Альтернативна енергетика в світі: 12-18.11.2018



Турбоатом і Westinghouse за підтримки НАЕК «Енергоатом» підписали меморандум про взаєморозуміння

АТ «Турбоатом» та компанія Westinghouse підписали Меморандум про взаємодію у сфері атомної енергетики. Документ було підписано 7 листопада в ході ХVІ Міжнародного форуму «Паливно-енергетичний комплекс України: сьогодення та майбутнє» на стенді Енергоатома генеральним директором Турбоатома Віктором Суботіним, віце-президентом і управляючим директором компанії Westinghouse у Північній Європі Азіз Дагом та президентом НАЕК «Енергоатом» Юрієм Недашковським.
Компанії домовилися про посилення співпраці у напрямку впровадження проектів з розвитку атомно-промислового комплексу України.
http://www.energoatom.kiev.ua/ua/actvts/international/international_activities/55032-turboatom__westinghouse_za_pdtrimki_naek_energoatom_pdpisali_memorandum_pro_vzamorozumnnya/


Компанія «Казатомпром» виграла тендер НАЕК «Енергоатом»

Національна компанія Казахстану «Казатомпром» виграла тендер ДП «НАЕК« Енергоатом »на постачання уранового оксидного концентрату в 2019 році.
Про це заявив президент «Енергоатому» Юрій Недашковський, пише EXPRO.
«Є переможець - це казахська компанія» Казатомпром », - сказав Недашковський. Він не уточнив обсяг поставок.
За його словами, решту уранового концентрату «Енергоатом» планує придбати у українського виробника «Східного гірничо-збагачувальний комбінат».
«Частина ми будемо купувати у них (Казатомпрому), іншу частину ми будемо закуповувати у нашого» Східного ГЗК », - сказав Недашковський, додавши, що сьогодні сторони ведуть переговори щодо обсягу поставки.
«Вони просять, щоб було більше 1100 тонн, ми пропонуємо їм 970 тонн. Ми зараз узгоджуємо обсяг », - зазначив Недашковський, додавши, що« Енергоатом »чекає перегляд ціни на урановий концентрат в тариф на відпуск електроенергії.
«Ціна $ 75 / кг, яка закладена в тарифі, вона звичайно дуже низька для Східного ГЗК. Таке значення дозволяє просто не зупинити виробництво. Ми чекаємо все-таки перегляду методики, яку затвердила НКРЕКУ для того, щоб врахувати той факт, що українські уранові родовища відносяться до третьої категорії і там собівартість $ 80-130 / кг і вона ніяк не може бути $ 75 «, - зазначив Недашковський.
http://oilreview.kiev.ua/2018/11/07/kompaniya-kazatomprom-vyigrala-tender-naek-energoatom/


До 2025 року Європа збільшить виробництво акумуляторів в 20 разів

До 2025 річний випуск продукції складе 90 ГВт * год і це забезпечить паритет з виробниками в Азії, які зараз контролюють 65% ринку. Без власних батарей будувати амбітні плани електрифікації транспорту неможливо.
Дані аналітичного агентства Wood Mackenzie Power & Renewables показують, що Європа наздоганяє Азію, яка зараз проводить 65% акумуляторів. «Кілька європейських і азіатських постачальників батарей розширюються до Європи і будують фабрики в цьому регіоні», - пише експерт компанії Мітал Гупта.
Лідирує Northvolt, шведський стартап, заснований колишніми топ-менеджерами Tesla - Пітером Карлссоном і Паоло Черутти. Минулого місяця компанія оголосила про створення консорціуму з BMW і бельгійської групою Umicore по розробці акумуляторів для електромобілів, а також розкрила плани будівництва акумуляторної фабрики в Гданську. У рік це підприємство повинно виготовляти до 10 000 модулів.
Хімічний гігант BASF також планує створити першу в Європі фабрику по виробництву акумуляторних матеріалів в західній Фінляндії.
Підприємство буде побудовано поруч з нікель-кобальтові заводом «Норнікеля» і стане частиною інвестиційного плану в розмірі $ 456 млн. Початок виробництва запланований на 2020 рік. Батареї «закриють» потреби приблизно 300 000 електромобілів на рік.
Крім цього, плани по будівництву заводів в Європі є у BMZ Group, Farasis Energy, BYD. Вони поповнять число іноземних виробників, які розмістили свої фабрики на території європейських країн: Contemporary Amperex Technology, LG Chem, Samsung SDI, SK Innovation, GSR Capital, GS Yuasa і Lishen. Багато з них мають намір значно нарощувати обсяги.
Раніше Bloomberg заявив про те, що зростаючий попит на акумулятори провокує кризу. Батарей вже не вистачає - а в світі зараз всього близько 3 млн електрокарів. В 2025 році один тільки концерт Volkswagen випустить 3 млн електромобілів на рік.
«Ми ще ніколи не бачили такого попиту, - говорить Яйой Секіне, аналітик Bloomberg NEF. - Пропозиція не встигає».
https://elektrovesti.net/63379_k-2025-godu-evropa-uvelichit-proizvodstvo-akkumulyatorov-v-20-raz


У розвиток відновлюваної енергетики в Україні норвезькі компанії вкладуть понад 700 мільйонів доларів

З 2015 року в розвиток відновлюваної енергетики в Україні був інвестований 1 мільярд доларів, а тільки за останні 2 місяці стало відомо про плани норвезьких компаній вкласти понад 700 мільйон доларів.
Особливий інтерес до галузі проявляють норвезькі компанії, які мають досвід і технологічну експертизу для роботи на цьому ринку. У вересні одна з них, NBT, заявила про плани вкласти 450 млн доларів в будівництво 64 вітряних електроустановок в Херсонській області.
Крім цього, норвезький інвестор Scatec Solar, який працює в сегменті сонячної енергетики, збирається вкласти в проекти української сонячної енергетики 274 млн євро.
«Українська економіка рухають позитивним імпульсом і має великі амбіції для продовження зростання, про що свідчать свіжі макроекономічні дані. Ми плануємо нарощувати портфель інвестицій на цьому зростаючому ринку », - повідомив фінансовий директор Scatec Solar Міккель Торуд.
Раніше Міненерговугілля України прогнозувало, що в 2019 році виробництво електроенергії об’єктами на поновлюваних джерелах енергії, які працюють за «зеленим» тарифом збільшиться на 67,4% (1,51 млрд кВт-год) в порівнянні з очікуваним показником в поточному році - до 3, 75 млрд кВт-год.
https://elektrovesti.net/63395_v-razvitie-vozobnovlyaemoy-energetiki-v-ukraine-norvezhskie-kompanii-vlozhat-bolee-700-millionov-dollarov


США та Україна мають широкий спектр можливостей для поглиблення співпраці в енергетичній галузі - Гройсман

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявляє, що нині існує широкий спектр можливостей для поглиблення співпраці в енергетичній галузі між США та Україною.
«Ми бачимо широкий спектр можливостей для поглиблення співпраці в енергетичній галузі між США та Україною», - сказав він під час зустрічі з міністром енергетики США Ріком Перрі в Києві в понеділок.
Український прем’єр додав, що така співпраця стосується видобутку українського газу, її газотранспортної системи, а також атомної енергетики.
Він додав, що Україна цінує позицію США щодо підтримки у складний для неї період.
«Наша системна взаємодія з Міністерством енергетики США дала можливість вистояти в непростий час і сьогодні наростити можливості нашої енергетичної системи», - сказав В.Гройсман.
https://ua.interfax.com.ua/news/economic/544296.html

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами