Альтернативна енергетика в світі: 15-21.03.2021

954471_4_90170_q_WzqnBPO-1280x720

Австралія відмовиться від біорозкладного пластика до липня 2022 року.


Біопластик повністю зникне у рамках реалізації Національного плану боротьби з пластиковим забрудненням, який запустив Федеральний уряд, передає inhabitat.com. 
«Більшість країн, що мають плани зменшення забруднення пластиком, схильні проявляти поблажливість до біорозкладаних пластикових виробів, - зауважують експерти. – Однак біорозкладаний пластик нічим не краще звичайного».
Термін "біорозкладаний пластик" використовується для позначення пластику, отриманого з рослинних матеріалів, і вважається, що він піддається біологічному розкладанню після використання. Його також часто називають біопластиком.
Вважається, що біорозкладаність - це добре, але немає ніяких стандартів, що регулюють тип продуктів, які можуть бути позначені як біорозкладані. Деяким з цих продуктів може знадобитися кілька десятиліть або століть на звалищах, перш ніж вони розкладуться.
Оприлюднений план спрямований на те, щоб об'єднати учасників галузі і виробити шлях у вирішенні цієї проблеми. Його реалізація призведе до поступової відмови від «фрагментованого» пластику до липня 2022 року.
План буде спрямований на заборону одноразових пластмас на пляжах, заборону виробництва упаковки з пінополістиролу і введення мікропластикових фільтрів для пральних машин.
Проблема переробленого пластику також викликає заклопотаність австралійського уряду. Багато компаній виробляють пластмаси у величезних кількостях і маркують їх як придатні для вторинної переробки.
В Австралії тільки 18% пластмас переробляються, а в усьому іншому світі — 9%. Переробка пластмас -це процес, який все ще стикається з безліччю проблем. По-перше, переробка відходів дуже дорога у порівнянні з виробництвом нових пластмас з викопного палива. В результаті більшість компаній вважають за краще інвестувати у виробництво нового пластику.
В Австралії система рециркуляції розвинена, але вона стикається з проблемами вартості і поділу відходів на рівні житла.
Національний план пластмас також буде спрямований на боротьбу з компостованим пластиком. Австралійський уряд вже має нормативні стандарти та сертифікати для цього типу пластику.
https://ecotown.com.ua/news/Avstraliya-vidmovitsya-vid-biorozkladnogo-plastiku-do-lipnya-2022-roku/
 
 
У Японії закрили атомну електростанцію за позовом громадян

У Японії закрили атомної електростанції "Токай-2" за позовом громадян.
Постанову про припинення роботи АЕС виніс Окружний суд Міто 18 березня, передає english.kyodonews.net.
Приводом до судового розгляду послужив позов 224 осіб, які вимагають судової заборони роботи старіючої АЕС.
Суд погодився з доводами позивачів, заявивши, що готовність до ліквідації наслідків стихійного лиха на АЕС вкрай недостатня, і визнавши відсутність продуманих планів евакуації та системи їх реалізації.
Адвокати, які представляли інтереси позивачів, назвали це рішення "епохальним".
Позивачі, які є жителями префектури Ібаракі і Токійської агломерації, подали позов у 2012 році проти Japan Atomic Power Co., керуючої однореакторної АЕС у Токаї (префектура Ібаракі).
Одним з ключових моментів у судовому спорі була оцінка базового сейсмічного показника руху ґрунту японською атомною енергетикою для району навколо АЕС.
Від цього показника залежить наскільки можуть зійти грунти при землетрусі, максимальної інтенсивності на даній ділянці. Атомна електростанція розраховується і будується на основі цього показника, який також використовується для оцінки безпеки роботи станції.
Після ядерної катастрофи на Фукусімі в 2011 році урядові правила щодо ядерних реакторів в 2013 році були посилені. Зокрема вони зобов'язали власників АЕС враховувати більшу інтенсивність землетрусів, ніж передбачалося раніше, коли фахівці встановлювали базові цифри сейсмічного руху грунту.
Японська атомна енергетика розрахувала шукану цифру на основі даних про минулі землетруси, що сталися навколо місць будівництва станцій.
При розрахунку показника японське управління з ядерного регулювання (NRA), також закликає операторів станцій враховувати як ймовірність більш високі коливання земної кори. NRA зазначає, що основою оцінки базового сейсмічного показника руху грунту, що визначається існуючим методом розрахунку, є середнє значення цифр, отриманих з досвіду минулих землетрусів. Японська атомна енергетика закладала в свій базовий сейсмічний показник руху грунту норму в 50% вище середнього значення.
Але позивачі заперечили, що «подушка безпеки» повинна бути у чотири рази вище нинішньої, щоб забезпечити безпеку АЕС.
Інший спірний момент полягав у тому, чи був доречний при розрахунку базового руху грунту метод японської атомної енергетики з виявлення сейсмічного розлому, здатного викликати землетрус.
Енергетики заявляли, що цей метод був створений на основі накопичених даних. Позивачі ж оскаржували, що цей метод не враховує сильні підземні поштовхи, подібні викликаним великим Східно-японським землетрусом магнітудою 9,0 в березні 2011 року.
Суд також заслухав питання про те, чи придатний реактор, який почав роботу в 1978 році, для продовження експлуатації.
У листопаді 2018 року NRA схвалила продовження на 20 років 40-річного розрахункового терміну служби атомної станції «Токай-2».
Позивачі, зі свого боку вважають, що заходи щодо захисту кабелів і стійкості труб до землетрусів були недостатніми.
Позивачі також висловили стурбованість тим фактом, що в радіусі 30 км від АЕС проживає близько 940 тисяч осіб, що є максимальним серед усіх ядерних об'єктів країни.
На момент прийняття рішення станція простоювала, так як оператор АЕС Japan Atomic Power намагався приготувати станцію до проходження вимог, необхідних для повторного запуску. Основний 40-річний термін роботи електростанції завершився у листопаді 2018 року.
АЕС "Токай-2" була відключена після пошкодження в результаті цунамі, що послідувало за Великим Східно-японським землетрусом.
Електростанцію "Токай-2" вже намагалися закрити у 2011 році у зв'язку з високою щільністю населення в околицях станції. Однак після виникнення дефіциту електроенергії АЕС отримала дозвіл на перезапуск своїх реакторів.
Це рішення стало другим випадком зупинки японської АЕС за розпорядженням суду після катастрофи на станції «Фукусіма-1». Перший випадок стався у 2014 році на електростанції «ОІ», коли окружний суд Фукуї постановив припинити експлуатацію двох енергоблоків.
https://ecotown.com.ua/news/U-YAponii-zakrili-atomnu-elektrostantsiyu-za-pozovom-gromadyan/
 
 
Xiaomi випустить власний топовий електромобіль

У мережі з'явилася інформація про найближчі плани Xiaomi. Як з’ясувалося, вже протягом 1-2 місяців компанія має намір розпочати розробку власного «топового» електромобіля.
Відповідати за проєкт буде ветеран бренду Ван Чуань.
На тлі таких новин, акції Xiaomi підскочили на 2,6% на Гонконгській біржі, пише ITHome. При цьому повідомляється, що новий транспортний засіб від ІТ-гіганта буде позиціонуватися приблизно так само, як автомобілі Xiaopeng. Тобто як топові автомобілі, сконцентровані на використанні новітніх технологічних розробок.
Раніше повідомлялося, що компанія Xiaomi планує випускати електромобілі.  Китайський виробник почав цілу кампанію.  Вони створили форум-опитування, щоб з'ясувати, яку машину в підсумку хочуть побачити потенційні покупці.  Це і дає зрозуміти, що чутки про електромобілі Xiaomi небезпідставні.
https://elektrovesti.net/74978_xiaomi-vipustit-vlasniy-topoviy-elektromobil
 
 
У Франції реалізували енергоефективну еко-будівлю Be Issy

photo-2021-03-19-16-18-09

У Франції, в місті Іссі-ле-Муліно, успішно реалізували одну з перших екологічних будівель в країні. Be Issy - це сучасна житлова та комерційна будівля, що виробляє більше енергії, ніж споживає, і демонструє максимальну ефективність та виробництво енергії в новому екологічному дизайні. Be Issy підтримує свою повсякденну діяльність, використовуючи потужність сонячних панелей SunPower, а також багатьох інших природозберігаючих матеріалів, технік, конструкцій та архітектурних концепцій.
Природнє сонячне світло проникає через великі вікна, а зовні та на терасах ростуть сади. Ставши домівкою для компаній та офісів, будівля може похвалитися додатковими зручностями, щоб насолоджуватися трапезою та проводити конференції.
За лаштунками - будівля безшумно працює над виробленням чистої енергії, яка забезпечує її власну діяльність.
Екологічне будівництво та дизайн
Завершена влітку 2018 року, восьмиповерхова будівля розташована неподалік від станції метро Issy RER C - для зручності поїздок на роботу та транспортного сполучення. Вона передає сучасність та футуристичне мислення у своєму функціональному тринаправленому дизайні, використанні зелених насаджень, відповідальному естетичному підході та в данині збереженню біорізноманіття в усьому.
Виходячи з концепції проекту, партнер з відновлюваних джерел енергії та установник сонячної станції - компанія Solstyce, обрав технологію SunPower. Додавання сонячної станції до будівлі та отримання екологічних відзнак та сертифікатів були необхідними для збільшення вартості власності, забезпечуючи розумний фінансовий підхід для інвесторів.
Коли в 2015 році була розроблена концепція Be Issy, підрядники передбачили майбутні тенденції та правила зеленого будівництва, такі як енергетично позитивний та вуглецево негативний моменти. Зараз у 2020 році підрядники розглядають такі норми, як RE2020, які включатимуть екологічні та енергетичні вимоги. Зроблені кроки на випередження гарантують, що вартість будівлі не буде втрачена.
“Прийняття інноваційного, орієнтованого на майбутнє, підходу, шляхом дотримання очікуваних у майбутньому будівельних стандартів гарантує, що будівля з часом досягне вищої вартості, що в кінцевому підсумку створює кращі фінансові інвестиції. Це економічний розрахунок і реальність”, – наголосив директор з продажу Solstyce Луїс Сіранд.
Сертифікати сталого розвитку, отримані проектом, включають відзнаки найвищого рівня BiodiverCity, WiredScore Gold, Well Gold 2017, BEPOS Effinergie та BREEAM.
Будівля також була однією з перших, що отримала відзнаку BEPOS (будівля з позитивною енергією) та сертифікацію для благополуччя користувачів WELL.
Система сонячних панелей Be Issy потужністю 219 кВт включає панелі SunPower E20-327 COM (327 W), розташовані нагорі будівлі.
"Дах - це обмежена в просторі зона, в якій було багато перешкод та функціональних елементів, що ускладнювало накопичення достатньої потужності на даху", - сказав Сіранд. "Технологія SunPower дозволила досягти енергетичних потреб, щоб виконати вимоги з оцінювання та відзнак".
https://elektrovesti.net/74974_u-frantsii-realizuvali-energoefektivnu-eko-budivlyu-be-issy
 
 
 
Австралія додала рекордні 7 ГВт сонячної та вітрової генерації у 2020 р

Австралійський державний орган Clean Energy Regulator опублікував у березні звіт про розвиток відновлюваної енергетики у 2020 році, як частина доповіді про вуглецевий ринок (Quarterly Carbon Market Report).
У 2020 році в Австралії були введені в експлуатацію сонячні та вітрові електростанції загальною потужністю 7 ГВт - 3 ГВт покрівельних сонячних електростанцій, 1,7 ГВт великомасштабних сонячних об'єктів та 2,3 ГВт вітрових електростанцій.
Раніше регулятор прогнозував, що сонячна та вітрова енергетика, взяті разом, виростуть на 6,3 ГВт, проте прогноз був перевершений. Допоміг, як не дивно, COVID-19, точніше, пов'язаний з ним карантин. Як зазначили автори звіту, громадяни сиділи по домівках, працювали віддалено та більше часу займалися облаштуванням жител. Тому і встановили більше покрівельних сонячних електростанцій, ніж зазвичай.
У період з 2018 по 2020 рік Австралія щорічно додавала в середньому більше, ніж 6 ГВт відновлювальних потужностей - усього 18,3 ГВт, інвестиції в які склали 26,5 млрд австралійських доларів (20,5 млрд доларів США). Очікується, що приблизно такий же темп зростання збережеться до 2022 року.
«Не дивно, що вироблення відновлюваної енергетики на Національному ринку електроенергії (NEM) перевищило 30% до кінця 2020 року, що на 5% більше в порівнянні з попереднім роком», - сказав Девід Паркер, голова Clean Energy Regulator.
У звіті також підтверджується, що Австралія досягла своєї мети по виробленню на основі відновлюваних джерел енергії в 33 тис. гігават-годин (ГВт * год). Регулюючий орган очікує, що у 2021 році виробіток може досягти 40 тис. ГВт * год.
Нагадаємо, що в Південній Австралії побудують вітрову та сонячну електростанції з системою зберігання енергії за 3 мільярди доларів.
https://elektrovesti.net/74964_avstraliya-dodala-rekordni-7-gvt-sonyachnoi-ta-vitrovoi-generatsii-u-2020-r

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами