Альтернативна енергетика в світі: 17-23 січня 2022

875

Африка та Близький Схід мають найбільший потенціал для виробництва дешевого «зеленого» водню – IRENA
Африка та Близький Схід мають найбільші технічні можливості для виробництва дешевого «зеленого» водню.
Як повідомляється у звіті Міжнародного агентства з відновлюваних джерел енергії (IRENA), технічний потенціал електролізних потужностей у цих двох регіонах світу дорівнює 2715 ЕДж та 2023 ЕДж відповідно, передає greendeal.org.ua.
Згідно з підрахунками, до 2050 року собівартість виробництва «зеленого» водню в Африці на південь від Сахари та Близькому Сході(включаючи Північну Африку) не перевищуватиме $1,5/кг.
Найменший технічний потенціал, заснований на оцінці потужностей відновлюваних джерел енергії і цінах на електроенергію в регіоні, має Південна Азія (64 ЕДж) і Європа (88 ЕДж).
Аналітики уточнюють, що на формування потенційних світових лідерів у сфері виробництва «зеленого» водню до 2050 року, крім технічного аспекту, впливає також рівень державної підтримки, політична стабільність регіону, структура енергобалансу та потенційний попит на водень.
За оцінками експертів IRENA, до 2050 року на «зелений» водень та його похідні(аміак та ін.) припадатиме близько 12% світового енергоспоживання за умови послідовного виконання країнами зобов’язань щодо обмеження глобального потепління на рівні 1,5 градуса за Цельсієм.
При такому ж сценарії попит на електроенергію, необхідної для виробництва водню, досягне 21 000 ТВт-год до середини століття, що майже еквівалентно загальному електроспоживанню у світі у даний час. При цьому на виробництво водню та його похідних припадатиме 30% світового попиту на електроенергію, прогнозують аналітики.
Міжнародна торгівля воднем зростатиме у 2030-х роках у міру зниження його собівартості, тоді як попит на цей енергоносій стрімко зростатиме з 2035 року.
IRENA прогнозує, що у 2050 році дві третини «зеленого» водню будуть використовуватися на місцевому рівні, решта — реалізовуватися за кордон.
При цьому 50% «зеленого» водню постачатиметься трубопроводами, у тому числі адаптованими газопроводами, ще 50% – у вигляді похідних від водню(переважно аміаку) морськими суднами, йдеться у звіті.
https://ecotown.com.ua/news/Dlya-modernizatsii-TETS-potribno-900-mln-u-prioriteti-naroshchuvannya-chastki-VDE-Naftogaz-Teplo-/


ЄБРР має намір спрямовувати 100% інвестицій у «зелені» проекти з 2022 року
З 2022 року Європейський банк реконструкції та розвитку націлений інвестувати лише у ті проекти, які відповідають цілям Паризької угоди щодо клімату.
Про це заявив провідний менеджер ЄБРР з питань «зеленої» економіки та клімату Олександр Ніколаєнко, передає greendeal.org.ua.
«Мета, яку ставить перед собою банк, полягає у тому, щоб 100% наших інвестицій, розпочинаючи з 2022 року, відповідали цілям Паризької угоди, – сказав він на відкритті другої черги програми «Кліматичні інноваційні ваучери» 17 січня. - Не допустити зростання середньосвітової температури більше ніж на 1,5 градуса Цельсія».
Водночас він зазначив, що у 2021 році ЄБРР інвестував більшу частину коштів у «зелені» проекти.
«Минулого року ЄБРР став більше ніж наполовину «зеленим» банком», – зазначив він. - 51% наших інвестицій у всіх країнах, де ми працюємо, – інвестиції у «зелену» економіку, енергоефективність, відновлювану енергетику, заходи щодо адаптації до зміни клімату, а також у практики з управління відходами та біорізноманіттям”.
ЄБРР працює у 38 країнах світу та є провідним інституційним інвестором в Україні. Банк уже інвестував понад 15,5 млрд євро у 507 проектів у всій країні, приділяючи основну увагу наданню допомоги у стабілізації економіки та закріпленні результатів реформ, підвищенню енергоефективності та енергетичної безпеки, а також підтримці проектів у сільському господарстві, промисловості та сфері малого та середнього бізнесу.
https://ecotown.com.ua/news/BRR-ma-namir-spryamovuvati-100-investitsiy-u-zeleni-proekti-z-2022-roku/


Хімічне забруднення перевищило безпечну для людства межу – The Guardian
Вчені вважають, що хімічне забруднення планети нині загрожує стабільності екосистем, від яких залежить людство, повідомляє The Guardian.
Особливе занепокоєння вчених викликає пластик, а також 350 тисяч синтетичних хімічних речовин, включаючи пестициди, промислові сполуки та антибіотики. Забруднення пластиком зараз зустрічається скрізь – від вершини Евересту до найглибших океанів, а деякі токсичні хімічні речовини, такі як ПХД, довговічні та поширені.
Дослідники дійшли висновку, що хімічне забруднення перетнуло «планетну межу», точку, в якій антропогенні зміни Землі виштовхують її за межі стабільного середовища останніх 10 тисяч років. Хімічне забруднення шкодить системам Землі, біологічним та фізичним процесам, що лежать в основі всього живого. Наприклад, пестициди знищують багатьох комах, що є важливими для всіх екосистем і, отже, для забезпечення чистого повітря, води та їжі.
«З 1950 року виробництво хімікатів зросло у п’ятдесят разів, і, за прогнозами, до 2050 року воно знову потроїться», – сказала Патрісія Вілларубія-Гомес, кандидат наук і науковий співробітник Стокгольмського центру стійкості (SRC).
Визначити, чи перетнуло хімічне забруднення планетарну межу, складно, оскільки не існує базової лінії, на відміну від кліматичної кризи та доіндустріального рівня CO2 в атмосфері. Існує також безліч зареєстрованих для використання хімічних сполук – близько 350 тисяч – і лише крихітна частина їх була оцінена на предмет безпеки.
Тому дослідники використовували комбінацію вимірювань для оцінки ситуації. Зокрема, зростаючу швидкість виробництва хімічних речовин та їх викид у навколишнє середовище, що відбувається набагато швидше, ніж здатність органів влади відстежувати або розслідувати вплив.
Відомі негативні наслідки деяких хімічних речовин, від видобутку викопного палива для його виробництва до їх витоку в навколишнє середовище, також були частиною оцінки. Вчені визнали, що дані були обмежені в багатьох галузях, але заявили, що докази вказують на порушення планетарної межі. Наприклад, загальна маса пластику зараз перевищує загальну масу всіх живих ссавців.
Дослідники стверджують, що потрібне посилене регулювання та, в майбутньому, фіксоване обмеження на виробництво та випуск хімічних речовин.
https://ecotown.com.ua/news/KHimichne-zabrudnennya-perevishchilo-bezpechnu-dlya-lyudstva-mezhu-The-Guardian/


Німеччина оприлюднила нові заходи щодо досягнення 80% енергобалансу відновлюваних джерел енергії
Німеччина повинна буде знизити споживання енергії на 20-25% і збільшити частку відновлюваних джерел енергії у своєму енергобалансі до 80% до 2030 року. Як зазначається у доповіді Про захист клімату опублікованій Федеральним міністерством економіки та захисту клімату, це необхідно задля скорочення викидів парникових газів на 65% до 2030 року порівняно з рівнем 1990 року.
У звіті міститься кілька рекомендацій, у тому числі збільшення обсягу торгів на відновлювані джерела енергії(особливо для обсягів, специфічних для технологій), підвищення визначеності планування для установок на відновлюваних джерелах енергії і "закон про вітер на землі", що передбачає виділення у середньому 2% земель федеративної одиниці і спільноти для вітроенергетики, з метою досягнення більше 100 ГВт берегової вітрової потужності до 2030 року.
Що стосується морської вітроенергетики, то вона націлена на 30 ГВт до 2030 року, 40 ГВт - до 2035 року і не менше 70 ГВт - до 2045 року. Звіт також спрямований на розвиток сонячної енергетики за допомогою пакету, що зобов'язує оснастити всі нові комерційні та приватні будівлі сонячними панелями, збільшити порогові значення тендерів і прискорити процедури планування та затвердження, щоб додати 20 ГВт річної сонячної потужності і досягти 200 ГВт сонячної потужності у 2030 році.

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами