Альтернативна енергетика в світі: 15-21.10.2018



Вартість сонячних модулів в 2018 році знизилася на 25% - EnergyTrend

Згідно з даними EnergyTrend, підрозділи тайванської маркетингової компанії TrendForce, за перші три квартали поточного року середні ціни на моно- і полікристалічні сонячні модулі впали на 19,8% і 25,5%, відповідно.
Раніше BNEF прогнозувала, що до кінця року ціни на сонячні модулі в Китаї можуть впасти до 24 американських центів за ват.
EnergyTrend публікує такі дані (на 04 жовтня 2018):
Як ми бачимо, ціни вже сьогодні знаходяться приблизно на прогнозованому рівні.
«Якщо сонячна фотоелектрична генерація наблизиться до мережевого паритету в Китаї на початку третього кварталу 2019 р, тоді ціни на звичайні моно- і полікристалічні панелі знизяться ще на 2,8% і 9,8% відповідно протягом дев’ятимісячного періоду з початку 4-го кварталу 2018 р до кінця 2-ої кварталу 2019 », - вважають автори з EnergyTrend.
Внаслідок цього стрімко падіння цін і надлишкових виробничих потужностей глобальна сонячна індустрія, як очікується, увійде в застійну фазу і на ньому відбудеться консолідація.
Очікується, що світова сонячна енергетика в 2018 році зросте «всього лише» на 86 ГВт. У той же час виробничі потужності з випуску осередків і модулів ростуть, їх обсяг, як очікується, за підсумками 2018 р досягне 150 ГВт. «В цілому проблема надлишкової пропозиції стала більш гострою», - пишуть експерти EnergyTrend.
Також відзначається географічний зсув глобального попиту на модулі. ЄС скасував торговельні бар’єри, що стосуються модулів, що імпортуються з Китаю, Тайваню і Малайзії. В результаті китайські сонячні панелі знову надходять на регіональні ринки, на яких торгівля ними раніше була обмежена.
Посилаючись на складну ситуацію у виробників Тайваню, аналітики EnergyTrend також підкреслюють, що китайські виробники осередків і модулів можуть також вживати заходів для зниження обсягів надлишкових потужностей і консолідації. Речі йде не тільки про угоди злиття, але навіть про закриття фабрик.
Такі дії вже помічені в Китаї. Наприклад, компанія Shunfeng International Clean Energy (SFCE) оголосила два тижні тому, що вона сподівається продати свою виробничу одиницю одному зі своїх акціонерів, Asia Pacific Resources Development Investment Ltd.
Shanghai Electric подала заявку на придбання контрольного пакету акцій найбільшого в Китаї виробника полікремнію GCL-Poly. Правда, пропонована угода на суму 1,86 млрд. Доларів США провалилася, оскільки «обидві сторони вважають, що терміни і умови для проведення потенційного продажу [GCL-Poly] недостатньо дозріли».
Низькі ціни на модулі роблять сонячну енергетику більш доступною для все більшого кола гравців, але, з іншого боку, є серйозним викликом для виробників всієї галузевої ланцюжка, вимушених працювати в умовах, що стискується маржі.
До 2050 року світ повинен побудувати економіку з нульовими викидами – експерти

Затверджено довгоочікувану доповідь Міжурядової групи експертів зі зміни клімату (МГЕЗК) при ООН про перспективи досягнення мети Паризької угоди щодо обмеження підвищення температури до 1,5 ° C. Офіційне оголошення опубліковано сьогодні вранці після тижневих переговорів експертів в південнокорейському місті Інчхон.
Дев’яносто один автор і редактор-рецензент з сорока країн (в тому числі Росії) підготували доповідь МГЕЗК відповідно до пропозиції Рамкової конвенції Організації Об’єднаних Націй про зміну клімату (РКЗК ООН).
Повна назва доповіді - «Глобальне потепління на 1,5 ° C - спеціальну доповідь про наслідки глобального потепління на 1,5 ° C вище доіндустріальних рівнів і про відповідні траєкторіях глобальних викидів парникових газів в контексті зміцнення глобального реагування на загрозу зміни клімату, а також сталого розвитку і зусиль для подолання бідності».
У доповіді робиться висновок, що обмеження глобального потепління до 1,5 ° C зажадає «швидких і далекосяжних» перехідних процесів, що стосуються земельних, енергетичних, промислових систем, а також будівель, транспорту і міст. Глобальні викиди двоокису вуглецю (CO2), викликані діяльністю людини, необхідно буде скоротити до 2030 року майже на 45% в порівнянні з рівнями 2010 року, досягнувши «чистого нуля» приблизно до 2050 року. Це означає, що всі, хто залишився викиди повинні бути збалансовані за рахунок видалення CO2 з повітря.
«Один з ключових висновків, який з усією очевидністю випливає з цієї доповіді, полягає в тому, що ми вже зараз бачимо наслідки глобального потепління на 1 ° C в тому числі, збільшення числа екстремальних погодних явищ, підйом рівня моря і зменшення обсягу арктичного морського льоду », - заявив співголова Робочої групи I Паньмао Чжай.
У доповіді висвітлюється ряд наслідків зміни клімату, яких можна було б уникнути, обмеживши глобальне потепління 1,5 ° C в порівнянні з 2 ° C, або більш того. Наприклад, до 2100 року глобальне підвищення рівня моря буде на 10 см нижче за глобального потепління на 1,5 ° C в порівнянні з 2 ° C. Ймовірно, при глобальному потеплінні на 1,5 ° C Північний Льодовитий океан був би вільний влітку від морського льоду один раз на століття, а в разі потепління на 2 ° C - один раз на десятиліття. Кількість коралових рифів скоротиться на 70-90 відсотків при глобальному потеплінні на 1,5 ° C, тоді як практично всі вони (> 99 відсотків) будуть втрачені при потеплінні на 2 ° C.
У доповіді також розглядаються доступні варіанти обмеження потепління 1,5 ° C, а також необхідні заходи для їх здійснення і їх можливі наслідки.
«Гарна новина полягає в тому, що деякі види дій, які будуть необхідні для того, щоб обмежити глобальне потепління 1,5 ° C, вже робляться по всьому світу, але їх необхідно прискорити», - сказала співголова Робочої групи I Валері Массон-Дельмотт.
«Обмеження потепління 1,5 ° C можливо в рамках законів хімії та фізики, але для цього потрібні безпрецедентні зміни», - сказав співголова Робочої групи III МГЕЗК Джим СЬКЕА.
Висновки доповіді базуються на аналізі 90 сценаріїв, в рамках яких буде забезпечено обмеження підвищення температури 1,5 ° C.
За даними сценаріями, частка ВДЕ в первинній енергії повинна до 2050 р скласти 49-67%, а частка вугілля скоротитися до 1-7%. Також повинна знизитися частка нафти і природного газу.
Частка електроенергії в кінцевому споживанні енергії підвищується до 2050 року до 34-71%.
Залежно від сценарію, частка ВДЕ у виробництві електроенергії повинна скласти 36-97%. Розкид, як ми бачимо, дуже широкий і залежить від компонування енергосистеми. При більш високій частці атомної енергетики і активному застосуванні технологій уловлювання та зберігання вуглецю (CCS), частка ВДЕ нижче і навпаки. При цьому медіанне значення частки ВДЕ в генерації у 2050 році за всіма сценаріями становить 77,52%, а структура виробництва електрики в цілому виглядає наступним чином (глава 2, таблиця 2.7):
У резюме для політиків підкреслено, що частка ВДЕ в світовому виробництві електрики повинна скласти 70-85%. В даному випадку з «високою часткою впевненості» (і при дотриманні інших умов) можна обмежити глобальне потепління 1,5 ° C.
«Ця доповідь дає політикам і практикуючим фахівцям інформацію, яка необхідна їм для прийняття рішень, що стосуються проблем зміни клімату, враховуючи при цьому місцевий контекст і потреби людей. Наступні кілька років, є, ймовірно, найважливішими в нашій історії », - зазначає співголова Робочої групи II МГЕЗК Дебра Робертс.
Атомна станція в штаті Вашингтон продовжує бити рекорди вироблення електроенергії: 8 рекорд за 12 місяців

АЕС Колумбія, яка знаходитися під управлінням громадського підприємства Energy Northwest продовжує бити рекорди з вироблення електроенергії.
Встановлено вже восьмий рекорд за останні 12 місяців. У серпні було вироблено 850 млн. КВт.ч електрики, а у вересні - 830 млн. КВт.ч. За рік такими темпами загальний показник складе понад 10 млрд. КВт.ч. Електростанція виробляє достатньо електроенергії, щоб повністю забезпечити енергопотреби такого міста як Сіетл.
Компанія Energy Northwest управляє атомними, сонячними, вітровими і гідроелектростанціями, що укупі створює ідеальний портфель проектів на невикопних видах палива. Але їх рекордсменом за кількістю за кількістю виробленої електроенергії як і раніше залишається АЕС Колумбія.
«Кожне таке досягнення сприяє зниженню рівня викидів вуглецю, а також допомагає штату утримувати друге місце в загальнонаціональному рейтингу найнижчих витрат на електроенергію», - заявив генеральний директор компанії Бред Саватцкі.
АЕС Колумбія є третім найбільшим виробником електроенергії в штаті Вашингтон, після гідроелектростанцій Гран-Кулі і греблі Вождя Джозефа. Всі вони працюють із застосуванням безвуглецевої технології.
http://oilreview.kiev.ua/2018/10/11/atomnaya-stanciya-v-shtate-vashington-prodolzhaet-bit-rekordy-vyrabotki-elektroenergii-8-rekord-za-12-mesyacev/
Країни Балтії подали в ЄК заявку на фінансування проекту синхронізації електромереж
Оператори електромереж Литви (Litgrid), Латвії (AST) і Естонії (Elering) подали в Єврокомісію (ЄК) спільну заявку на фінансування першого етапу синхронізації енергосистем країн Балтії і континентальної Європи, повідомили агентству BNS в Міністерстві енергетики Литви.
Необхідна для реалізації першого етапу сума, як повідомлялося, становить 432,5 млн євро, а ЄС, як очікується, профінансує 75%. Вартість всього проекту попередньо оцінюється в 1,5 млрд євро.
Міністр енергетики Литви Жигімантас Вайчюнас повідомив BNS, що це перша заявка на фінансування підрядних робіт за проектом синхронізації. На першому етапі будуть укріплені внутрішні мережі, на другому - морський кабель, пізніше будуть реалізовані і інші технічні рішення.
Як повідомлялося, згідно із затвердженим планом, синхронізація балтійських електромереж з європейськими буде здійснена через дві перемички з Польщею - вже діючу LitPol link і планований до будівництва новий морський кабель, обладнані на гідроелектростанціях в трьох Балтійських країнах синхронні компенсатори. Їх кількість, за даними BNS, буде коливатися від 4 до 9, вартість однієї установки складе близько 25 млн євро, а загальні операційні витрати, в залежності від кількості установок, - від 400 млн до 4 млн євро.
У вересні оператори систем електропередачі Литви, Латвії, Естонії подали спільну з польським оператором PSE заявку в ENTSO-E (Європейська мережа системних операторів передачі електроенергії) щодо розширення континентальної європейської зони. Відповідь очікується приблизно через рік.
Проект синхронізації планується завершити в 2025 році.
У червні цього року країни Балтії, Польща і ЄК підписали угоду про синхронізацію ЛЕП, що означає вихід балтійських республік з енергокольца БРЕЛЛ (Білорусія, Росія, Естонія, Латвія, Литва).
У США запропонували виділити $ 1 млрд на диверсифікацію енергозабезпечення Європи і захист від впливу Росії в енергетиці

Сенатори США Кріс Мерфі і Рональд Джонсон - заступник голови і голова підкомітету у справах Європи і співпраці в області безпеки комітету Сенату з міжнародних відносин - представили законопроект, націлений на «боротьбу із згубним російським впливом» на енергетичний ринок Європи.
Як повідомляється на сторінці Мерфі в середу, 10 жовтня, документ «Енергетична безпека і диверсифікація в Європі» передбачає виділення мільярда доларів на європейські енергетичні проекти.
Разом з посиленою дипломатичною і технічною підтримкою ці кошти повинні посприяти диверсифікації енергопостачань в Європі і знизити залежність в цій сфері від РФ, вважають сенатори. Росія використовує свою перевагу на енергетичному ринку в сукупності з корупцією і пропагандою, щоб підірвати західні інститути і мати справу зі згідливими владою, які не можуть або не хочуть протистояти Росії і президенту Володимиру Путіну, зазначається далі в заяві.
Новий законопроект передбачає, зокрема, виділення мільярда доларів з 2019 по 2023 рік на державні і приватні проекти в галузі енергозабезпечення в країнах, які будуть обрані окремо. Крім того, Агентство США з торгівлі та розвитку буде отримувати щорічно 5 млн доларів на такі цілі, як експертизи здійсненності проектів і технічні семінари по підтримці проектів на ранніх стадіях розвитку. У той же час планується сприяти Держдепартаменту США в «посиленні політичної і дипломатичної підтримки певних країн» при розвитку їх енергетичного ринку.
У Німеччині ціни на сонячну електрику нижче ринкових цін

У Німеччині відбулася історична подія. Промисловим об’єктам сонячної генерації, відібраним за результатами минулих раніше конкурсних відборів, за підсумками серпня не виплачувалася «фінансова підтримка». Це сталося з тієї причини, що ринкові ціни на електроенергію були вище, ніж ціни, встановлені за результатами тендерів в сонячній енергетиці.
На сьогоднішній день Законом про поновлювані джерела енергії Німеччини (EEG) повинен бути таким механізм визначення цін на електроенергію, що виробляється сонячними електростанціями потужністю понад 750 кВт:
• Ціни кіловат-години встановлюються за результатами конкурсних відборів (тендерів).
• У тому випадку, якщо в якомусь із місяців протягом 20 річного терміну середньомісячна ринкова ціна (Marktwert) виявляється нижче ціни, встановленої за результатами відбору, власник об’єкта отримує різницю (премію) в рамках діючого механізму підтримки, тобто з «загального котла »(EEG-Konto), який формується зі спеціальних платежів споживачів електроенергії.
• У тому випадку, якщо середньомісячна ринкова ціна буде вищою за ціну, зафіксовану НЕ тендері, власник електростанції нічого з «загального казана» не отримує, а отримує тільки з ринку.
• Середньомісячна ринкова ціна визначається на основі цін на біржовому спот-ринку.
В останні роки оптові ціни на електроенергію на ринку Німеччини лежали на дуже низькому рівні, але сьогодні стали рости. На думку експертів, це пов’язано головним чином з виведенням з експлуатації атомних електростанцій (останній реактор в ФРН повинен бути закритий у 2022 році), а також зростанням цін на СО2.
У той же час, поширення практики конкурсних відборів призвело до сильного зниження цін в сонячній енергетиці. На тендері в лютому середня ціна була зафіксована на рівні 4,33 євроцента за кіловат-годину.
Не дивно, що ціни перетнулися, як показано на малюнку.
Горизонтальні кольорові лінії - це результати відборів, а чорна лінія - це, власне, ринкова ціна.
Першою електростанцією, яка «не запустить руки в кишені споживачів», а за свою електроенергію отримає тільки ринкову ціну, став сонячний парк Wattner потужністю 1,848 МВт. Даний об’єкт був побудований за результатами конкурсного відбору 01 червня 2017 р і введений в експлуатацію в червні поточного року. Ціна кВт * год за результатами відбору склала 5,42 цента / кВт * год, а середньомісячна ринкова ціна в серпні - 5,595 центів.
Важливо нагадати, що в процесі торгів (і ціноутворення) на оптовому ринку електроенергії беруть участь об’єкти різного віку, в тому числі і повністю амортизовані. Сонячні електростанції - це нові об’єкти, ціна на їх електроенергію повинна не тільки покривати експлуатаційні витрати, а й забезпечувати повернення інвестицій з прибутковістю.
Таким чином, ще раз можна відзначити високу ринкову конкурентоспроможність сонячної енергетики, яка підтверджується тепер і «в польових умовах».
Нагадаємо, Німеччина стала лідером в світі за негативними цінами за електроенергію. У 2017 році жителі стани понад 100 разів отримували рахунки за електроенергію з негативними показниками. Тенденція збереглася і в 2018 році.
https://elektrovesti.net/63103_v-germanii-tseny-na-solnechnochestvo-nizhe-rynochnykh-tsen

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами