Альтернативна енергетика в світі: 20-26 грудня 2021

875

Каліфорнія зобов'язала комерційні будівлі встановлювати сонячні електростанції та системи акумулювання

Штат Каліфорнія оновив свої стандарти енергоефективності будівництва, щоб включити вимогу до встановлення сонячних електростанцій та систем акумулювання у всіх комерційних і багатоквартирних будинках. Ще одна вимога передбачає, що всі нові будівлі, які оснащені сонячними панелями, мають встановити системи зберігання енергії, пише PV-magazine.
Каліфорнія стала першим штатом у Сполучених Штатах, який зобов’язав інтегрувати сонячні електростанції та системи акумулювання в усі майбутні комерційні будівлі.
Правила, за схвалення яких проголосувала Каліфорнійська комісія з чистої енергії (CEC), можна знайти в Стандартах енергоефективності будівництва 2022 року. За оцінками регулюючого органу, ця вимога може додати 280 МВт річних сонячних потужностей, а також 400 МВт*год систем акумулювання енергії.
Нове житлове будівництво також має бути готовим до встановлення систем акумулювання. Крім того, акумуляторні системи повинні мати можливість дистанційного програмування. Мотивацією цієї вимоги до програмування є мета держави використовувати розподілене накопичення енергії для «гармонізації» з електричною мережею. Багато з цих програмованих режимів також вимагають поєднання сонячної енергії з акумуляторною системою.
Всі ці стандарти сприяють досягненню Каліфорнією вуглецевої нейтральності до 2045 року.
https://ecotown.com.ua/news/Kaliforniya-zobov-yazala-komertsiyni-budivli-vstanovlyuvati-sonyachni-elektrostantsii-ta-sistemi-aku/


Іспанія інвестує 16,3 млрд євро у відновлювані джерела енергії, «зелений» водень і зберігання енергії

Іспанія схвалила план на 16,3 млрд євро для відновлюваних джерел енергії, екологічно чистого водню і зберігання енергії.
Проект з відновлення і перетворення економіки, або PERTE включає 6,9 млрд євро державного фінансування і 9,5 млрд євро приватних інвестицій, передає enerdata.net.
Більша частина коштів буде витрачена у період з 2022 по 2023 рік, а проекти бенефіціарів триватимуть до 2026 року.
Значна частина PERTE фінансуватиме проекти з екологічного водню за рахунок державних коштів у розмірі 1,6 млрд євро, що має залучити ще 2,8 млрд євро приватних інвестицій.
Іспанія прагне до 2030 року збільшити водневу потужність до 4 ГВт, що складе 10% від цільового обсягу виробництва Європейського Союзу. PERTE також виділяє 765 млн євро на впровадження та інтеграцію відновлюваних джерел енергії, приділяючи особливу увагу морській енергетиці, що має залучити ще 1,6 млрд євро приватних інвестицій.
Крім того, 620 млн євро державних коштів підуть на підтримку інтелектуальних мереж і систем зберігання електроенергії, що дозволить мобілізувати ще 990 млн євро.
Нарешті, PERTE виділить майже 3,4 млрд євро на сприяння заходам, спрямованим на створення сприятливих умов для реалізації плану - розвиток самостійного споживання у компаніях, мобільність відновлюваних джерел газу, що має залучити понад 4 млрд євро приватних інвестицій.
https://ecotown.com.ua/news/Ispaniya-investu-16-3-mlrd-vro-u-vidnovlyuvani-dzherela-energii-zeleniy-voden-i-zberigannya-energii/


ЄС схвалив виділення 900 млн євро для стимулювання постачання водню з третіх країн

Євросоюз виділить 900 млн євро для виробництва «зеленого» водню у третіх країнах.
Ініціативу Федеративної республіки Німеччини H2Global схвалила Європейська комісія, передає mind.ua.
«Ініціатива необхідна для задоволення попиту на «зелений» водень усередині ЄС шляхом розвитку потенціалу водневого електролізу поза його межами, - пояснюють в ЄК. - H2Global сприятиме реалізації стратегії Green Deal, не порушуючи при цьому правила конкуренції на ринку ЄС».
Проекти з виробництва «зеленого» водню та його похідних - аміак, метанол - будуть відбиратися на основі тендеру та у суворій відповідності до критеріїв стійкості, зазначають у Брюсселі.
Ініціатива розрахована на десять років та розпочнеться з моменту підписання першого контракту.
Згідно з «Водневою стратегією для кліматично нейтральної Європи», яку Єврокомісія затвердила минулого року на період до 2050 року, виробництво «зеленого» водню у ЄС має досягти десять млн тонн на рік вже до кінця цього десятиліття.
https://ecotown.com.ua/news/S-skhvaliv-vidilennya-900-mln-vro-dlya-stimulyuvannya-postachannya-vodnyu-z-tretikh-krain/


Льодовики у Гімалаях тануть з рекордною швидкістю

За останні десятиліття Гімалайські льодовики дуже активно втрачали лід - у десять разів швидше, ніж 400-700 років тому, під час Малого льодовикового періоду.
Про це розповіли вчені з Університету Лідса у статті, опублікованій в Scientific Reports, передає inscience.news.
«Ми реконструювали протяжність і форму 14 798 гімалайських льодовиків під час Малого льодовикового періоду, 400-700 років тому, щоб оцінити танення льоду з того часу, - розповідають науковці. – Виявилося, що відтоді льодовики зменшилися з 28 000 км2 до 19 600 м2, втративши близько 40% площі, а також 390-586 км3 льоду, що еквівалентно льодам Альп, Кавказу і Скандинавії разом узятим».
Також танення гімалайських льодовиків підняло рівень Світового океану на 0,92-1,38 мм.
"Наші результати показують, що тепер Гімалайські льодовики втрачають лід зі швидкістю, яка принаймні у десять разів перевищує середню швидкість танення, - розповів співавтор дослідження Джонатан Каррівік. - Таке прискорення темпів збігається зі зміною клімату, викликаною діяльністю людини".
Гімалайський гірський хребет містить третій за величиною крижаний масив у світі, поступаючись тільки Антарктиді і Арктиці. Прискорення танення його льодовиків має серйозні наслідки для сотень мільйонів людей, що залежать від основних річкових систем Азії, таких як Брахмапутра, Ганг та Інд.
В ході досліджень вчені використовували супутникові знімки і цифрові моделі рельєфу Гімалаїв. На знімках були виявлені хребти, що відзначали межі колишнього льодовика. Використовуючи їх геометрію, дослідники оцінили протяжності льодовика і висоту його поверхні. Автори показали, що найбільша втрата льоду відбувається у східних регіонах, включаючи Східний Непал і Бутан в умовах впливу мусонів і орографічних ефектів.
Гімалайські льодовики зникають у 2,5 рази швидше у регіонах, де до них прилягають озера, на яких негативно позначається глобальне потепління. Кількість і розмір подібних озер збільшується з кожним роком. Крім того, вдвічі швидше тануть льодовики вкриті сміттям.
Гімалайські льодовики скорочуються набагато швидше, ніж інші, в інших частинах світу — швидкість втрати льоду дослідники описують як «виняткову».
Малий льодовиковий період - період глобального відносного похолодання, який відбувався на Землі протягом XIV–XIX століть. Найхолодніший період за середньорічними температурами за останні 2 000 років і тривав з 1 303 по 1 860 рік.
https://ecotown.com.ua/news/Lodoviki-u-Gimalayakh-tanut-z-rekordnoyu-shvidkistyu/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами