Альтернативна енергетика в світі: 16 - 22 серпня 2021

opportunities in challenges

Великобританія презентувала Водневу стратегію
 
Уряд Великобританії представив довгоочікувану Водневу стратегію. Її ціль - створити провідну у світі водневу економіку з кінцевою метою досягти вуглецевої нейтральності.
Одне із завдань стратегії - встановити 5 ГВт потужностей з виробництва низьковуглецевого водню до 2030 року.
Очікується, що нова галузь створить у Сполученому Королівстві:
·        до 2030 року - понад 9 тис. нових робочих місць, а обсяг ринку сягне 900 млн фунтів стерлінгів;
·        до 2050 року - 100 тис. робочих місць, а ринок оцінюватиметься у 13 млрд фунтів стерлінгів.
До 2050 року передбачається, що водень зможе забезпечити 20-35% енергоспоживання у Великобританії. Важливо, що таким чином планується декарбонізувати такі енергоємні сектори економіки, як хімічне виробництво, нафтопереробка, судноплавство і залізничний транспорт.
«Today marks the start of the UK’s hydrogen revolution. This home-grown clean energy source has the potential to transform the way we power our lives and will be essential to tackling climate change and reaching Net Zero», said Secretary of State for Business, Energy and Industrial Strategy Kwasi Kwarteng.
Розроблена та представлена Воднева стратегія Великобританії – однієї з найсильніших економік світу – це чергове свідчення того, що водень може відіграти важливу роль у глобальному енергетичному майбутньому.
«Україна, у свою чергу, має посісти гідне місце на цій новій енергетичній арені. Адже ми маємо значний потенціал, а ЄС вбачає в Україні важливого партнера у виробництві водню», - прокоментував Костянтин Гура та повідомив, що за дорученням Прем’єр-міністра України та під керівництвом Міненерго вже розпочато розробку Стратегії розвитку водневої енергетики України до 2030 року.
Воднева стратегія Великобританії - за посиланням: https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/1011283/UK-Hydrogen-Strategy_web.pdf
https://saee.gov.ua/uk/news/3949
 
 
Німецькі нафтогазовики започаткували проект з виробництва водню

Німецька нафтогазова компанія Wintershall Dea і газова VNG домовилися про спільні інвестиції в пілотний проект з виробництва «бірюзового» водню в Німеччині, йдеться в повідомленні Wintershall Dea.
Передає Прайм.
«Wintershall Dea і VNG в майбутньому будуть більш тісно співпрацювати в області водню і в якості першого кроку планують побудувати завод з виробництва екологічно чистого «бірюзового» водню. Дві німецькі енергетичні компанії підписали  угоду про співпрацю», — йдеться в повідомленні.
Згідно з поточними планами, пілотна установка буде введена в експлуатацію в 2023 році і матиме номінальну потужність 400 кг водню на добу (що еквівалентно річному виробленню електроенергії майже в 5 ГВт-г). Відзначається, що це зробить установку першою в своєму роді з виробництва так званого «бірюзового» водню в Німеччині. Компанії вже ведуть переговори з потенційними споживачами виробленого водню і про можливе розташування заводу в східній Німеччині.
«Для досягнення кліматичних цілей Німеччини та Європи до 2050 року необхідно швидко створити функціонуючий ринок водню. Ми хочемо брати участь в цьому рішенні і інвестуємо в проекти, орієнтовані на майбутнє», — наводяться в релізі слова технічного директора Wintershall Dea Хьюго Дейкграафа (Hugo Dijkgraaf).
http://oilreview.kiev.ua/2021/08/18/nimecki-naftogazoviki-zapochatkuvali-proekt-z-virobnictva-vodnyu/
 

Австрія виділила €20 млн субсидій для сонячних станцій потужністю до 50кВт

Австрія виділила €20 млн на субсидії для встановлення сонячних електростанцій потужністю до 50кВт.   
Фінансування Фонду з клімату та енергетики збільшило Міністерство з охорони клімату через великий попит на одноразові інвестиційні гранти для невеликих фотоелектричних установок, передає sunnik.com.ua. 
"Фінансування цього року було майже повністю вичерпано, невизначеність в останні тижні викликала неабияке занепокоєння серед установників і потенційних операторів обладнання, - пояснила Віра Іммітцер, виконавчий директор Федеральної асоціації PV Austria. – Ми закликали уряд поповнити фонд».
Сонячні станції потужністю до 50 кВт фінансуються в залежності від розміру установки і коливається від 150 до 250 євро за кіловат. Для фотоелектричних установок, інтегрованих у будівлю, надається бонус у розмірі 100 євро за кіловат.
Незадовго до літніх канікул в Австрії був прийнятий Закон про розширення використання поновлюваних джерел (EAG) після декількох місяців затримок. У ньому передбачені нові акції для фотоелектричних установок. Тим не менш, тепер все ще потрібно супутнє регулювання і схвалення Комісії ЄС з надання допомоги, щоб нова програма фінансування могла бути реалізована. «Великі фотоелектричні проекти все ще стикаються з невизначеним майбутнім, - пояснює Гернот Шрек, керівник відділу у торговій компанії Siblik у PV Austria. – Поки Закон про розширення поновлюваних джерел не вступить в силу, ми розглядаємо збільшення фінансування для встановлення 50 кіловатних фотоелектричних установок як важливий крок на шляху до нейтральності клімату».
https://ecotown.com.ua/news/Avstriya-vidilila-20-mln-subsidiy-dlya-sonyachnikh-stantsiy-potuzhnistyu-do-50kVt/
 
 
У Німеччині розробили органічні фотоелектричні елементи, які швидко інтегруються у скло

У Німеччині розробили нову технологію, яка дозволяє швидко, легко і гнучко інтегрувати органічні фотоелектричні елементи (OPV) у будь-який скляний формат і фасад.
Нове виробництво запустить компанія ARMOR Solar Рower Films GmbH з Кітцінгена, відома під торговою маркою ASCA ®, передає world-energy.org. 
Сонячна енергія виробляється органічними сонячними елементами на основі вуглецю, які наносяться дуже тонкими шарами на тонкі плівки з використанням спеціального процесу друку. "За допомогою скляних балюстрад ARMOR ASCA закриває пробіл у конструкції фасаду, - говорить Мартін Сульцер, який очолює відділ технічних продажів Bischoff Glastechnik GmbH(BGT), виробника для будіндустрії прозорих скляних модулів, які генерують енергію. - Вперше безпечне скло для висотних будівель також може генерувати енергію".
Модулі ідеально підходять для фасадів, тому що вони привабливі, а також завдяки їх технічним властивостям не відбувається повної втрати потужності навіть при частковому затіненні, пояснює він.
На відміну від звичайних кристалічних сонячних елементів, органічні сонячні плівки не тільки гнучкі і прозорі, але також можуть бути вигнуті і сформовані за бажанням. Сонячна плівка може бути виконана в синьому, зеленому, сірому і червоному кольорах. Також немає обмежень за формою, довжиною, розміром і дизайном. "Ми можемо виробляти сонячні елементи будь-якої форми, які, таким чином, стають частиною архітектури та дизайну",-пояснює Герман Ісса, старший віце-президент з розвитку бізнесу та управління проектами ARMOR ASCA.
Після завершення проектування систему можна буде встановити приблизно протягом десяти днів. Перші скляні балюстради з вбудованими сонячними плівками були введені в експлуатацію у травні в кондомініумах у Штутгарті-Мерінгені. "Ми раді продемонструвати, наскільки добре наші балюстради працюють у цьому проекті, - каже Герман Ісса. - Це доводить, що наша технологія також чудово працює у комерційному житлі".
На додаток до виробництва компонентів OPV, ARMOR ASCA також планує системну інтеграцію - від прокладки кабелів і технології підключення до інвертора. Сонячна енергія подається у громадську мережу або споживається безпосередньо.
https://ecotown.com.ua/news/U-Nimechchini-rozrobili-organichni-fotoelektrichni-elementi-yaki-shvidko-integruyutsya-u-sklo/
 
 
Німецька економіка «найбрудніша» в Західній Європі – The Economist

 Останніх 20 років німецька економіка, яка є головною в Європі, була «найбруднішою». Про це свідчать результати дослідження проведеного The Economist. Німеччина активно згортає виробництво ядерної енергії, але, як і раніше, залишається залежною від викопного палива.
Як передає Главком, країна почала поетапно припиняти роботу своїх 12 атомних електростанцій після катастрофи на реакторі Фукусіма в Японії. В кінці 2022 року закриються останніх три об'єкти. У липні з'явилася інформація, що Німеччина заручилася підтримкою Австрії, Данії, Люксембургу та Іспанії, виступивши проти планів Євросоюзу класифікувати ядерну енергетику як «екологічну» і інвестувати в неї кошти.
У той же час, Німеччина має намір досягти вуглецевого нейтралітету на п'ять років раніше за весь ЄС – до 2045 року, але, як і раніше, при цьому маючи сильну залежність від викопного палива для виробництва електрики і опалення. У період з 2000 по 2019 рік країна виробляла в середньому на 43% більше шкідливих емісій, ніж країни з активними атомними електростанціями.
Зараз європейські країни, що використовують ядерну енергію, мають нижчі рівні викидів вуглекислого газу, ніж ті, які спираються на інші види палива. Добре регульована атомна енергетика безпечна і забезпечує стабільне джерело електроенергії без шкідливих емісій.
Більшість сусідів Німеччини не підтримують її ядерну політику. З 17 європейських країн, що використовують таку енергію, тільки Великобританія планує найближчим часом закрити кілька електростанцій, при цьому в країні все ще будуються нові об'єкти. Крім того, Сенат США також націлений на широку підтримку національної ядерної енергетики.
У Німеччині наближаються вибори, а населення стурбоване відновленням країни після недавніх катастрофічних повеней. Дуже ймовірно, що глобальне потепління буде одним з головних пріоритетів громадської порядку денного, і влада підніме питання про повернення до ядерної енергетики, вважають експерти.
https://ecotown.com.ua/news/Nimetska-ekonomika-naybrudnisha-v-Zakhidniy-vropi-The-Economist-/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами