Альтернативна енергетика в світі: 13-19 вересня 2021

5d43f649ae302537208244-1

До 2030 року США відмовляться від використання вугілля

До 2030 року енергетичні компанії США вимушено відмовляться від вугілля в умовах підвищення частки зеленої енергії у загальній генерації електрики для потреб населення.
Передбачається, що через десять років викопне паливо буде повністю виключене з американської енергосистеми, передає glavcom.ua. 
Цьому сприятиме зокрема запропонована Демократичною партією программа «Чиста електроенергія» передбачає субсидії на загальну суму $150 млрд підприємствам, які збільшать поставки екологічно чистої енергії для населення, як мінімум, на 4%. В іншому випадку компанія буде змушена платити штраф.
За даними торгової групи America's Power, що представляє інтереси вугільних компаній, підприємства, що надають комунальні послуги, вже відмовляються від викопного палива. Однак America's Power попереджає, що для такого різкого переходу буде потрібна велика кількість відновлюваної енергії, а її нестача може дестабілізувати енергосистему США.
Щоб задовольнити зростаючу потребу у «зеленій» енергії та завершити до наміченого терміну енергоперехід, США зосередилися на будівництві електростанцій, які використовують відновлювані джерела енергії. Вже у 2020 році частка екологічно чистої енергії досягла 80%. При цьому на вітряні станції припадало 42%, решта – на сонячні.
https://ecotown.com.ua/news/Do-2030-roku-SSHA-vidmovlyatsya-vid-vikoristannya-vugillya/
 
 
У Німеччині будують сонячні станції з системами зберігання енергії на території вугільних розробок

У Німеччині на території колишнього вугільного розрізу у федеральній землі Північний Рейн-Вестфалія побудують сонячні електростанції з системами зберігання енергії.
Проект Garzweiler і Jackerath реалізує нафтогазова компанія RWE, яка виграла тендер проведений Федеральним мережевим агентством Німеччини (Bundesnetzagentur), передає eenergy.media. 
Дві нові електростанції будуть розташовані прямо на території старого кар'єру, у якому видобували вугілля. Пізніше, під час рекультивації, обидві ділянки будуть засипані родючою землею, щоб їх можна було використовувати в сільськогосподарських цілях.
Перший проект передбачає будівництво СЕС потужністю 19,5 МВт і системи зберігання енергії ємністю 6,5 мегават-годин, другий – встановлення СЕС потужністю 12 МВт з системою зберігання енергії ємністю 4 МВт-год.
Будівництво об’єктів планують розпочати у 2022 році після отримання необхідних дозволів від місцевої влади, а ввести в експлуатацію - на початку 2023 року.
https://ecotown.com.ua/news/U-Nimechchini-buduyut-sonyachni-stantsii-z-sistemami-zberigannya-energii-na-teritorii-vugilnikh-rozr/
 
 
В Австралії виробництво електроенергії з відновлюваних джерел досягло 58,3%

Австралія встановила новий рекорд за часткою відновлюваних джерел енергії у загальній мережі - 58,3%.
Згідно з даними OpenNEM, це сталося 9 вересня, передає reneweconomy.com.au. 
Новий рекорд був встановлений у 12.30 і легко побив попередній рекорд у 57,3%, встановлений всього декількома днями раніше. Найважливіше, що це сталося у будній день. Такі рекорди зазвичай встановлюються у вихідні дні, коли промислове використання нижче.
9 вересня Австралія також встановила новий рекорд за часткою енергії вітру і сонця у загальній мережі.
Частка електроенергії згенерованої вітром і сонцем досягла 56,1% в 12.30, що також є рекордною часткою у загальному обсязі виробництва, хоча сукупний обсяг близько 14,5 ГВт не був рекордним.
На момент запису тільки сонячна енергія на даху становила 32,4% від загального попиту у розмірі близько 24 ГВт, вітряні електростанції становили 12,9%, а комунальні сонячні електростанції - 10,8%.
Частка вугілля у виробництві скоротилася до менш ніж 40%, при цьому частка чорного вугілля у Квінсленді і Новому Південному Уельсі склала 29,4%, а бурого вугілля у Вікторії - 10,4%.
Протягом дня відновлювані джерела енергії становили більше 50% від загального попиту з 8.35 ранку до 15.45 вечора, що відображає зростаючу тенденцію на ринку, особливо у цей час року. Спотові оптові ціни на електроенергію були нижче нуля протягом більшої частини періоду.
Оператор австралійського енергетичного ринку вважає, що відновлювані джерела енергії досягнуть "миттєвого" рівня у 100% у різний час доби до 2025 року, а також прогнозує, що тільки сонячна енергія на даху могла іноді задовольняти 100% попиту у мережі Південної Австралії цієї весни і трьох чвертей попиту у всій основній мережі протягом п'яти років.
https://ecotown.com.ua/news/V-Avstralii-virobnitstvo-elektroenergii-z-vidnovlyuvanikh-dzherel-dosyaglo-58-3/
 
 
ЄС отримає від морської електроенергетики економічну вигоду у 140 млрд євро

У Євросоюзі доходи від морської електроенергетики можуть досягти 140 млрд євро до 2050 року.
Про це йдеться у доповіді, яку за підсумками дослідження підготував Единбурзький університет спільно з Об'єднаним дослідницьким центром Європейської Комісії та Міжнародним енергетичним агентством (МЕА), передає eenergy.media. загальні доходи від сектора морської електроенергетики для економіки ЄС можуть становити від 59 до 140 млрд євро в залежності від сценарію. Доходи були розраховані для трьох сценаріїв розвитку морської енергетики, розроблених у рамках стратегічних енергетичних технологій ЄС (план SET) з урахуванням 100 євро за МВт*год для приливних електростанцій і 150 євро за МВт*год для хвильових електростанцій.
Доповідь дозволяє кількісно оцінити потенційну економічну вигоду для європейської економіки від розвитку морських енергетичних технологій і їх використання у глобальному масштабі у період до 2050 року.
https://ecotown.com.ua/news/S-otrima-vid-morskoi-elektroenergetiki-ekonomichnu-vigodu-u-140-mlrd-vro/
 
 
За рік поставки сонячних трекерів у світі досягли 45 ГВт

У 2020 році світовий ринок одноосьових сонячних трекерів виріс на 40% і досяг 45 ГВт. 
Про це йдеться у великому огляді експерти компанії IHS Markit, передає pv-magazine.com. 
Вражаюче зростання досягнуте незважаючи на нестабільність у ланцюжку поставок, пов'язану з пандемією, яка призвела до зупинки виробництв і збільшення термінів поставки компонентів, переміщенню контейнерних перевезень і широко поширеним обмеженням, особливо у портах. Найбільш примітно, що це призвело до того, що вартість деяких товарів, таких як сталь, зросла більш ніж удвічі у період з 2020 по 2021 рік.
Сполучені Штати зберегли свої позиції у якості найбільшого ринку трекерів у 2020 році, А Бразилія, Чилі, Китай та Іспанія увійшли у п'ятірку лідерів, і кожен з них продемонстрував значне зростання.
Зростання популярності сонячних трекерів обумовлене зростаючим попитом на відновлювані джерела енергії з боку світової економіки і, як наслідок, стрімким поширенням сонячної енергетики, яка є найбільш швидкозростаючим сегментом енергетичної галузі. За даними МЕА, у 2020 році у світі були введені у дію сонячні електростанції загальною потужністю 135 ГВт.
https://ecotown.com.ua/news/Za-rik-postavki-sonyachnikh-trekeriv-u-sviti-dosyagli-45-GVt/
 
 
У США розробили дешеву систему зберігання відновлюваної енергії з піску

У США розробили систему зберігання відновлюваної енергії з кварцового піску.
Проект Enduring реалізують вчені з Національної лабораторії з вивчення відновлюваної енергії США, передає ecotechnica.com.ua.
Економічна система для тривалого зберігання електроенергії з використанням дешевих накопичувачів тепла і високоефективного енергетичного циклу – саме так розшифровується назва проекту - передбачає використання кварцового піску, який вирізняється стабільністю і низькою вартістю — всього близько 30-50 доларів за тонну і може бути встановлена практично у будь-якому місці.
Базова конфігурація системи зберігання енергії має ємність 26 ГВт•год. Коли у мережі зявляється надлишок електроенергії, вона використовується для зарядки накопичувача. Для цього кварцовий пісок пропускають через резистивні нагрівальні елементи, в результаті чого його температура підвищується до 1200 °C. Гарячий матеріал накопичується у термоізольованих бункерах-вежах.
Коли потрібно отримати збережену енергію, у нижній частині бункерів відкриваються отвори, і пісок під дією сили тяжіння висипається у теплообмінник, нагріваючи робочий газ. Його тиск підвищується, і він починає обертати турбіни, від яких працюють електрогенератори. Пісок, який віддав тепло, переміщують назад у бункери, де він зберігається поки не з'явиться можливість знову нагріти його за допомогою дешевої електроенергії з мережі.
За словами вчених, вартість зберігання енергії в Enduring становить 2-4 долари /кВт*год. Причому такі установки можна створювати на основі інфраструктури вугільних і газотурбінних електростанцій, виведених з експлуатації. Крім того, піщані накопичувачі підходять для використання у якості стабільного джерела тепла для промислових підприємств.
https://ecotown.com.ua/news/U-SSHA-rozrobili-deshevu-sistemu-zberigannya-vidnovlyuvanoi-energii-z-pisku/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами