Альтернативна енергетика в світі: 19-25.11.2018



Іспанія опублікувала план повного переходу на «зелену» енергетику до 2050 року


Уряд Іспанії опублікував новий кліматичний план, згідно з яким країна повинна повністю перейти на забезпечення електроенергії з відновлювальних джерел до 2050 року.
Як повідомляє Європравда з посиланням на Euractiv, цей намір навіть перевершує чинні плани Євросоюзу.
У законопроекті, представленому урядом у вівторок, 13 листопада, соціалістичний уряд Іспанії виклав свої плани на 2030 і 2050 роки. Головна ціль: Іспанія, п’ята за розміром економіка ЄС, повинна перейти на 70% забезпечення електроенергії з відновлювальних джерел до 2030 року.
До 2050 року Іспанія планує отримувати з відновлювальних джерел (вітру, сонячної енергетики та гідроенергетики) всю електроенергію.
Станом на 2016 рік Іспанія отримувала 23% електроенергії з відновлювальних джерел. На другому місці – атомна енергетика (понад 20%).
Для того, щоб вилучити з енергетики вугілля, нафту й газ, Іспанія планує припинити випуск ліцензій на розвідку невідновлювальних ресурсів, заборонить фрекінг та відмовиться від нових субсидій на викопні види палива.
Щонайменше 20% національного бюджету планують виділяти на кліматичну на діяльність у сфері клімату.
Згідно з інформацією джерел, законопроект буде поданий до парламенту Іспанії до кінця року.
Як повідомляв УНІАН, аналітична група Bloomberg New Energy Finance вважає, що вироблення альтернативної енергії у світі збільшиться до 50%. Так, у 2050 році будівництво нової сонячної електростанції буде на 71% дешевше, ніж зараз, а вітряної – на 58%.
https://ecology.unian.ua/alternativeenergy/10337370-ispaniya-opublikuvala-plan-povnogo-perehodu-na-zelenu-energetiku-do-2050-roku.html


В Іспанії планують закрити сім АЕС

Влада Іспанії розраховують з 2023 до 2028 року закрити сім діючих в країні атомних електростанцій. Також влада не має наміру продовжувати ліцензії атомних електростанцій, термін експлуатації яких досягне 40 років.
Про це заявив державний секретар з енергетики Хосе Домінгес.
Згідно з планами, АЕС Almaraz I буде закрита у вересні 2023 року, Almaraz II в липні 2024 року, Ascу I в грудні 2024 року, Cofrentes в березні 2025 року, Ascу II в березні 2026 року, Vandellуs II в березні 2028 і Trillo в серпні того ж року.
«Ми будемо вести переговори, щоб закриття проходило в злагоді з підприємствами і послідовно, з гарантіями для подальшого демонтажу», - вказав він.
До слова, в новому бюджеті ЄС намічено виділити на роботи по закриттю іспанських АЕС до 780 млн. Євро. А також підвищення національного співфінансування з 14% до 20%.
В цілому, в світі закривають АЕС.
Наприклад, Італія мала чотири діючі АЕС. У 1987 у зв’язку з катастрофою на Чорнобильській АЕС італійці провели референдум про доцільність використання атомної енергетики. Більшість громадян висловилися за відмову від мирного атома. Остання АЕС Італії була зупинена в 1990 році. Але до 2011 року в Італії можна було розвивати нову ядерну програму, але на референдумі 2011 року 94% громадян висловилися за анулювання цього закону.
У листопаді 1978 на референдумі 51% австрійців висловилися проти атомної енергії, що і поклало кінець ядерної програми країни. Відмова від атомної енергетики в Австрії не обмежується відмовою від експлуатації АЕС. Австрія забороняє імпортувати електрику, вироблене АЕС інших країн.
На території Німеччини знаходяться 17 ядерних реакторів. Частина з них вже зупинена. Німецька концепція «енергетичний поворот» (Energiewende) має на увазі, що до 2022 року країна повністю відмовиться від АЕС і замінить їх потужностями на основі відновлюваних джерел енергії (ВДЕ).
У Бельгії розташовані дві АЕС з 7-ю реакторами. Рішення про поступову відмову від атомної енергетики було прийнято урядом в 1999 році. Бельгія планує зупинити свої реактори до 2025 року.
У Швеції три АЕС з 10-ма атомними реакторами. У 1980 р на референдумі шведи прийняли рішення про поетапне виведення АЕС з експлуатації. Частина реакторів були закриті 1999 і 2005 рр. У 2015 р шведська компанія «Ваттенфаль» повідомила, що в 2018-2020 рр. зупинить раніше терміну два реактора на АЕС «Рінгхальс». До середини 2017 р закрили один з реакторів станції «Оскарсхамн».
https://elektrovesti.net/63504_v-ispanii-planiruyut-zakryt-sem-aes


У Чехії проекти, пов’язані із сонячною енергією можуть вилучити з майбутніх аукціонів з ВДЕ

Уряд Чехії запропонував виключити участь в аукціонах великомасштабних проектів сонячної енергетики. Згідно з положеннями нового програмного документа, до участі в аукціонах допускатимуться проекти, які передбачають використання гідро- і вітрової енергії, а також біомаси.
«Поки що це тільки проект, і я сподіваюся, що будуть внесені відповідні зміни, які дозволять сонячній енергетиці конкурувати з іншими видами ВДЕ на майбутніх аукціонах», - зазначив Ян Крчмар, голова чеської Асоціації сонячної енергетики.
«Ми, природно, будемо виступати за аукціони, які були б доступні для всіх технологій поновлюваних джерел енергії. З огляду на досвід Німеччини та інших країн, зі схожим географічним положенням, можна сміливо припустити, що в Чехії сонячна енергетика може стати найдоступнішим джерелом електроенергії».
Документ представлений урядом все ж передбачає можливість участі в аукціонах деяких проектів сонячних електростанцій, але їх потужність не може перевищувати 1 МВт.
Для популяризації фотоелектричних установок в Чеській Республіці запустили програму енергозбереження Green Savings Program, дія якої поширюється на сонячні панелі для будинку, а також сонячні системи з акумуляторами.
Сплеск зростання цього сегмента ринку в останній раз був зафіксований ще в 2013 році, коли на дахах чеських будинків масово встановлювалися сонячні модулі, загальна установлена потужність яких перевищила 55 МВт. Значна частина сонячної енергії в країні виробляється невеликими сонячними станціями, які з’явилися в період між 2008 і 2013 роками, завдяки урядовій програмі підтримки діяла в той час.
В кінці 2016 року сумарний потужність сонячних електростанцій в Чеській Республіці склала близько 2,08 ГВт.
https://elektrovesti.net/63521_v-chekhii-proekty-svyazannye-s-solnechnoy-energiey-mogut-isklyuchit-iz-budushchikh-tenderov-po-vie

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами