Альтернативна енергетика в світі: 12-18.04.2021

Польська компанія збудує сонячний парк потужністю 600 МВт на найбільшій в Європі вугільній станції

Польська комунальна компанія PGE Polska Grupa Energetyczna SA оголосила про плани розміщення 600 МВт сонячних та, можливо, вітрових потужностей на своїй вугільній електростанції в Белхатові в провінції Лодзь в центральній Польщі, пише Heating News Journal.
В рамках плану підприємство встановить фотоелектричні парки до кінця 2024 року та, можливо, наземні вітрогенератори потужністю близько 100 МВт протягом п’яти-семи років. Однак було зазначено, що вітроенергетична система підпорядковується урядовому рішенню щодо спрощення існуючих правил встановлення турбін поблизу житлових будинків та заповідних територій. Плани змінити правила відстані між турбінами зараз розробляються.
Фотоелектричні системи займатимуть площу понад 500 га. Частина з них буде встановлена ​​біля звалища вугільного комплексу.
Пропозиція PGE є частиною стратегії компанії щодо переробки найбільшої теплової електростанцієї в Європі, яка також є найбільшим викидом вуглекислого газу (CO2) в ЄС. Потужності поступово зупиняються і замінюються чистою електроенергією.
Протягом наступних 10 років PGE має намір встановити 2,5 ГВт морських вітроелектростанцій, 3 ГВт сонячних та принаймні 1 ГВт прибережних вітрових потужностей.
https://ecotown.com.ua/news/Polska-kompaniya-zbudu-sonyachniy-park-potuzhnistyu-600-MVt-na-naybilshiy-v-vropi-vugilniy-stantsii/
 
 
У США списану вугільну електростанцію перепрофілюють на водень

Компанія Escalante H2 Power (спільне підприємство Newpoint Gas і Brooks Energy) заявила про намір придбати вугільну електростанцію потужністю 253 МВт, яка вийшла з ладу, і перетворити її для роботи на екологічно чистому водні, передає Главком.
Станція знаходиться в містечку Превітт штату Нью-Мексико. Escalante H2 Power заявляє, що це буде перша в світі конверсія з вугільної електростанції в великомасштабний водневий проект.
Переваги повторного використання виведеної з експлуатації вугільної станції включають в себе виробництво електроенергії з нульовим рівнем викидів, працевлаштування жителів Превітта в передових інноваційних компаніях, а також можливість поставляти в промислових масштабах чисту прісну воду, отриману після спалювання водню.
Воднева технологія Newpoint Gas, в свою чергу, здатна об'єднати низький вплив на навколишнє середовище відновлюваних джерел енергії з надійністю електростанції, яка довгий час працювала на викопному паливі. Слід відзначити, що станція Escalante – це об'єкт, розташований недалеко від газотранспортної системи.
Реконструкція колишньої вугільної електростанції для використання інноваційних водневих технологій може сприяти переходу регіону на чисту енергію, забезпечуючи при цьому зайнятість місцевого населення і економічний розвиток.
https://ecotown.com.ua/news/U-SSHA-spisanu-vugilnu-elektrostantsiyu-pereprofilyuyut-na-voden/
 

У 2021 році США встановлять сонячні станції загальною потужністю 20 ГВт

У 2021 році США побудують сонячні електростанції загальною потужністю понад 20 ГВт.
Як зазначають аналітики у останньому прогнозі BloombergNEF (BNEF) «1h 2021 U. S. Renewable Energy Market Outlook», така тенденція збережеться протягом наступних п'яти років, передає photon.info. 
«Протягом наступних десяти років потужності вітряних і сонячних станцій у США потрояться, навіть якщо темпи зниження витрат сповільняться, - зазначають у BNEF. - США очікують п'ять років рекордного масштабного збільшення сонячної потужності - більше 20 ГВт щороку».
Податкові пільги як для вітру, так і для сонця дозволять великомасштабним проектам, що вводяться в експлуатацію до кінця 2025 року, запропонувати кінцевим споживачам більш низькі витрати, ніж у другій половині десятиліття.
Протягом наступного десятиліття сонячна потужність, встановлена споживачами, збереже темпи, додаючи у середньому більше 8 ГВт на рік. Більше третини всіх нових систем будуватиметься у Каліфорнії.
"Збільшення вітрової і сонячної потужності буде неухильно зростати протягом десятиліття, збільшившись на 115 ГВт і 287 ГВт відповідно, - прокоментувала Тара Нараянан, провідний американський аналітик з сонячної енергії BloombergNEF. - Сонячна енергетика, зокрема, буде демонструвати рекордне зростання у найближчі чотири роки, додаючи більше 25 ГВт щороку».
Однак , якщо США хочуть досягти безвуглецевої сітки до 2035 року, то їм потрібно буде, принаймні, будувати близько 70 ГВт вітрових та сонячних станцій щорічно починаючи з 2025, зауважує Том Роулендс Рис, глава відділу досліджень Північної Америки BloombergNEF. «Між тим наш прогноз передбачає у середньому 43 ГВт на рік після 2025 року, - уточнює він. – Хоча є прогрес у цьому секторі, все ще існує значний розрив між нашими перспективами та амбіціями адміністрації».
https://ecotown.com.ua/news/U-2021-rotsi-SSHA-vstanovlyat-sonyachni-stantsii-zagalnoyu-potuzhnistyu-20-GVt/
 
 
Місто у Німеччині переходить на геотермальну енергію для опалення

Німецьке місто Шпаєр має намір використовувати геотермальну енергію у централізованому теплопостачанні.
Проект розробляє місцева комунальна компанія Stadtwerke Speyer, яка оголосила про плани стати кліматично нейтральною у виробництві електроенергії до 2030 року та у опаленні до 2040 року, передає world-energy.org. 
«Частка "зеленої енергії" у централізованому теплопостачанні зараз складає близько 30%, - пояснює Вольфганг Бюрінг, керуючий директор SWS. – Більшість забезпечує сусідній Мангейм, де відпрацьоване тепло від вугільної електростанції надходить у тепломережу - зелена частка у значній мірі обумовлена термічною переробкою відходів MVV на Friesenheimer Insel».
На додаток до децентралізованого виробництва тепла, наприклад на ТЕЦ, Stadtwerke Speyer у даний час вивчає, який внесок може зробити геотермальна енергія у кліматично нейтральне теплопостачання. Вони співпрацюють з сусідньою комунальною компанією Stadtwerke Schifferstadt вже три роки. Обидві комунальні служби спільно отримали дозвіл на пошук родовища "Рейн-Пфальц", площа якого становить близько 150 квадратних кілометрів.
«Централізована тепломережа вже прокладена у багатьох районах міста, вугільну електростанцію в Мангеймі доведеться зняти з електромережі найпізніше до 2038 року, а швидше за все, набагато раніше, - зазначають розробники проекту. - Має сенс використовувати хороший геотермальний потенціал Верхньорейнської рівнини і у Шпайєрі, і у Шифферштадті».
https://ecotown.com.ua/news/Misto-u-Nimechchini-perekhodit-na-geotermalnu-energiyu-dlya-opalennya/
 

Японська компанія розробила хвильову установку, яка вдвічі ефективніша за вітрогенератор
83332


У Тихому океані на одній з найсильніших течій океану, яка проходить вздовж японського узбережжя встановлять підводний плавучий генератор, який працюватиме на енергії хвиль.
Прототип розробила японська компанія IHI, передає hightech.plus. 
30-тонна хвильова установка буде встановлений на течії Куросіо. За оцінками експертів, енергетичний потенціал однієї з найсильніших течій океану становить 200 ГВт. «Куросіо є однією з найсильніших течій у світі та перспективним джерелом енергії", - сказав Шігекі Нагая, менеджер з розвитку IHI, який керує проектом.
Гнучка конструкція турбін запозичена у квітів, але здатна витримувати вкрай високий тиск хвиль і можливі цунамі. «Не намагаючись протистояти тиску води грубою силою, турбіни поводяться скоріше як стебла рослин на вітрі, - пояснив професор Цумору Синтаке, провідний дослідник IHI. - До морського дна вони кріпляться якорями і швартовими кабелями».
Енергія, вироблена таким генератором, не буде дешевою, принаймні, спочатку. «У міру нарощування виробництва і удосконалення технології ціни стануть знижуватися, - прогнозують в IHI. - До 2030 року вони стануть нижчими, ніж кожен японець в середньому сьогодні платить за електрику».
Ефективність експлуатації систем вироблення енергії океанічних течій становить 50-70%, що у два рази вище, ніж у вітряків і у 6 разів краще, ніж у сонячних панелей.
У цих турбін є ще одна перевага: вони можуть захистити від берегової ерозії. В ідеальному випадку турбіни будуть встановлені серед коралових рифів пірамідальними цементними конструкціями, які будуть розбивати хвилі і зменшувати ерозію, викликану хвилями.
Випробування призначені на цю осінь і триватимуть близько року. Якщо все піде за планом, незабаром почнеться комерціалізація цієї технології.
У разі успіху система буде масштабована на всю Японію.
Підводний плавучий генератор можна розмістити у будь-якій річці або морі, аби швидкість течії була достатньою. Зрозуміло, річкові турбіни повинні бути менше розміром.
"Використовуючи всього 1% морського узбережжя Японії, можна виробляти близько 10 ГВт енергії, що відповідає десяти атомним енергоблокам», — зазначають у компанії.
https://ecotown.com.ua/news/YAponska-kompaniya-rozrobila-khvilovu-ustanovku-yaka-vdvichi-efektivnisha-za-vitrogenerator/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами