Альтернативна енергетика в світі: 14-20 лютого 2022

317

Франція оголосила мету встановити 100 ГВт сонячних потужностей до 2050 року

Президент Франції Еммануель Макрон оголосив про масштабний план будівництва шести нових атомних реакторів типу EPR2 у Франції. Він також пообіцяв прискорити розвиток відновлюваної енергетики з новими цілями для фотоелектричної та вітрової енергетики до 2050 року, пише PV-magazine.
«Ми збільшимо наші зусилля, зокрема, щодо сонячної енергії, оскільки вона є дешевшою та її легше інтегрувати в ландшафт, а до 2050 року ми помножимо майже на 10 встановлену потужність, щоб перевищити 100 ГВт, забезпечуючи справедливий баланс між фотоелектричними даховими електростанціями і наземними СЕС», – відзначив Макрон.
Він також наголосив на необхідності «відновити промислові сектори Франції, щоб виробляти всі технології, необхідні для використання сонячної енергії».
https://ecotown.com.ua/news/Frantsiya-ogolosila-metu-vstanoviti-100-GVt-sonyachnikh-potuzhnostey-do-2050-roku/


Мозок людини старіє швидше від забрудненого повітря
У містах, які впроваджують програмами зі зниження викидів, жителі мають більш високі когнітивні здібності, оскільки мозок не деградує від забрудненого повітря.
Про це свідчать дані зібрані вченими у ході «Дослідження здорового довголіття" у Китаї і опубліковані журналом Lancet, передає ecosphere.press.
Дослідження показало, що реалізація у деяких містах екологічної програми China's Clean Air Act(CCAA) впливає на здоров'я людей похилого віку та їх когнітивні функції.
Для дослідження були відібрані дві групи літніх людей загальною чисельністю 2812 чоловік. До першої увійшли ті, що проживають у містах з програмою зі зниження шкідливих викидів, до другої - ті, хто живе у проблемних містах, де подібні проекти не реалізуються.
Люди з обох груп проходили невеликий тест на розумові здібності. Отримані дані показали, що люди похилого віку, які живуть у містах з високим рівнем забруднення, мають результати тесту нижче, ніж жителі міст з чистим повітрям. Вчені прийшли до висновку, що екологічні програми зі зниження викидів сприяють збереженню у людей похилого віку інтелектуальної активності.
https://ecotown.com.ua/news/Mozok-lyudini-stari-shvidshe-vid-zabrudnenogo-povitrya/


ЄС побудує морський завод з виробництва «зеленого» водню

У Північному морі побудують найбільший завод з виробництва водню.
Проект реалізує німецька енергетична компанія RWE і Європейська газовидобувна компанія Neptune Energy, передає economics.segodnya.ua.
Завод буде побудований в територіальних водах Нідерландів і допоможе країні перейти на відновлювані джерела енергії.
Завод матиме електролізні установки потужністю від 300 до 500 МВт, які працюватимуть на електроенергії згенерованій морськими вітрогенераторами. На берег водень буде надходити через спеціальний газопровід.
Пілотний проект планують завершити до 2030 року.
https://ecotown.com.ua/news/S-pobudu-morskiy-zavod-z-virobnitstva-zelenogo-vodnyu/


ООН: Забруднення довкілля вбило більше людей, ніж COVID-19
Щонайменше 9 мільйонів дочасних смертей у світі спричинені забрудненням довкілля, що вдвічі перевищує кількість померлих за перші 18 місяців пандемії COVID-19, передає Укрінформ.
Спеціальний доповідач ООН Девід Бойд написав у звіті, що кількість смертей у всьому світі від хвороб, пов'язаних із забрудненням довкілля, більш ніж у 15 разів перевищує кількість смертей від насильства.
Єдиним найбільшим екологічним фактором передчасної смерті є забруднення повітря, яке, за оцінками доповідача, щороку забирає близько 7 мільйонів життів. Смертність, пов'язана з забрудненням довкілля, в переважній більшості випадків припадає на країни з низьким та середнім рівнем доходу, на частку яких припадає понад 90% таких смертей.
Працівники заводів і подібних місць також наражаються на особливий ризик: понад 750 000 людей щорічно помирають від впливу таких речовин, як вихлопні гази та азбест. Вплив свинцю, як і раніше, пов'язаний з приблизно 1 мільйоном смертей на рік, тоді як додаткові небезпеки виникають у зв'язку з пер- та поліфторалькільними речовинами (ПФАС), так званими «вічними хімічними речовинами».
Однак наслідки результатів забруднення виходять за межі впливу на здоров'я окремих людей. Вони також взаємопов'язані з іншими екологічними кризами, такими як зміна клімату і втрата біорізноманіття.
«Хімічна промисловість посилює кліматичну катастрофу, споживаючи понад 10% викопного палива, що виробляється у світі, і щорічно виділяє приблизно 3,3 мільярда тонн парникових газів. Глобальне потепління сприяє викиду та повторній мобілізації небезпечних забруднювачів унаслідок танення льодовиків і танення вічної мерзлоти», – йдеться у звіті.
Забруднення і токсичні речовини також є одним із п'яти основних факторів катастрофічного скорочення біорізноманіття з особливо негативним впливом на запилювачів, комах, прісноводні та морські екосистеми (у тому числі коралові рифи) та популяції птахів.
https://ecotown.com.ua/news/OON-Zabrudnennya-dovkillya-vbilo-bilshe-lyudey-nizh-COVID-19/


У Мілані створять 750 км велосипедних доріжок в рамках скорочення викидів
Мілан зобов’язався побудувати 750 кілометрів велосипедних доріжок до 2035 року в рамках плану зробити велосипед найзручнішим видом місцевого транспорту, пише Dezeen.
На основі даних про щоденні переміщення мешканців мережа Cambio з’єднає існуючі велосипедні доріжки та доповнить їх новими «супервелосипедними коридорами», які з’єднають місто Мілан на півночі Італії та всі 133 комуни в його межах.
Після завершення реалізації проєкту 86% населення Мілана та 80% установ, включаючи лікарні, школи та підприємства, розмістять в межах одного кілометра велосипедного маршруту. Мережу з 24 велосипедних доріг планують завершити в 2035 році, і до цього часу місто сподівається, що 20% місцевих перевезень буде здійснюватися велосипедами.
Ініціатива є частиною більшої мети міста досягти нульових викидів до 2050 року, відповідно до цілей, викладених у Паризькій угоді.
https://ecotown.com.ua/news/U-Milani-stvoryat-750-km-velosipednikh-dorizhok-v-ramkakh-skorochennya-vikidiv/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами