 25% більше, ніж в 2018 році.
П’єтро Радо, старший фахівець BNEF з сонячної енергії, зазначає: «Інвестиції в сонячну енергію в Іспанії в 2019 році в розмірі 6 мільярдів доларів вражають, тому що ці проєкти будуються з рекордно низькою вартістю за мегават. Розробники зводять фотоелектричні парки з низькими тарифами, встановленими на державних аукціонах або, у все більшій мірі, без будь-яких субсидій».
Великобританія інвестувала 5,3 мільярда доларів (найнижчий показник з 2007 року), що не завадило «чистій» електроенергії обійти вуглеводні у виробленні електроенергії. Німеччина інвестувала в ВДЕ на 30% менше, ніж роком раніше - 4,4 мільярда доларів, що є найнижчим показником в 2004 року.
Представлені тут цифри BNEF включають в себе виключно інвестиції в об’єкти генерації, вони не включають вкладення в НДДКР, в спеціалізовані компанії за допомогою розміщення акцій, угоди на ринку венчурного та приватного капіталу.
https://elektrovesti.net/69213_razmer-globalnykh-investitsiy-v-vie-v-2019-godu-vyros-na-1

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами