Альтернативна енергетика в світі: 14-20 червня 2021

0999

Нідерланди планують створити біржу водню
 
Ініціатором проекту HyXchange виступила Національна газова компанія Gasunie спільно з адміністраціями портів і учасниками ринку, передає interfax.com.ua. 
«Біржа H2 слідом за електрикою і газом може стати каталізатором розвитку ринку кліматично нейтрального водню, - зазначають у компанії. – Такий водень можна транспортувати в одній мережі, як у випадку з електроенергією або газом, але його додана вартість для споживачів збережеться завдяки сертифікації».
Згідно з висновками колишнього директора Енергетичної біржі Нідерландів Берта ден Аудена, для практичної організації водневої біржі необхідна сертифікація, створення спотового ринку (на самому початку імітаційного), індексу цін, механізмів для балансування фізичних обсягів і зберігання водню.
В індексі цін на водень передбачається врахувати метод його виробництва і ступінь досягнутого скорочення викидів CO2.
https://ecotown.com.ua/news/Niderlandi-planuyut-stvoriti-birzhu-vodnyu/
 

Туреччина запустить систему гарантії походження відновлюваних джерел енергії з червня

У Туреччині запрацює система гарантії походження відновлюваних джерел енергії.
Проект запустить турецька енергетична біржа Energy Exchange Istanbul (EXIST), передає enerdata.net.
Добровільна схема надасть компаніям і домашнім господарствам докази походження енергії, що виробляється з відновлюваних джерел енергії.
Кожен 1 МВт-год відновлюваної енергії, що поставляється у мережу ліцензованими електростанціями у системі, буде реєструватися і документуватися. Розподільні компанії зможуть перевіряти наявність відновлюваних джерел енергії у своєму портфелі та виконувати свої зобов'язання щодо відновлюваних джерел енергії.
Туреччина має намір виробляти 50% своєї електроенергії з відновлюваних джерел до 2023 року (44% в 2019 році). Відновлювані джерела енергії, включаючи гідроенергетику, становлять 50% встановленої потужності країни - 47,9 ГВт (2020 рік).
https://ecotown.com.ua/news/Turechchina-zapustit-sistemu-garantii-pokhodzhennya-vidnovlyuvanikh-dzherel-energii-z-chervnya/
 

Швидкість танення льодовика на заході Антарктики збільшилось на 12%

Через підвищення середніх температур на території Західної Антарктики швидкість сповзання льодовика Пайн-Айленд у море Амундсена збільшилася на 12%.
Це показали супутникові знімки Sentinel-1, передає ecosphere.press. 
Виявилося, що підніжжя Пайн-Айленда, розташованого на заході Антарктики, омивають потоки теплої води, яка підточує льодовик.
«Традиційно вважалося, що цей льодовик зруйнується через кілька десятиліть, — вважає один з авторів дослідження, професор Університету штату Вашингтон Айен Джокін. - Схоже, що у людства не буде такої розкоші - наші спостереження показують, що руйнування вже почалося: поки воно йде відносно повільно, проте процес може різко прискоритися, якщо ми втратимо залишок морських льодів».
Льодовик Пайн-Айленд може впасти у море Амундсена вже у найближчі роки. Процес деградації льодовика в свою чергу різко прискорить зростання рівня моря і призведе до руйнування сусіднього льодовика — Туейтса. Постраждають і інші нестабільні льодові масиви Західної Антарктики.
У 2018 році процес танення льодовиків на південному полюсі значно прискорився. Зміни особливо торкнулися льодовика Пайн-Айленд, морська частина льодів якого швидко руйнується, що може привести до його повного сповзання у воду.
https://ecotown.com.ua/news/SHvidkist-tanennya-lodovika-na-zakhodi-Antarktiki-zbilshilos-na-12/
 

Канадський стартап розробив портативний вітрогенератор для мандрівників

Канадський стартап розробив компактний мобільний вітрогенератор для активних мандрівників.
Turbine Wind Charge представила компанія Shine, передає ecotechnica.com.ua. 
У складеному вигляді вітрогенератор являє собою один блок торпедоподібної форми довжиною 35 і діаметром 10 см, який важить 1,3 кг. Всього за дві хвилини розкладаються три лопаті, що утворюють ротор діаметром 60 см, і опора висотою 91,4 см, що фіксується за допомогою розтяжок. Всі компоненти пристрою на час транспортування поміщаються в його корпусі.
Turbine Wind Charge дозволить забезпечити електроенергією портативну електроніку у будь-якому місці, де є вітер. «Пристрій оснащений запатентованою технологією, яка робить його потужнішим, будь-якого іншого портативного джерела живлення, що працює за рахунок відновлюваної енергії, - зазначають розробники. - За годину вітрогенератор здатний повністю зарядити 3 смартфона, при цьому до нього можна одночасно підключати до 4 гаджетів».
Shine Turbine Wind Charge розвиває потужність 40 Вт, може працювати при швидкості вітру 3,6–12,5 м/с, автоматично повертаючись у навітряну сторону. Згенерована електроенергія накопичується у вбудованій 5-вольтовій батареї на 12 А*год. від неї через стандартний USB-роз'єм можна заряджати будь- які гаджети, максимальна сила вихідного струму-2 А.
З 8 червня розробка доступна для попереднього замовлення на Kickstarter. Перші покупці з урахуванням знижки 40% зможуть придбати Turbine Wind Charge за 240 доларів США, якщо він буде запущений у серійне виробництво. Початок поставок заплановано на вересень цього року.
https://ecotown.com.ua/news/Kanadskiy-startap-rozrobiv-portativniy-vitrogenerator-dlya-mandrivnikiv/
 

Країни ЄС інвестують 85 млрд євро на підвищення ефективності транспорту

Держави Європейського Союзу в рамках національних планів відновлення та стійкості (National Recovery and Resilience Plans) в колективному порядку направлять 85 млрд євро на підвищення ефективності і надійності роботи транспорту, повідомляє ЦТС.
Заплановані інвестиції є частиною плану з відновлення національних економік європейських країн після пандемії. Їх уже підтвердили 23 з 27 країн-членів ЄС.
Фінансування, яке направляється на підвищення ефективності і надійності роботи транспорту, охоплює такі сфери, як цифровізація залізниць, впровадження нових технологій в сегменті приміських перевезень, а також розвиток станцій зарядки для «розумних» транспортних засобів.
Залізничний транспорт повинен отримати певну вигоду і за рахунок фінансування інших напрямків, таких як використання екологічно чистих видів енергії, включаючи водень (на розвиток цього напрямку планується витратити 50 млрд євро), а також реконструкція будівель і споруд, на що закладається ще 50 млрд євро. Транспорт і будівельний сектор сьогодні є основними джерелами викидів вуглекислого газу.
Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйен також підкреслила, що на розвиток цифрових технологій повинно бути витрачено понад 20% всіх закладених в планах коштів і не менше 37% буде направлено в проекти в рамках екологічної ініціативи European Green Deal.
https://ecotown.com.ua/news/Kraini-S-investuyut-85-mlrd-vro-na-pidvishchennya-efektivnosti-transportu/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами