Альтернативна енергетика в світі: 16-22.12.2019



У США запускають перший на планеті металургійних завод, який працює на енергії вітру

Міні-металургійний завод в Міссурі вартістю 250 мільйонів доларів, відкриття якого очікується до кінця року, є партнерством між сталеливарною компанією Nucor і місцевої енергетичної компанією Evergy. Він буде працювати на електроенергії, отриманої від вітрогенераторів сумарною потужністю 75 мегават.
 Цікаво, що завод Nucor спочатку не замислювався над метою використання енергії вітру, але керівник Evergy розповів, що конкурентоспроможна ціна в кінцевому підсумку привела до того, що сталеливарна компанія вирішила вибрати вітер.
Велику роль в цьому зіграло те, що в штаті Міссурі є закон, який дозволяє комунальним підприємствам застосовувати пільгові тарифи на електроенергію для виробників алюмінію і сталі, які купують значні обсяги енергії.
В електронному листі Nucor сказав, що вони постійно шукають способи підвищити свою енергоефективність, щоб зменшити їх вплив на навколишнє середовище.
На заводі Nucor буде зайнято близько 250 чоловік, і він буде використовувати енергію, вироблену Evergy, в тому числі з нової вітряної електростанції, для харчування дугових електропечей, які будуть плавити лом і перетворювати його в нову перероблену сталь.
Завод Nucor в Міссурі це не єдина сталеливарна компанія в США, яка планує працювати на поновлюваних джерелах енергії.
В кінці вересня Xcel Energy досягла угоди з Lightsource BP, яка є найбільшим в Європі виробником сонячної енергії і наполовину належить британському нафтовому гігантові і сталеливарному заводу EVRAZ North America, про будівництво сонячної електростанції потужністю 240 мільйонів доларів США в Пуебло, штат Колорадо, потужністю 240 МВт.
За словами компанії, завод Євразії стане найбільшою в США сонячною електростанцією, призначеною для одного споживача, коли він вступить в дію в 2021 році. Євраз виробляє сталь для рейок, труб і катанки.
Раніше Xcel вирішила закрити дві вугільні електростанції в цьому районі, що поставило під загрозу життєздатність сталеливарного заводу через потребу в дешевому електриці.
Томас Кох Бланк, старший директор Інституту Рокі Маунтін (RMI), говорить, що, хоча ці переробні підприємства, що працюють на відновлюваних джерелах енергії, безумовно, є хорошим досягненням, багато що ще належить зробити.
Дослідження RMI показало, що металобрухту недостатньо, щоб забезпечити світову економіку потребами в стали.
У листопаді компанія United States Steel оголосила про свою мету скоротити глобальні викиди парникових газів на 20% до 2030 року. Крім того, асоціація Worldsteel, на яку припадає понад 80% світового виробництва сталі, запустила програму Step Up з метою переходу до безвуглеродної стали.
https://www.steelland.ru/news/metallurgy/11113.html
 
 
Вчені запропонували замінити воду в акумулюючих станціях на пісок і гравій для зберігання «зеленої» електроенергії

Група вчених з Міжнародного інституту прикладного системного аналізу (Австрія) запропонувала зберігати електроенергію з відновлюваних джерел за допомогою акумулюючих станцій, в яких замість води використовуватиметься гравій та пісок.
 Новий акумулятор покликаний усунути розрив між існуючими технологіями короткострокового і довгострокового зберігання електроенергії отримав назву Mountain Gravity Energy Storage(MGES), передає sciencedirect.com.
«Батареї можуть забезпечити короткочасне зберігання електроенергії, а гідроакумулюючі сховища - довгострокове зберігання електроенергії для великих виробничих потужностей, - наголошують науковці.
«Батареї можуть забезпечити короткочасне зберігання електроенергії, а гідроакумулюючі сховища - довгострокове зберігання електроенергії для великих виробничих потужностей, - наголошують науковці.
- Однак жодна з цих технологій не може забезпечити довготривале зберігання електроенергії у мережах потужністю до 20 МВт».
Система MGES буде переміщувати пісок або гравій з нижнього на верхній майданчик, пояснюють розробники.
«Чим вище перепад висот, тим більша кількість накопиченої енергії, - зазначають науковці.
- Технологія обмежена топографією місцевості, що зазначено у назві "гірський"».
Вартість піщано-гравієвої акумулюючої станції коливається в межах 50 -100$/МВт-год накопиченої електроенергії і 1-2 млн$/МВт встановленої потужності.
MGES може стати прийнятним варіантом для мікромереж, наприклад, на невеликих островах та в ізольованих районах, а також енергосистем потужністю до 20 МВт, де витрати на електроенергію високі, де немає води для перекачування розчинів, але є потреба у сезонному зберіганні електроенергії.
Розробники переконані, що піщано-гравієва акумулююча станція, яка відрізняється високою екологічністю, буде затребувана при переході на 100% відновлювану енергетику, яка має переривчасту генерацію.
https://my.ua/news/cluster/2019-12-11-vcheni-zaproponuvali-zaminiti-vodu-v-akumuliuiuchikh-stantsiiakh-na-pisok-i-gravii-dlia-zberigannia-zelenoyi-elektroenergiyi
 
 
У Британії відкрили першу в Європі екомечеть

У Кембриджі (Великобританія) запрацювала перша в Європі екомечеть. Її спроєктували і побудували таким чином, щоб, як можна менше, шкодити екології. Про це передає Al Jazeera.
 Для побудови мечеті використовували в основному деревину і мармур. Всі електроприлади живляться від сонячних панелей. Храм також має систему, яка збирає дощову воду для побутових потреб, а всередині будівлі розміщені контейнери для сортування відходів. Дизайн мечеті розробили, спираючись як на ісламські, так і на англійські традиції.
Зводити храм почали ще в 2009 році, а завершили в квітні 2019 року. Будівництво фінасово підтримали тисячі донорів, а також уряду Туреччини і Катару.
https://ukranews.com/news/671498-pervaya-v-evrope-ekomechet-otkryli-v-britanii
 
 
Ізраїльські вчені винайшли інноваційний метод очищення сонячних панелей від пилу

Вчені з Університету імені Бен-Гуріона (Ізраїль) запропонували кмітливий і простий спосіб очищення сонячних панелей від пилу. Ця проблема значно знижує коефіцієнт корисної дії сонячних електростанцій. Новий метод, розроблений вченими, видаляє 98% частинок пилу з поверхні сонячних батарей, що істотно підвищує їх ККД, пише Еurekalert.
У новому дослідженні, опублікованому в науковому журналі Langmuir, ізраїльські винахідники виклали суть нового методу. За приклад вони взяли квіти лотоса. За будь-яких умов вони залишаються білими і без пилу.
Адгезія (прилипання) пилу до сонячних панелей – проблема №1 для будь-якої сонячної електростанції. У районах з високою щільністю пилу, таких як пустеля Негев в Ізраїлі, вона повинна бути вирішена якомога швидше.
 «У природі ми спостерігаємо, що лотос залишається без пилу і патогенів завдяки своїй нанотекстурованій поверхні і тонкому восковому гідрофобному покриттю, яке відштовхує воду. У пустелі пил накопичується на поверхні сонячних елементів, а їх постійне очищення досить трудомістке. Ось чому ми зімітували поведінку рослини на сонячному елементі», – пояснила Табі Хекенталер з Інституту водних ресурсів імені Цукерберга.
Виявилося, що зміна поверхневих властивостей на 45% знижує кількість пилу, що осідає на поверхні сонячних панелей. Іншими словами, як мінімум удвічі можна посилити потенціал застосування сонячної енергії.
Вчені досліджували ефект модифікації кремнієвої підкладки (Si), напівпровідника, використовуваного в фотоелектричних елементах, щоб імітувати самоочисні властивості лотоса – коли вода скочується з листя і забирає з собою забруднення. Відомо, що супергідрофобність зменшує тертя між краплями води і поверхнею, тим самим дозволяючи краплям води зносити чисті частки з поверхонь. Однак сили, які прикріплюють частки до поверхонь під час механізму самоочищення, і вплив нанотекстур на ці сили, до кінця не вивчені.
Щоб пролити світло на ці сили і вплив нанотекстури на них, ізраїльські вчені підготували чотири різні сонячні панелі на основі кремнію. Потрібний результат було досягнуто шляхом вологого хімічного травлення поверхні для створення нанодротів на поверхні і нанесення додаткового гідрофобного покриття.
Видалення частинок збільшилося з 41% на гідрофільних гладких кремнієвих пластинах до 98% на супергідрофобних нанотекстурованих поверхнях. Результати були науково підтверджені. Виявилося, що адгезія в воді знижується в 30 разів.
За словами розробників, причиною збільшення зісковзування брудних часток стало не низьке тертя між краплями і супергідрофобними поверхнями, а збільшення сили, яка відокремлює ці частинки від поверхонь. Експериментальні методи і критерій видалення частинок, отримані в лабораторних умовах, легко можуть бути відтворені при виробництві самоочисних поверхонь різної хімічної природи або текстури.
https://ecotown.com.ua/news/Izrailski-vcheni-vinayshli-innovatsiyniy-metod-ochishchennya-sonyachnikh-paneley-vid-pilu/
 
 
У Нормандії планується побудувати офшорний вітропарк потужністю 1 ГВт

Уряд Франції з листопада 2019 року по травень 2020 р проводить громадські консультації щодо проекту будівництва в Нормандії офшорного вітропарку потужністю 1 ГВт. Очікується, що проєкт викличе інтерес як мінімум у компаній EDF, Total і Engie.
 У червні 2019 р консорціуму, що включає EDF, Endbridge і Innogy, було видано дозвіл на проєкт споруди офшорної ВЕС потужністю 600 МВт біля узбережжя Ла-Маншу в районі Дюнкерка (Dunkerque). За останнє десятиліття французький уряд провів 3 тендера по проєктам споруди офшорної вітрової генерації потужністю в цілому 3,6 ГВт (у 2011, 2013 і 2016 рр.), Але будівництво ВЕС ще не почалося, і в даний час у Франції не діє жоден офшорний вітропарк.
Новий 10-річний план розвитку енергетики, представлений в січні 2019 р передбачає будівництво 2,4 ГВт офшорної вітрової генерації до 2023 року і 5 ГВт до 2028 р. уряд Франції прагне довести частку ВДЕ в споживанні електроенергії до 33% до 2030 р .
https://www.ruscable.ru/news/2019/12/04/V_Normandii_planiruetsya_postroity_ofshornyj_vetro/
 
 
Швейцарські вітряки за кордоном і електрична автономія

Швейцарські постачальники енергії інвестують мільярди франків у створення парків вітрогенераторів і сонячних батарей за кордоном. Зі свого боку, уряд думає над тим, як краще забезпечити незалежність країни від імпорту електроенергії.
Вітрогенератори, встановлені фірмами Конфедерації, можна побачити в різних регіонах світу - від полярного кола до Середземномор'я, інформує телерадіокомпанія RTS. Найбільші інвестори в цій сфері - підприємства Axpo і BKW, також в останні п'ятнадцять років на цьому ринку активізувалися невеликі енергетичні компанії. Вони вкладають кошти не тільки в вітряки, але і в виробництво гідроелектроенергії в Норвегії, установку сонячних батарей в південних країнах, таких як Італія та Іспанія. Швейцарські фірми бачать в цій стратегії подвійну вигоду: продають клієнтам «зелену» енергію і отримують більш високий дохід. Крім того, обрані для установки країни мають велику територію, де неважко знайти підходяще місце. Що стосується Конфедерації, то тут інсталяція вітрогенераторів ускладнюється тим, що населення різних комун нерідко налаштоване проти.
Додамо, що швейцарські підприємства реалізують цікаві проекти і у себе на батьківщині. Наприклад, Axpo планує покрити сонячними батареями стіну дамби, розташованої на висоті близько 2,5 тис. метрів в кантоні Гларус. Дамба на озері Мутт звернена на південь і являє собою ідеальне місце для виробництва електроенергії за рахунок сонячних променів, в рік можна було б отримувати 2,7 ГВт-год, тобто еквівалент споживання 600 сімей з чотирьох осіб, підкреслюється на сайті Axpo. Введення електростанції в експлуатацію заплановано на осінь 2020 року, половину розрахованого обсягу енергії вона буде генерувати взимку, так як сніг, відбиваючи сонячне світло, підвищить ефективність батарей.
Що стосується виробництва гідроелектроенергії в Швейцарії, то і в цій сфері можливі поліпшення. За даними звіту «Гідравлічна енергія і ринок», опублікованого на сайті національної дослідницької програми «Енергетичний поворот» (PNR 70), в Конфедерації можна прийняти такі важливі заходи:
- створити нові водосховища в прильодовикових зонах, що, за оцінками експертів, допоможе збільшити вироблення гідроелектроенергії на 3%;
- переглянути розміри компенсацій, які фірми платять кантонам і комунам за використання їх водних ресурсів для отримання електроенергії. За даними Асоціації швейцарських підприємств-виробників електроенергії (AES), метод розрахунку компенсацій був розроблений більше ста років тому і не відповідає сьогоднішнім реаліям. Компанії платять фіксовану суму, яка визначається в залежності від потенціалу потужності їх ГЕС, експерти, зі свого боку, вважають за доцільне ввести компенсації, розмір яких буде змінюватися в залежності від рівня доходу. Також фахівці пропонують перейти на розподіл прибутків і збитків між власниками водних ресурсів, тобто комунами, і фірмами, які експлуатують ГЕС.
Відзначимо, що влада теж не сидить, склавши руки. 11 лютого цього року комісія з питань навколишнього середовища, облаштування території та енергетики (CEATE) Національної ради представила пропозицію, що передбачає реорганізацію ринку електроенергії в Швейцарії. Така міра необхідна для того, щоб гарантувати забезпечення за рахунок внутрішніх джерел, тобто зробити країну електрично автономної. 18 червня пропозицію схвалила Рада кантонів, а 9 грудня - Національна рада. Зі свого боку, уряд підтримує ідею CEATE і має намір проаналізувати внесення можливих змін в законодавство. Крім того, має бути чітко визначений рівень відповідальності різних сторін в контексті часткової лібералізації ринку, а також стимулювати інвестиції в довгостроковій перспективі.
https://nashagazeta.ch/news/economie/shveycarskie-vetryaki-za-granicey-i-elektricheskaya-avtonomiya


Кувейтські інвестори розглядають перспективи капіталовкладення у проєкти «чистої» енергетики, енергоефективності та переробки сміття в Україні

Це питання обговорили представники Держенергоефективності із керівниками кувейтських  компаній «GEMS Advisory Group» та «Taibat Al-khair Holding Co», що входить до великого інвестиційного холдингу «Al Salam Group Holding».
 «Ми цінуємо можливість презентувати Україну кувейтському бізнесу. Важливо зауважити, що ця зустріч стала можливою за сприяння Посольства України в Кувейті», - повідомив Костянтин Гура, радник Голови Держенергоефективності.
Як відомо, не зважаючи на значні ресурси нафти та усвідомлюючи переваги низьковуглецевої економіки, Кувейт має на меті досягти 15% «чистої» енергії до 2030 року. Тож, від співпраці у цій сфері виграють обидві країни.
У ході перемовин К. Гура акцентував увагу на тому, що інвестиційний клімат в Україні покращився: «За даними BloombergNEF, за рік Україна піднялася із 63-го на 8-е місце рейтингу інвестиційної привабливості «чистої» енергетики серед країн, що розвиваються».
«За останні 5 років ми створили дієві стимули та привабливі умови для інвестування як у проекти з енергоефективності, так і «чистої» енергетики. Підтвердження – реалізовані проекти на понад 4 млрд євро. На ринок зайшли зайшли інвестори у т.ч. із різних куточків світу: Норвегії, Данії, Іспанії, Туреччини, Китаю тощо», - повідомив Юрій Шафаренко, директор Департаменту відновлюваних джерел енергії Держенергоефективності.
Загалом, сторони обговорили діюче законодавство, заплановане впровадження аукціонів та подальшу стратегію розвитку «чистої» енергетики. Після цього розглянули найбільш затребувані проекти для українських громад, серед яких – виробництво електроенергії та тепла з відновлюваних джерел, а також генерації енергії із сміття.
Також учасники зустрічі домовилися опрацювати можливі потенційні напрями роботи кувейтських інвесторів на українському ринку та розглянути проекти на Інтерактивній карті «UAMAP» (http://www.uamap.org.ua).
https://www.saee.gov.ua/uk/news/3268
 
 
Брестський сміттєпереробний завод в 2020 році почне будувати цех для органічних відходів

Брестський сміттєпереробний завод в 2020 році почне будівництво цеху по переробці органічних відходів, повідомив кореспонденту БЕЛТА директор підприємства Володимир Голенчук.
 "Розробляється передпроєктна документація, вона знаходиться на екологічній експертизі. Плануємо в 2020 році почати реалізовувати цей проєкт. Він непростий, аналогів поки немає в Білорусі. Планована потужність цеху переробки органіки складе 60 т на добу, яка буде зброджувати для отримання біогазу. Розраховуємо в два рази збільшити його вироблення в порівнянні з нинішнім обсягом", - зазначив Володимир Голенчук.
За словами директора сміттєпереробного заводу, будівництво нового цеху - важливий екологічний проєкт, який допоможе зменшити викиди СО2 в атмосферу. "Буде культурна утилізація органічних відходів. Працюємо з Брестом, Брестським і Жабінковського районами. Там же будемо продовжувати збір органіки", - сказав Володимир Голенчук. Основний обсяг буде доставлятися з підприємств харчової промисловості, магазинів, закладів громадського харчування.
Передбачається, що проект буде реалізований за фінансової підтримки Оператора вторинних матеріальних ресурсів. Його вартість попередньо оцінюється в 2,5 млн євро. Виконати всі роботи планується протягом року.
Паралельно сміттєпереробний завод працює над ще одним проєктом. Брестчане мають намір налагодити виробництво полімерпіщаної - тротуарної плитки, бордюрів, каналізаційних кілець, зливових люків з плівки. "Зараз йде процес виділення земельної ділянки. Будемо розробляти проектно-кошторисну документацію. Сировина є, полімерів у нас вистачає. Думаю, що цей проєкт теж в наступному році буде реалізований", - додав директор підприємства.
Брестський сміттєпереробний завод запрацював в 2010 році. Тоді на підприємстві велася тільки переробка сирого осаду стічних вод і надлишкового мулу. У 2011-му почалося сортування твердих комунальних відходів. На завод щодня надходить понад 200 т відходів, що утворюються в Бресті, Брестському і Жабінковського районах.
https://www.belta.by/regions/view/brestskij-musoropererabatyvajuschij-zavod-v-2020-godu-nachnet-stroit-tseh-dlja-organicheskih-othodov-372581-2019/
 
 
Кейс: як канадська сім’я побудувала масштабний тепличний бізнес

Канадська Twin Creeks будує в Онтаріо тепличний комплекс розміром 8 га, після чого площі теплиць компанії становитимуть 16 га. Завдяки такому потужному розширенню Twin Creeks стане одним із найбільших виробників перцю в Канаді.
Про це повідомляє HortiDaily.
 Twin Creeks – це сімейна справа, яка процвітає. Сьогодні власником компанії є Майк Корнеліссен, а заснував бізнес його батько – Джордж Корнеліссен. Спочатку створена Джорджем Cornelissen Farms займалася землеробством, птахофермами і навіть елеваторами. Далі сімейне підприємство, вбачаючи перспективу в тепличному бізнесі, вирішило спробувати себе в цьому напрямку.
Восени 2015 року родина Корнеліссен придбала велику земельну ділянку поруч із сміттєзвалищем і почала співпрацювати з нідерландською компанією Havecon над розробкою нового проєкту з вирощування тепличних культур. Навесні 2016 року Майку вдалося укласти угоду про постачання біогазу із сусідньою компанією, яка працює на ресурсах сміттєзвалища, і збудувати перші 4 га теплиць Twin Creeks.
У 2018-му, після успішного першого року, компанія вирішила розширити тепличний комплекс ще на 4 га, а у 2019 році Майк Корнеліссен зрозумів, що настав час знову розвивати бізнес. Цього разу будується блок на 8 га, що збільшить загальну площу теплиць компанії до 16 га. Завдяки цій додатковій площі Twin Creeks Greenhouse стане одним із найбільших виробників перцю в Канаді.
https://landlord.ua/news/keis-iak-kanadska-sim-ia-pobuduvala-masshtabnyi-teplychnyi-biznes-foto/


США можуть виділити $1 млрд на енергетичну інфраструктуру, зокрема, в Україні

На зустрічах з членами Конгресу США віцепрем'єр Дмитро Кулеба виступив за ухвалення вже внесеного проєкту закону США щодо енергетичної безпеки Європи, який невдовзі розглядатиметься.
Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на службу урядовця.
Проєкт закону в разі схвалення надасть близько мільярда доларів американським компаніям для побудови енергетичної інфраструктури у Центральній і Східній Європі, зокрема, в Україні.
"Це дозволить диверсифікувати потоки природного газу та зменшити залежність від російських енергоресурсів", - сказав Кулеба, який 11-13 грудня відвідав США з робочим візитом.
"Йдеться не лише про Україну, а про стратегічний баланс у всьому регіоні, зокрема, про вплив Росії у Центральній Європі та на Західних Балканах", - зазначив він.
https://www.eurointegration.com.ua/news/2019/12/14/7104235/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами