Альтернативна енергетика в світі: 15-21 листопада 2021

90

Чилі планує експортувати сонячну енергію в Азію по підводному кабелю протяжністю 15000 км

Чилі планує експортувати транспортування сонячної електроенергії в Азію по підводному кабелю довжиною 15 тисяч кілометрів.
Мегапроект Antípodas(Антиподи) представив президент Чилі Себастьян Піньєра на минулому тижні, передає revistaei.cl.
«Коли у нас ніч, в Азії день, коли у нас зима, у них літо: у нас є пустелі з найвищим рівнем сонячної радіації у світі і величезний потенціал для виробництва чистої, відновлюваної та економічної сонячної електроенергії, яку ми можемо експортувати протягом дня, щоб задовольнити нічний попит на енергію в азіатських країнах, - пояснив президент. - Деякі з них занадто залежать від вугілля і потребують чистої енергії, щоб прискорити досягнення вуглецевої нейтральності".
За словами Себастьяна Піньєри, Чилі збирається експортувати по підводному кабелю 200-600 ГВт, що дозволить уникнути до 1,6 млн тонн викидів СО2 на рік, що еквівалентно 4,5% від загальних світових викидів.
Проект амбітний і потребує додаткових досліджень і стратегічних союзів з азіатськими країнами – потенційними покупцями сонячної електроенергії, додав президент.
Чилі може виробляти сонячну електроенергію за надзвичайно низькою вартістю і також готується у великих масштабах експортувати цю енергію у вигляді зеленого водню/аміаку.
https://ecotown.com.ua/news/CHili-planu-eksportuvati-sonyachnu-energiyu-v-Aziyu-po-pidvodnomu-kabelyu-protyazhnistyu-15000-km/


Скинулись на вітер: британці зібрали на краудфандингу 2,6 млн євро на будівництво вітропарку
У Великобританії споживачі будують вітроелектростанцію на зібрані на краудфандингу 2,6 млн євро.
Graig Fatha, на якій працюватиме Ripple Energy, належить 907 приватним особам, передає balkangreenenergynews.com.
Перша вітроенергетична установка Сполученого Королівства, якою володітимуть сотні людей, наразі майже завершена.
Власники ВЕС зібрали 2,6 мільйона євро краудфандингу. Передбачається, що вітроелектростанція почне поставляти електроенергію після Нового року.
Кооперативна модель використовувалася раніше у Великобританії, але ВЕС Graig Fatha привносить інновації, тому що споживачі будуть власниками вітроенергетичних турбін.
Очікується, що кожне залучене домогосподарство заощадить у середньому 272 євро на рік і знизить свій рахунок на 30%. Скорочення вуглецевого сліду спільноти оцінюється у тисячу тонн CO2.
Норма економії для власників Graig Fatha - це різниця між оптовою ціною на електроенергію і низькою і стабільною вартістю експлуатації вітроелектростанції.
«Чим більше вітроелектростанцій, тим більше екологічно чистої електроенергії з нульовим викидом вуглецю і тим більш значною буде економія на рахунках, - пояснюють у Ripple. – Незабаром ми плануємо будувати другу вітроелектростанцію: попит буде надзвичайно високим».
Як пояснюють у Ripple, через зростання оптових цін в останні місяці економія буде значно вище, ніж початкові оцінки, коли вперше зареєструвалися зацікавлені особи.
Перша передбачувана економія склала менше 0,047 євро за кВт*год протягом першого року, і тепер, 15 місяців по тому, Ripple очікує, що економія складе близько 0,094 євро за кВт*год, принаймні, протягом першого року експлуатації вітроелектростанції.
Термін служби вітряної ферми оцінюється у 25 років.
Вітроелектростанція не буде безпосередньо постачати своїх власників. Електроенергія буде продаватися кооперативу Energy, що належить компанії Octopus, яка постачає власників електроенергією.
Ціна залежить від того, скільки енергії виробляє вітроелектростанція, від цін на електроенергію і кількості вітроелектростанції, що належить окремій особі. В середньому кожен власник заплатив за свою частку 2583 євро.
За даними Ripple, середньостатистичне домогосподарство Великобританії споживає 2900 кВт*год електроенергії на рік.
"Якби люди хотіли володіти достатньою часткою вітроелектростанції, щоб повністю покрити своє споживання електроенергії, їм довелося б заплатити близько 2200 євро авансом, - пояснюють у компанії. - Очікується, що ця частка вітроелектростанції буде генерувати 2900 кВт*год дешевої, екологічно чистої електроенергії щороку".
Щороку британському домогосподарству рахунок від поточного партнера з постачання кооперативної енергетики обходиться близько 908 євро на рік. Тепер, з урахуванням додаткової економії на вітроелектростанціях Ripple, вони зможуть заощадити близько 0,094 євро за кВт*год, помноженої на 2900 кВт*год вироблення електроенергії на їх вітроелектростанції у рік.
"Це призводить до очікуваної економії у розмірі 272 євро на рік, - пояснюють у компанії. - Члени Ripple, як правило, володіють більшим, ніж типове британське домогосподарство, тому їх середня економія складе 338 євро".
https://ecotown.com.ua/news/Skinulis-na-viter-britantsi-na-budivnitstvo-vitroparku-zibrali-na-kraudfandingu-2-6-mln-vro/


Швейцарія виділяє $488,5 млн на підтримку встановлення сонячних електростанцій в 2022 році
Федеральна рада Швейцарії виділила 450 мільйонів швейцарських франків (488,5 мільйона доларів) на підтримку встановлення сонячних електростанцій. Одноразова виплата покриває близько 20% інвестиційних витрат в залежності від продуктивності фотоелектричної системи, пише PV-magazine.
Цього року для одноразового платежу вже зареєстровано понад 18 000 фотоелектричних систем загальною потужністю близько 360 МВт. Це приблизно на 25% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Реєстрацій у третьому кварталі було на 40% більше, ніж за аналогічний період роком раніше, і лише у вересні було зареєстровано понад 2000 фотоелектричних систем.
За даними швейцарської влади, всі системні оператори, які подали заявки на фотоелектричні системи потужністю не більше 100 кВт, отримають гарантію одноразової виплати під кінець року. Лише в цьому році близько 26 000 фотоелектричних систем такого розміру мають бути субсидовані. Їх загальна потужність сягне близько 350 МВт.
Швейцарія також підтримує великі фотоелектричні системи з потужністю 100 кіловат або більше за рахунок одноразової виплати GREIV. У 2021 році фінансування отримали близько 500 великомасштабних систем загальною потужністю 168 МВт. Таким чином, усі заявки, які були подані в повному обсязі до кінця жовтня, мають бути затверджені.
Згідно з останніми даними Міжнародного агентства з відновлюваної енергетики, наприкінці минулого року в альпійській країні була встановлена фотоелектрична потужність близько 3,11 ГВт.
https://ecotown.com.ua/news/SHveytsariya-vidilya-488-5-mln-na-pidtrimku-vstanovlennya-sonyachnikh-elektrostantsiy-v-2022-rotsi/


Забруднення повітря в Європі вбиває більше 300 тисяч людей на рік
В країнах Європейського Союзу щорічно гинуть від забруднення навколишнього середовища 307 тис. осіб.
Про це повідомляє Європейське агентство з навколишнього середовища(EEA), передає hightech.fm.
При цьому кількість смертей знижується на 10% щороку по всій Європі.
"Причина зниження смертності - поступове поліпшення якості повітря на всьому континенті", - повідомляє Центр даних про забруднення повітря Європейського Союзу.
Згідно зі звітом EEA, смертельних випадків могло б бути вдвічі менше, якби країни Європейського Союзу дотримувалися рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров'я. Але більшість країн ЄС все ще перевищує рекомендовані межі забруднення.
Смертність пов'язана з діоксидом азоту, дрібнодисперсною речовиною, яку виробляють легкові автомобілі, вантажівки та теплові електростанції. Речовина знаходиться у повітрі і проникає глибоко у легені людини. На початку 1990-х років смертоносні частинки призвели до майже мільйона передчасних смертей у 27 країнах-членах ЄС. До 2005 року ця цифра скоротилася більш ніж удвічі і склала 450 тисяч осіб. У 2019 році дрібні тверді частинки стали причиною 53 тис. передчасних смертей у Німеччині, 49 тис в Італії, 29 тисяч у Франції і 23 тисяч в Іспанії.
Хвороби серця та інсульти, захворювання легенів, рак — причини більшості передчасних смертей від забруднення навколишнього середовища.
"Інвестиції у більш екологічне опалення, сільське господарство та промисловість покращують здоров'я та якість життя європейців, особливо вразливих груп населення», — сказав Ханс Брюнінк, директор агентства.
ЄС планує скоротити передчасну смертність через дрібне забруднення повітря, як мінімум, на 55% у 2030 році у порівнянні з 2005 роком. Якщо забруднення повітря продовжить знижуватися, то, за оцінками агентства, мета буде досягнута до 2032 року.
У світі смертність від поганої екології становить 7 млн осіб на рік.
https://ecotown.com.ua/news/Zabrudnennya-povitrya-v-vropi-vbiva-bilshe-300-tisyach-lyudey-na-rik/


Американці розробили портативну фабрику з переробки пластику
У США розробили портативну фабрику з переробки пластику, яка працює від сонячних панелей.
BioCyclr створена компанією Circular Economy Manufacturing, передає building-tech.org.
Контейнер, де знаходиться установка з переробки пластику, має прозорі стінки, щоб можна було спостерігати, що відбувається всередині.
Це досить простий процес. Сонячні панелі виробляють електроенергію, яка накопичується і подається на установку, де подрібнювач перетворює використані пластмасові вироби у пластикові пластівці. Потім вони проходять через мийну машину і ротаційна формувальна машина формує чисті пластівці, покриваючи форму продукту рідким пластиком.
«Щоб боротися із забрудненням пластиком, необхідно його переробити до того, як він потрапить на звалища і в океан, і перетворити його у щось корисне і довговічне, - зазначають розробники. - А переробляти його можна за допомогою автономних мікрофабрик, що працюють від сонячних панелей, всередині пересувних транспортних контейнерів, не створюючи відходів, забруднюючих речовин і токсинів».
Мікрофабрика BioCyclr, яка переробляє тільки пластикове сміття, може бути розміщена у будь-якому місці.
https://ecotown.com.ua/news/Amerikantsi-rozrobili-portativnu-fabriku-z-pererobki-plastiku/

1488959210301050

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами